Yüksek ısı değişimlerine bağlı olarak kas ağrısı, kas tutulması, baş ağrısı ve kramp gibi şikayetlere yol açabilen klima, kas tutulmasının yanı sıra bel, boyun ve sırt tutulmalarına neden olabilir. Klima kullanılırken iç ile dış ortam sıcaklık farkının 10 dereceyi aşmaması gerektir.
Klimaların insan sağlığına bilinen somut zararları yoktur. Hatta uzmanlar özellikle yaşlılar, kalp, şeker veya astım hastalığı olanlara klimatize ortamda bulunmalarını tavsiye ediyor.
Klimalar yalnızca yaz aylarında serinletme amacıyla değil kışın da etkili bir ısıtma sağlayabilirler. Ancak kışın klima kullanımı gerçekleştirirken doğru kullanmaya dikkat etmek önemlidir. Doğru kullanılmayan klimalar enerji tüketimini arttırırken aynı zamanda hava kalitesini de olumsuz etkiler.
En sağlıksız hava şartlarından biri sıcak ve nemli havalardır. Klima, sıcaklığı azaltırken, nem oranını da düşüyor. Fakat unutulmamalıdır ki uzun süre sıcak ve nemli havaya maruz kalmak ne kadar sağlıksızsa, klimanın vücuda direkt olarak uzun süre etki etmesi de bir o kadar zararlıdır.
Sanılanın aksine, sıcaklığı çok düşürmek, örneğin 18 derece olarak ayarlamak sağlıklı bir seçim değil. Dış sıcaklık ile iç sıcaklık arasında çok fazla fark olursa, halk arasında “klima çarpması” olarak bilinen solunum yolları rahatsızlığı oluşabiliyor.
İlgili 17 soru bulundu
Bunun için sıcak bir içecek tüketmek, sıcak bir duş almak veya sıcak su torbası kullanmak gibi yöntemler kullanılabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmek, yeterli dinlenmek ve sağlıklı beslenmek de klima çarpmasının etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Özellikle klimaların hayatımıza girmesiyle ani ısı değişimlerinin vücut direncini kırmasına bağlı ateşli boğaz enfeksiyonları (beta enfeksiyonu) görülmeye başlandı.
Klima ortamının neden olduğu düşük nem seviyesi baş ağrısına yol açabilir. Ek olarak bazı araştırmalar bakımı yapılmayan klimaların da baş ağrısına neden olabileceği göstermektedir. Halsizlik: Klima çarpmasıyla birlikte halsizlik ve yorgunluk hissi ortaya çıkabilir.
“Aşırı soğuk ve kuru havadan uzak durun”
Klimanın doğru kullanılmadığı takdirde burun akıntısı ve öksürük gibi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Op.
Klimalar üflediği soğuk hava ile beraber ortama toz da yayar. Bu durum özellikle, alerjisi olan kişilerin şikayetlerini artırır ve krizlerini tetikler. Şiddetli kuru öksürükler yaşamanızı isteyeceğimiz bir durum değildir.
Hastalık kendini öksürük, ateş, halsizlik, terleme gibi belirtilerle gösteriyor. Hızla tanı konulup tedavinin başlatılması gerekiyor” diyor. Her iki gruptaki hastalarda da klimanın oluşturduğu ani ısı ve nem değişikliği sıkıntılara neden oluyor.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Klima sıcak modu kaç derece olmalıdır diye merak edenler için mekan özelliklerine ve hava şartlarına göre değişmekle birlikte 23-24 derece arası olması gerektiğini söyleyelim.
Nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıkları gibi belirti veren klima hastalığı, çok kısa bir süre içerisinde alt solunum yollarını da tutarak, akciğerde iltihaplanmaya neden olabilir. Hem hava hem de şebeke suyu yoluyla bulaşabilen klima hastalığı, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkilemektedir.
Bazı hastalarda nadiren şiddeti çok fazla olmayan öksürük, nefes darlığı ve çarpıntı gibi yakınmalar da olabilir. Klima ateşi, bu belirtileri ile soğuk algınlığı, grip, bronşit ve zatürre gibi solunum yolları enfeksiyonları ile karıştırılabilir.
Klima hastalığı, tıp dilindeki adıyla “Lejyoner hastalığı” bir çeşit akciğer enfeksiyonudur. Legionella pneumophila bakterisini taşıyan su damlacıklarının solunması, klima hastalığının bulaşmasına neden olur. Bakımı yapılmamış klimalar, klima hastalığının en sık nedenidir.
Klima çarpması, klimadan esen havanın etkisiyle vücudun zarar görmesidir. Çok sıcak günlerde terlememek adına açılan klima, ani bir ısı değişimi yaşadığınızda öksürük ve üşütme gibi durumları meydana getirebilir. Bu rahatsızlığın adı da klima çarpması olarak bilinir.
Klima çarpması olarak tanımlanan bu durumda aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir: Özellikle sırt, boyun ve kol gibi vücut bölgelerinde kas ağrıları Göğüs ve boğaz ağrısı Burunda tıkanıklığa bağlı olarak nefes almada sorunlar.
Pontiak ateşi olarak bilinen hafif bir lejyoner hastalığı şekli, ateş, titreme, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi daha hafif belirtilerle seyreder. Pontiak ateşi akciğerleri etkilemez ve belirtileri genellikle 2 ila 5 gün içinde geçer.
Yüksek ısı değişimlerine bağlı olarak kas ağrısı, kas tutulması, baş ağrısı ve kramp gibi şikayetlere yol açabilen klima, kas tutulmasının yanı sıra bel, boyun ve sırt tutulmalarına neden olabilir.
ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op.Dr. Denizhan Özkaya, klimaların burun tıkanıklığı, baş ağrısı, ağız kuruluğuna yol açabileceğini belirterek, “Klimaların zararlı etkilerinden korunmak için odanızı düzenli olarak havalandırın” uyarısında bulundu.
Klima böyle çarpıyor!
Boyun kaslarında gelişen spazm, gerilim tipi baş ağrılarına neden oluyor. Kişinin migren tipi baş ağrısı şikayeti varsa, tekrarlayan boyun spazmı veya tutulması migreni tetikleyerek atağın daha şiddetli ve uzun sürede geçmesine sebep olabiliyor.
Fatime Yavuz, serinlemek için tercih edilen klimalar konusunda uyardı: Klimalar, kronik bronşit ve astım hastaları açısından rahatlatıcı olabilir. Ancak fan ayarı düşük seviyede olmalı ve direk maruziyet engellenmelidir. Ani sıcaklık ve nem değişimleri nefes daralmalarına neden olur!
Araba içinde kullanılan klima da, solunum yolu hastalıklarından bronşit, sinüzit ve zatürreyi tetikleyebilir.
Zamanında teşhis edilen hastalığın son derece başarılı bir tedavisi bulunur. En sık tercih edilen yöntem damar içi antibiyotik tedavisi ve hastanın semptomlarının şiddetine göre oksijen desteğidir. Birkaç gün hastanede yatış sonrası hasta evinde ağız yoluyla antibiyotik tedavisine devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri