Bu nedenle uzmanlar mumlu diş ipleri kullanımını tavsiye etmektedir. Çünkü mumlu diş ipleri diş minesine zarar vermez, kolayca diş aralarına nüfus eder ve yemek artıklarını temizler.
Mumlu ip: Hafif mum kaplamalı standart bir naylon iptir. Diş bandı: Standart diş ipinden daha kalın ve daha düzdür. Geniş aralıklı diş dizilimi olanlar tarafından standart diş ipinin kullanımına göre nispeten daha rahat ve fonksiyonel bulunur.
Diş ipi diş aralarına girebilecek incelikte olan ve naylon ya da plastik liflerden üretilen bir malzemedir. Diş ipleri mumlu ya da mumsuz olarak üretilebiliyor ve her ikisi arasında herhangi bir fark bulunmuyor.
Diş ipi yerine kürdan kullanmak büyük yapılan yanlışlardan bir tanesidir. Kürdan kullanımı diş etlerinize zarar verecek, diş aralarınızda açılmalara neden olacaktır. Bu gibi sorunları yaşamaktan kaçınmalı; diş ipi veya ara yüz fırçası kullanmalısınız.
Arayüz fırçası diş ipiyle hemen hemen aynı görevi görmektedir. Özellikle bazı durumlarda diş ipinden daha etkilidir. Uç kısmındaki ufak fırça diş boşluklarınıza girerek daha etkili bir temizlik sağlamaktadır. Diş fırçanızın giremediği ufak boşluklarda kalan birikintiler dişlerinize zaman içerisinde zarar verir.
İlgili 25 soru bulundu
Dişlerimizi fırçalamadan önce kullanılan diş ipi; ağızda kalacak ve sonradan oluşacak pisliklerin fırça sayesinde atılımını sağlayacağından dolayı daha faydalı bir kullanım olacaktır.
Mumlu, mumsuz, mentollü, florürlü, klorheksidinli diş ipi çeşitleri vardır. Diş ipi kullanımı, fırçalamadan sonra yapılmalıdır. Diş ipi, iki elin orta parmaklarına sarılıp sabitlenerek ve iki işaret parmağı ile yönlendirilerek uygulanır.
Diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıklarının öncelikli sebebi olan bu plak ve yemek artıklarını temizlemek için her gün düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır.
Tüketim farklılıklarından dolayı şu an işimizi kolaylaştıran ürünlerden kürdanlı diş ipleri kullanımı daha basit ve hızlıdır. Rulo diş iplerine göre kullanımları pratiktir. Fakat kürdan kısmı, diş eti hassasiyeti ve ağız sağlığı için daha dikkatli kullanım gerektirir. Ve her biri tek kullanımlıktır.
Diş ipi ve arayüz fırçası, dişlerin arasındaki boşlukları temizlemek için kullanılan farklı yöntemlerdir. Bununla birlikte, bu iki yöntemi kullanmanız çok daha iyi sonuç vereceği için beraber kullanım tekniği önerilir. Özellikle de dişlerinizin arasındaki boşluklar dar ise arayüz fırçası kullanmak daha uygun olacaktır.
Bazı diş hekimleri, ağız hijyeni iyi ve diş yapısı sorunsuz olan kişilerde 2-3 günde 1 diş ipi kullanımı önerir çünkü aşırı diş ipi kullanımı özellikle diş eti yapısı ince kişilerde çekilmelere neden olabilir.
Uzmanların her gün diş ipi kullanmanın diş plakları ve diş eti hastalıklarıyla mücadeleye yardımcı olduğu yönünde bir kanıt bulunmadığını kabul ettiği belirtildi.
Özellikle diş ipleri diş etlerine kadar ulaşabildiği için diş eti kanaması gibi sorunlar görülebilir. Daha da zararlısı, diş minesine zarar verebilir. Bu nedenle uzmanlar mumlu diş ipleri kullanımını tavsiye etmektedir.
Diş ipi kullanmak kötü nefesi azaltır. Düzenli olarak diş ipi kullanmazsanız, yiyecek parçacıkları dişlerinizin arasında ve diş etlerinizin altında kalır. Bu da gayet doğal olarak ağız kokusuna neden olabilir.
Diş ipleri, insanların ağız ve diş yapısına uygun olarak üretilir. Kişiler kendilerine uygun olanı tercih ettiğinde ve kullanıldığında herhangi bir sorun yaşamaz. Diş ipleri dişlerin arasını açmaz ve diş yüzeyinde aşınmaya neden olmaz. Doğru ve düzenli kullanıldığında ağız ve diş sağlığına pek çok faydası vardır.
Diş ipi kullanımı: Diş ipi ile diş fırçasının ulaşamadığı alanları temizleyerek diş taşı ve plak oluşumunu engellemeye fayda sağlayabilir. Gargara yapmak: Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı sonrası günde 1 kez gargara yapmak derinlemesine bir temizlik sağlar.
Diş ipleri genel olarak dişlerin fırçalanmasından önce kullanılmalıdır. Böylelikle dişlerin arasındaki yiyecek atıkları nedeniyle temizlenmeyen ve tıkalı olan bölgelere diş macunu ulaşmayabilir. O nedenle dişlerin daha temiz olmasına dikkat edilmelidir. Diş ipi mutlaka dişler fırçalanmadan önce kullanılmalıdır.
Bireyin günde en az iki kez diş fırçalaması, günlük diş ipi kullanımı ve düzenli diş muayenesi yaptırması, hem diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişmesi ihtimalini düşürür hem de başarılı tedavi şansını büyük ölçüde artırabilir.
Elbette diş iplerinin kullanımı diş aralarının açılmasına asla neden olmaz. Bu materyal diş yapısına uygun olarak üretiliyor ve diş yüzeylerinde aşınmaya neden olmuyor. Dolayısıyla diş aralarında açılmaya neden olması da mümkün değildir.
PTFE diş ipleri ise dayanıklı ve kalitelidir. Daha yumuşak ve esnek olduğu içinde diş etlerine daha az zarar verir. Dişleriniz seyrek yapıda ise naylon diş ipini tercih edebilirsiniz ancak sık dizilmiş bir diş yapınız var ise PTFE tercih etmelisiniz.
Ağız çok farklı çeşitlerde bakteri bulunur. Bu bakteriler gıda parçacıklarıyla birleştiğinde, dişlere zarar veren bir asit üretir ve plak oluşur. Yapışkan bir yapıya sahip olan plak, temizlenmediği takdirde gıdalardaki kalsiyum ve diğer maddeleri de toplayarak sertleşir. Bunun sonucunda da diş taşı, yani tartar oluşur.
Fırçaladıktan sonra ağzınızı çalkalamak
Hijyen uzmanlarımızın tekrarladığı yaygın bir fikir, dişlerinizi fırçaladıktan sonra (buna su ile durulamanın yanı sıra gargara da dahildir) durulamamanız gerektiğidir. Dişlerinizi duruladığınızda, diş macununun florür ve mine koruyucu özelliklerini de yıkarsınız.
Ayrıca su içmek veya içecek tüketmek için dişlerinizi fırçaladıktan sonra en az yarım saat bekleyin. Diş fırçasının ulaşamadığı dişler arasındaki artıkları çıkarmak için günde en az bir kez diş ipi kullanmak gerekir.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri