Isı ve sıcaklık arasındaki farklar Sıcaklık, bir cismin sıcaklığının ya da soğukluğunun ve sistemin ortalama moleküler kinetik enerjisinin bir ölçüsüdür. Gazlar için kinetik enerji, mutlak sıcaklık dereceleriyle orantılıdır. Yani ısı bir enerji, sıcaklık ise bir ölçüdür.
Sıcaklık; Bir maddeyi oluşturan taneciklerden birinin ortalama hareket(kinetik) enerjisini ifade den bir değerdir. Sıcaklık, enerji değildir. Termometre ile ölçülür. Isı; Sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adıdır.
Isı enerji çeşididir, sıcaklık enerji değildir. Isı kalorimetre ile, sıcaklık ise termometre ile ölçülür. Isı birimi calori veya Joule'dür. Sıcaklık birimi ise sadece Derece'dir.
Sıcaklık, bir enerji değildir, aksine bir maddeyi oluşturan taneciklerden birinin ortalama kinetik enerjisini ifade eden bir değerdir. Sıcaklığı ölçmeye yarayan alete de termometre adı verilmektedir. Isı ise, sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adı olarak tanımlanmaktadır.
Yani sıcaklık sadece bir gösterge, ısı ise enerjidir. Başka bir deyişle sıcaklık, maddeyi oluşturan atom ve moleküllerin ne kadar şiddetli titreşim yaptığının ortalama değerini gösterirken ısı, sıcaklık farkından dolayı sıcak cisimden soğuk cisme aktarılan enerjidir.
İlgili 44 soru bulundu
Isı bir enerji çeşididir. Isı Hakkında Bilgi: -Bir enerjidir. -Isının birimi Joule'dür.
Isı, bir enerji olduğu için birimi joule ( j )'dur. Bir başka ısı birimi ise kalori (cal)'dir. (1 kalori = 4,18 joule dür.) Sıcaklık ise ısıdan da iç enerjiden de tamamen farklıdır, bir sistemin moleküllerinin sahip olduğu ortalama kinetik enerjiyle ilişkili temel büyüklüktür.
Sıcaklık, bir cisimdeki parçacıkların ortalama kinetik enerjisinin bir ölçüsüdür. Sıcaklık arttıkça, bu parçacıkların hareketleri de artar.
Sıcaklık ya da suhunet, bir cismin sıcaklığının ya da soğukluğunun bir ölçüsüdür. Gazlar için kinetik enerji, mutlak sıcaklık dereceleriyle orantılıdır. Duyularla algılanmakta ve genellikle sıcak ya da soğuk terimleri ile ifade edilmektedir.
Işık, bir enerji çeşididir. Sabit kütleli sistemlerde enerji yoktan var edilemez. Ancak bir biçimden diğerine dönüşebilir. Bu yüzden ışık, yalnızca enerjinin bir başka biçiminin dönüştürülmesiyle elde edilir.
Ancak sıcaklık bir enerji türü değildir. Yani sadece ısı enerji türüdür.
Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır. Bunlar potansiyel, kinetik, ısı, ışık, elektrik, kimyasal, nükleer ve ses enerjisidir. Unutmamamız gereken ise hiçbir enerjinin kaybolmadığıdır. Olsa olsa başka bir enerji türü olmuştur.
Kısaca iş yapabilme yeteneği olarak karşımıza çıkan enerji 8 ana gruba ayrılmaktadır. Enerji türleri isimleri; potansiyel, kinetik, ışık, ısı, kimyasal, elektrik, nükleer ve ses enerjisi olarak karşımıza çıkan enerjilerin kullanımı oldukça önemlidir. Başlıca 8 enerji türü bulunmaktadır.
Enerji doğal süreçler veya makinelerde kullanılabilir. Ayrıca ısı, ışık veya harekete dönüşebilir.
Tüm atom ve moleküller, sürekli titreşim halinde olduğu için de madde, her zaman ısı enerjisine sahiptir. Dünya yüzeyinde en soğuk alandaki bir maddenin bile çok az miktarda da olsa bir ısı enerjisi vardır. Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Yani her maddenin ısı enerjisi vardır.
İç enerji, maddenin üç özelliğine bağlıdır: kütle, sıcaklık ve cins. Maddedeki ısı alındığında, iç enerji azalmaktadır.
Örneğin; ses, gölge, ısı, ışık, sıcaklık, radyo dalgaları, TV frekansları gibi şeyler tanecikli bir yapıya sahip olmadıkları (hacim ve kütleleri bulunmadığı) ve (kendi başına hareket ettikleri ya da araz özelliğine sahip olup) eylemsizlik özelliği taşımadıkları için madde olarak kabul edilmezler.
Isı, iş yapma kabiliyetine sahiptir. Sıcaklık ise yalnızca ısı derecesini ölçmek için kullanılır. Isı, bir nesnedeki moleküllerin içerdiği toplam kinetik ve potansiyel enerjidir. Sıcaklık ise nesneden bulunan moleküllerin ortalama kinetik enerjisidir.
Q=m.c.ΔT bir maddenin belirli bir ısı aldığında sıcaklığının ne kadar arttığını bulmamızı sağlayan bir formüldür. Bu formül ile bir maddeyi X dereceye getirmek için ne kadar ısı verilmesi gerektiğini bulabilirsiniz. Q=m.L ise erime ve buharlaşma gibi hal değişimi durumlarında kullanılan formüldür.
Kinetik Enerji Örnekleri
Kütlesi ile ters orantılı olacak şekilde hızı artar ve bir iş oluşur. Akan su, hareket hâlindeki araba, yüksekte uçmakta olan bir kuşun sahip olduğu enerji kinetik enerjidir. Yine bir taşın fırlatılması, yürüme, koşma ve gemilerin hareketi kinetik enerjiye örnektir.
Klasik mekanikte, sabit kütleli ve sabit süratli noktasal bir cismin (i.e. kütlesi olan bir nokta) ya da dönmeyen bir rijit cismin kinetik enerjisi, cismin kütlesine ve süratine bağlıdır.
Kinetik enerji, aslında en temelde hıza bağlı olan enerjidir. Eğer bir nesne sabit şekilde duruyorsa orada bir kinetik enerji değil, potansiyel enerji vardır. Kinetik enerjinin bağlı olduğu şey en temelde harekettir. Yani kinetik enerji tamamen kütle ile hıza bağlıdır diyebiliriz.
Isı enerjisi, iki madde arasında alışverişi yapılabilen, aktarılan ve sabit şekilde durabilen bir enerjiye verilen isimdir. Isı, genel olarak sıcaklık ile karıştırılsa da aynı şey değildir. Isı enerjisi iki madde arasında akış gerçekleştirerek ısıyı yükseltir ya da azaltır.
Isı; sıcaklıkları farklı, etkileşim hâlindeki iki sistem arasında sıcaklığı yüksek olandan düşük olana doğru, sıcaklığın dengelenmesi için transfer edilen enerjidir. Isı Q sembolü ile gösterilir ve Uluslararası Birim Sistemine göre birimi Joule'dür.
Pek çok biçime girebilmesinden dolayı enerjinin kapsamlı bir tanımını yapmak imkânsızdır ama en yaygın tanım şudur: Enerji, bir sistemin iş yapma kapasitesidir. Fizikte iş, kuvvetin yer değişim yönündeki bileşeninin etkisinin yer değiştirmeyle çarpımı olarak tanımlanır ve enerji, iş ile aynı birimle ölçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri