Lavantayı bahar ayında güzel, kompakt bir top şeklinde budayın. Dalların ucunda yeşil yapraklar olduğundan emin olun. Bunlar, yeni çiçeklerin yetiştiği yerlerdir. Yaz sonunda, ölü başları ve sapları kesmeniz gereklidir.
Lavanta, ilk yıl boyunca yavaş gelişir ve birçok çiftçi, ilk tomurcukları ilk büyüme mevsimi boyunca keser. Genellikle yaz aylarında hasat yapılır (ABD'nin çoğu bölgesinde Haziran-Temmuz aylarında).
Budama: Lavanta, dikim yılında dahi çiçeklenmektedir. Ancak bu durum bitki büyümesi ve toprak üstü kısmının Page 2 şekillenmesinde olumsuz etki etmektedir. Bu amaçla 1. Yıl Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında birkaç defa çiçek sürgünlerinin budaması yapılır.
Lavanta için en iyi kesici alete hasat bıçağı denir. Tırpan gibi kavislidir ve tırtıklı bir kenarı vardır. Elinizde yoksa, bir el budayıcı da gayet iyi çalışacaktır. Hasat bıçağı kullanıyorsanız, salkım lavantanın etrafına asın ve bıçağı kendinize doğru çekerek lavanta saplarını kesin.
Hasat işleri ise Temmuz ayının sonundan Ağustos ayının ortalarına kadar devam eder.
İlgili 20 soru bulundu
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Lavanta bitkisi, toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır ancak sabah ve akşam sulama yapmanız ve toprağın yanında bitkinin yeşil yerlerini de sulamanız lavantanın daha sağlıklı büyümesini sağlar.
Bir yandan lavantalar hasat edilmekte, bir yandan hasat edilen lavantaların yağı çıkarılmakta ve tohumu için kurumaya bırakılmaktadır. Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır.
Lavantayı kurutabilmek için, karanlık bir oda bulun. Lavantayı gölge ve karanlık bir alanda yavaşça kurutmak, rengini korumanın en iyi yoludur. Kuru ve karanlık yere lavanta demetini baş aşağı asın. Lavantayı bu şekilde 2-4 hafta arası kurutmaya bırakın.
Lavanta yağı sahip olduğu antiinflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal etki ile sakinleştirmeye, migren kaynaklı baş ağrısını, artrit ve kas kramplarını yatıştırmaya, cilde uygulandığında gözenekleri açarak iltihabı azaltmaya, sivilce oluşumunu önlemeye ve uyku kalitesini arttırmaya yardım eder.
Bir lavanta dalının 10-15 cm'lik bir bölümünü kesin ve alt yapraklarını çıkarın. Daha sonra, kesimi bir köklendirme hormonuna batırın ve iyi drenajı olan bir toprağa yerleştirin. Bitkiyi nemli tutun ve doğrudan güneş ışığından kaçının. Birkaç hafta içinde yeni kökler oluşacaktır.
Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır. Lavantayı sabah ve akşam saatlerinde sulayabilirsiniz.
Şubat, Mart ve Nisan ayları bu işlem için uygundur. Bitki uyanmadan kök ile birlikte çelik topraktan alınır.
Lavantanın toprakta bolca kireç ve organik madde bulunmasına yönelik ihtiyacını takviye gübrelerle tamamlamak verimli bir yetişme süreci için oldukça önemlidir. Bu nedenle lavanta ekilen bölgenin 2-3 yılda bir ahır veya kompost gübreleme ile gübrelenmesi gerekmektedir.
Sıcak yaz aylarında, haftada 1-2 kez sulamanız yeterli olacaktır. Sulamak için toprağının hafif derece kurumasını beklemelisiniz. Kış aylarında ise sulama sıklığını bir miktar daha azaltabilirsiniz. Sularken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ise, yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamanız gerektiğidir.
Lavanta, pek çok alanda kullanılıyor. Kozmetik alanda özellikle hoş kokusu nedeniyle kullanılan lavanta bunun yanında bitkisel ilaç yapımlarında tercih edilebilir. Lavantanın yaprakları kurutulup, sıcak suya eklenerek çayı yapılabilir. Çayının yapılması için kuru lavantalar kaynar suda 10 dakika kadar demlendirilir.
Lavantayı bahar ayında güzel, kompakt bir top şeklinde budayın. Dalların ucunda yeşil yapraklar olduğundan emin olun. Bunlar, yeni çiçeklerin yetiştiği yerlerdir. Yaz sonunda, ölü başları ve sapları kesmeniz gereklidir.
Lavanta yapraklarının yara iyileştirme etkisi de bilinmektedir. Alternatif tıp alanında kesik ve yaralar için kullanılan lavanta yaprakları, hücre yenilenmesini sağlar. Bu yönü ile ufak yaraları çabuk iyileştirecektir. Lavantanın yaprağından çiçeğine kadar faydalanarak daha sağlıklı bir bedene kavuşabilirsiniz.
Lavanta, kuru ve yağ formu başta olmak üzere pek çok şekilde kullanılabiliyor. Özellikle de rahatlatıcı kokusundan sıklıkla yararlanılan lavanta, bakım ve beslenme gibi alanlarda da kendisine geniş bir yer buluyor. Genel olarak ise lavantadan en çok kozmetik, aromaterapi ve farmakoloji alanlarında yararlanılıyor.
Lavanta çiçeği fide ve tohum yöntemleriyle kolay bir şekilde çoğaltılabilir. Birçok kişi lavanta kendi kendine çoğalır mı sorusunun cevabını merak etmektedir. Lavanta çiçeğini en hızlı çoğaltma yöntemlerinin başında dallarından kesip bir saksıya ekilmesi gelmektedir.
Lavanta çayını sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca başka bitki çaylarıyla karıştırarak da farklı tatlar elde edebilirsiniz. Unutmayın, herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya hamileyseniz, lavanta çayı gibi bitki çaylarını tüketmeden önce bir doktora danışmanız önemlidir.
1 litre kaynamış suda demleyeceğiniz 2 yemek kaşığı lavanta kurusuyla, saç diplerinizi ovar ve yıkanmış saçlarınızın son durulama suyu olarak düzenli şekilde kullanırsanız, saç dökülmenizi azaltırsınız. Saç dökülmesini önlemek için ayrıca şampuanınıza 5-10 damla arası lavanta yağı da ekleyebilirsiniz.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
Lavanta çiçeği Latincesi Lavandula angustifolialon'dır. Her çiçekte olduğu gibi lavanta çiçeğinin anlamı renklerine göre değişiklik gösterir. · Mor lavanta çiçeği gücün ve gösterişi temsil ederken çiftler birbirine hediye etmesi durumunda sadakat ve bağlılık anlamları taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri