Cildin kuruması egzamayı tetikleyici faktörlerden birisidir. Kalın kıyafetler giymek, sıcak su ile duş almak da egzamayı tetikleyen faktörlerdendir. Bu yüzden soğuk havalarda egzama atakları daha sık görülür ve şikayetler daha şiddetli olur.
Kış aylarında soğuk hava ve nem oranının düşük olması egzama hastalığının artış göstermesine neden olur. Kapalı ısıtma sistemlerinin yaşam alanını kurutması, kalın kıyafetlerin giyilmesi ve daha sıcak banyo uygulaması da egzamayı tetikleyebilmektedir.
Değişik tipleri bulunan egzamanın en çok etkilediği organlardan biri ellerdir. Ellerdeki egzama çoğunlukla derinin biyolojik savunma kapasitesinin azalması veya yok olması sonucunda ortaya çıkar. Su, sabun, deterjan ve tozlu ortam gibi faktörler deriyi yıpratır.
Prebiyotikler bağışıklık sistemini destekleyerek egzamanın iki ana sebebi olan iltihabı azalar ve egzamaya karşı sizi korur. Yoğurt, kefir, süt ve süt ürünleri bol miktarda prebiyotik içerir. Sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, kereviz ve enginar gibi sebzeler ve çilek, elma, muz ile üzüm gibi meyveler prebiyotik içerir.
Aşırı sıcak ve aşırı nemden kaynaklanan terleme cildi tahriş edebilir. Düşük nem ciltten su kaybına yol açar. Bu durum kuruluğa ve cilt tahrişine yol açar. Yaşadığınız ortamı rahat bir sıcaklık ve nem düzeyinde tutun.
İlgili 18 soru bulundu
Egzama, bir alerji veya stres neticesinde ciltte meydana gelen ve halk arasında yaygın olarak görülen bir deri hastalığıdır.
Sıcak havanın çoğu zaman özellikle egzaması olan kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Nurşen Durukan, yaz aylarında yaşanan terleme veya güneşe ve sık duş almaya bağlı cilt kuruluğunun egzamayı tetiklediğini kaydetti.
Günde birkaç kez nemlendirici kullanmak egzamanın kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Kortikosteroid Kremler: Doktorun önerdiği kortikosteroid kremler, inflamasyonu hafifletmek ve kaşıntıyı azaltmak için kullanılır. Ancak, bu ilaçlar uzun süreli kullanılmamalı ve doktorun yönlendirmelerine uyulmalıdır.
Egzamanın tedavisi alt türüne göre farklılık gösterse de genel olarak tedavide nemlendiriciler, kortizon içeren krem ve losyonlar, antihistaminik haplar (kaşıntıyı azaltan alerji hapları) kullanılır. Şiddetli egzama tedavisinde ise bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılabilir.
Su içmenin faydaları arasında cildi doğal olarak nemlendirmek başta kalır. Yeterince su içilmediğinde susuz kalan ve kuruyan cilt, egzama gibi bir dizi cilt sorununa daha açık hale gelir. Bol su içmek cildinizi nemlendirir, kuru ciltten kaynaklanan cilt hasarını önler.
Alerjik egzama kronik bir hastalıktır. Hafif dereceli hastalarda kendiliğinden veya kısa süreli, dozu düşük ilaç kullanımları ile tamamen iyileşebilir. Ağır dereceli hastalarda ise ömür boyu, dönem dönem tekrar eder.
Kuru hava, iç mekan ısıtma sistemleriyle birleştiğinde cildinizi kurutabilir. Cilt kendi kendine nemli kalamadığı için egzama alevlenir. Alevlenmeler ayrıca çok fazla giysi giymek, sıcak banyo yapmak veya çok fazla yatak örtüsü kullanmaktan da kaynaklanabilir.
Atopik dermatit bebeklik döneminde ortaya çıkmaktadır. İmmünolojik yatkınlık ve çevresel etmenler atopik dermatite sebep olabilmektedir. Vazelin egzamaya iyi gelir mi? Deri bariyerini güçlendirmek ve nemlendirmek amaçlı vazelin kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Egzama kendi kendine geçer mi? Egzama kendiliğinden geçebilen bir cilt rahatsızlığı değildir. Egzama belirtileri genellikle tedavi edilmeden devam eder ve hatta kötüleşebilir. Egzama tedavisi semptomları kontrol altına almak ve ciltteki iltihabı azaltmak için ilaçlar, kremler ve losyonlar kullanmayı içerebilir.
Zeytinyağı ya da defne sabunları doğal temizleyiciler sayılsa da cildi kurutabilir. Bu nedenle egzama semptomlarını kötüleştirebilir.
Kuruluk, atopik dermatit, egzama ve alerjik reaksiyonlar kaynaklı oluşabilecek kaşıntı ve kızarıklığı gider, cildin rahatlamasına yardımcı olur. Bepanthol®sensiderm cilt bariyerini içeriğindeki özel lamellar lipidlerle güçlendirir.
Magnezyum, potasyum, çinko gibi değerli mineralleri içeren deniz suyu, antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde sedef hastalığı, egzama gibi cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Egzama tedavisinde genellikle kortizonlu topikal ilaçlar kullanılmaktadır. Egzama tedavisinde kullanılan kortizonlu krem ve losyonlar bazen doktor bilgisi dışında uygun olmayan vücut bölgelerine uzun süreli kullanılabilmektedir.
Acılı, baharatlı, kimyasal katkılı gıdalar, nikel duyarlılığı bulunanlarda konserveler, sigara, alkol, kahve, çeşitli bitkisel çaylar Egzamayı artırabilir. Bunlardan uzak durun.
Genel belirtiler olarak kızarıklık, kaşıntı, vezikül oluşması, pullanma ve yanma hissi sayılabilir. Özellikle kaşıntı, gece artabilir ve hastalar için rahatsızlık verici boyuta gelebilir. Böyle durumlarda kaşımaya bağlı olarak ciltte tahrişler ve yaralanmalar oluşabilir.
Maden suyu, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt problemleri için de faydalı olabilir. İçeriğindeki mineraller cildin doğal iyileşme sürecini hızlandırır ve ciltteki kaşıntı ve tahrişi azaltır.
Çocukluk çağı egzaması yaşla birlikte düzelse de, kronik egzama genellikle bir ömür boyu sürer ve ara sıra alevlenir. Akut: Kısa süreli egzama, tahriş edici bir maddeyle temas ettikten sonra cilt hassasiyetlerinin bir sonucu olabilir. Akut vakalar, cildiniz iyileştikçe sadece birkaç hafta devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri