Tabii gölgeli ortamlarda iş değişir. Gölgeli ve sıcak yerlerde siyah giyinmek daha iyidir, çünkü siyah, ısıyı daha hızlı yayar. Sıcak bir yerde güneşin altındaysanız gerçekten de en iyisi içinize siyah, dışınıza da beyaz renkli giysiler giymektir.
Bu ısınan havanın yerini alan hava bedevilerin serinlik hissi duymalarını sağlıyor.Siyah giysiler güneşin tüm ışınlarını tenimize geçirirler ama beraberlerinde enfraruj ışınlarını da. Bu nedenle çok güneşli bir günde açık renk giymek kesinlikle faydalıdır.
Bedevilerin sırrı, özellikle rüzgarlı havalarda bol, siyah giysiler giymek. Bol siyah giysiler, kumaş ile cilt arasındaki boşluğu ısıtarak yukarı doğru bir hava akımı yaratıyor, bu da vücudu serinletiyor.
Siyah Giymenin Avantajlı Olduğu Durumlar
Siyah giysiler giymenin avantajlı olduğu bir durum, siyahın baca etkisi yaratma ihtimalidir. Buna göre siyah giysiler, vücutla giysi arasındaki havaya ısıtır ve ısınan havanın yükselmesine neden olarak, tıpkı bir baca gibi vücudu terk etmesini sağlar.
Tersi olarak da siyah renk tüm ışığı emer, dolayısıyla yansıtma değeri sıfırdır.
İlgili 15 soru bulundu
Gölgeli ve sıcak yerlerde siyah giyinmek daha iyidir, çünkü siyah, ısıyı daha hızlı yayar. Sıcak bir yerde güneşin altındaysanız gerçekten de en iyisi içinize siyah, dışınıza da beyaz renkli giysiler giymektir.
Kırmızı cisme gelen ışık bu dalga boyundaki ışığı geri yansıtır ve bunun dışındakileri soğurur, bu yüzden de enerji kazanır ve bu ısıya dönüşür. Fakat siyah cisimler bu ışığın -nerdeyse- hepsini soğurur, beyaz cisimler ise - nerdeyse- hepsini yansıtır.
Güneş ışınlarını üstünüze çekecek koyu renkli kıyafetlerden kaçınmalı, açık renkli kıyafetler giymelisiniz. Ayrıca ağır kumaşlı veya polyester içeren kıyafetlerden de kaçınmanız gerekir. Yaz aylarında cildinize nefes aldıracak ince ve pamuklu kıyafetler giymek, serin kalmanıza yardımcı olacaktır.
Siyah bir renk değil renksizlik hâlidir. Siyah ışıksızlık halidir. Çünkü siyah olarak gördüğümüz nesneler ışığı tutarlar ve geri yansıtmazlar ve böylece onları siyah olarak görürüz.
Genellikle mavi, siyah gibi koyu renkler daha fazla ışını absorbe eder, daha iyi korur. Dokumanın sıkılığı ve gerginliği de en önemli belirleyici faktörlerdendir.
Eğer bunun "sıcaklık hissine" etkisi daha fazla ise, Güneş'ten gelen ışınları geri yansıtmak yerine bedenimizden saçılan ısıyı emecek bir renge ihtiyacımız var demektir. Bu da siyah rengin tanımıdır: Siyah, üzerine düşen tüm renkleri emen cisimlerin rengidir.
Siyah renkli cisimler, bütün renkleri soğurur. Işığı fazla soğuran cisimler, az soğuran cisimlere göre daha hızlı ısınır. Orbitalde bulunan elektronlar, foton soğurarak bir üst enerji seviyesine çıkar.
Bazıları beyazın bir renk olduğunu düşünür çünkü beyaz ışık görünür ışık spektrumundaki tüm tonları içerir. Birçok kişi de siyahı bir renk olarak kabul eder çünkü kağıt üzerinde siyahı oluşturmak için diğer pigmentleri birleştirirsiniz. Ancak teknik açıdan, siyah ve beyaz renk değil, gölgedir.
Genel olarak yıldızların rengi sıcaklıklarına bağlı olarak değişir. En soğuk yıldızlar kırmızı, en sıcak yıldızlarsa mavi renklidir. Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar. Farklı renklerdeki bu ışıklar bir araya geldiği zaman insanlar tarafından beyaz olarak algılanır.
Güneşe dayanıklı duvar boyası rengi arayanlar sarı gibi açık renk tonlarını daha çok tercih etmelidir. Bu renk tonları güneşten daha az etkilenir ve solmaya karşı daha dirençlidirler. Kırmızı gibi koyu renkler güneş ışınlarını üzerine daha çok çeker ve bu da daha çabuk solmalarına neden olur.
Ayrıca bu renklerin değişik tonlarda karışımından meydana çıkan: Altın sarısı, kayısı ve bal rengi, şarap kırmızısı, pembe, vişne çürüğü, zeytin yeşili, kahverengi gibi renkler de “sıcak renkler” dendir.
Gücün Rengi Siyah: Denge, gizem ve yalnızlığın temsilcisi niteliğinde olan siyah renk çağlar boyunca insanların matemlerini yansıtmada tercih ettikleri bir sembol haline gelmiştir. Siyahın insanların ruh hallerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu da belirtmek gerekir.
Siyah rengin anlamı güç, korku, gizem, otorite, zarafet, formalite, kötülük, saldırganlık, isyan ve sofistike ile ilişkilidir. Diğer renklerin derinliği ve renk tonunun değişmesi için yine siyah renk gereklidir. Siyah renk, rengin olmamasıdır.
Siyah, rengin yokluğudur, hiç ışık olmadığında gördüğümüz şeydir. Gökkuşağının oluşması için ışık şarttır bu yüzden siyah rengin, gökkuşağında yer alması olanaksızdır.
Yazın yakıcı sıcaklıkları terlemenin artmasına neden oluyor. Bu nedenle kumaş türü olarak mutlaka pamuklular, ketenler, tencel ya da bambu kumaşlar tercih edilmeli. Pamuklu kumaşlar terini emerek hızla buharlaşmasını sağlıyor ve seni rahatlatıyor. Sentetik kumaşlarsa bunun tam tersi olarak teri minimum seviyede emiyor.
- Güneşi daha az soğuran ve açık renkli elbiseler giyilmeli. Açık alanlarda giyilen koyu elbiseler güneşi daha çok soğurarak kendisi ısınır ve bu nedenle de cildin ısı atmasını daha da zorlaştırır. -Seyrek dokunmuş ve ince kumaşlar hem yeterince ter emmez, hem de güneşten yeterinde korumaz bu nedenle tercih edilmemeli.
Kış günlerinde soğuktan korunmak adına mutlaka pamuklu ve yünlü kıyafetler seçilmelidir. Yaz günlerinde terletecek ama kış aylarında sıcak tutacak olan bu kumaş türleri, soğuğu geçirmemeleriyle bilinmektedir. Bunların yanı sıra; kadife, muline, serj ve yüzeyi tüylendirilmiş kumaşlar da tercih edilebilmektedir.
Siyah renkli cisimler, bütün renkleri soğurur. Işığı fazla soğuran cisimler, az soğuran cisimlere göre daha hızlı ısınır. Orbitalde bulunan elektronlar, foton soğurarak bir üst enerji seviyesine çıkar.
Siyah renk, psikolojik olarak, insanı, dışsal duyguların etkisiyle ortaya çıkan stresten korur. Siyah rengin psikolojisine göre, kişinin kendisi ve dış dünya arasında bir bariyer yaratır, duygularını ve hislerini korurken rahatlık sağlar, kırılganlıkları ve kendine güvensizliğini gizler.
Fakat siyah ve beyazın mevsimsel kullanımda çok önemli rolü var. Siyah, güneş ışığını yani ısıyı çektiği için yazın tercih edilmemeli. Tam tersi beyaz güneş ışığını geri gönderdiği için giyimde ve dekorasyonda yazın tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri