Sıcak ve kuru hava burun kanamasını tetikler Bu tabaka burnun nemli kalmasını sağlayarak, alınan havanın nemlendirilmesi, ısıtılması ve temizlenmesi işlevine katkıda bulunur. Çok sıcak ve kuru havalarda bu mukus bariyerinin kurumasına bağlı olarak kılcal damarlarda zedelenme ve kanama olabilir.
Burun kanamaları sıklıkla kuru-sıcak yaz aylarında veya kış aylarında ısıtıcıların kuruttuğu oda havası nedeniyle burun mukozasının da kurumasına bağlı olur. Kuruma, kabuklanmaya yol açar, kılcal damarlar çatlarlar ve kanama başlar.
Yoğun Güneşe Maruz Kalmak: Çok sıcak ve güneşli havalarda uzun süre açık alanda bulunan kişilerin burun tabakası kuruyarak tahriş olabilir. Bu nedenle yoğun güneşe maruz kalan kişilerde burun kanaması meydana gelebilir.
Burun kanamasına yol açan en sık etken direk buruna travmadır. Travma sonucunda burun veya nazal septumun kırılıp kırılmadığına bakılmaksızın kanama meydana gelebilir. Diğer önemli nedenler yüz travması, burunda yabancı cisim, burun veya sinüs enfeksiyonları ve kuru havanın uzun süre solunması şeklinde sıralanabilir.
Burun kanamalarının genellikle hafif atlatıldığını ancak şiddetli ve sık tekrarlayan kanamalarda mutlaka doktora gitmek gerektiğini belirten KBB Uzmanı Doç.
İlgili 38 soru bulundu
Yaz mevsiminde burun kanamaları vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bunun altında ise genellikle sıcak ve kuru havanın burnun mukus tabakasını kurutması ve bunun sonucunda kılcal damarların tahriş olması geliyor.
Ön tarafta meydana gelen kanamalar genellikle kısa sürer ve enfeksiyon, nezle ya da tahriş olma gibi durumlara bağlı olarak gelişir. Fakat arka taraf kaynaklı kanamalar ise tansiyon veya tümör gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.
Burun Kanaması Ne Zaman Tehlikelidir? Kan tükürülmesi veya kusma ile ağızdan kan geliyorsa, 38,5 derece ateş ve döküntü/kızarıklık gibi ek belirtiler varsa, vakit kaybedilmeden kulak burun boğaz uzmanının bulunduğu bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Burun Kanaması Stresten Olur mu? Stres, burun kanamasında temel olarak tanımlanabilen nedenler arasında değildir. Fakat burun kanamasının tetiklenmesinde önemli bir rolü olabilir.
Lösemide burun kanaması, genellikle kanamayı durdurmaya yardımcı olan trombosit adlı hücrelerin belirgin ölçüde azalması (trombositopeni) sonucu oluşur. Bu nedenle, lösemi olan kişiler genellikle kolayca morarma ya da kanama yaşarlar ve burun kanaması da bunlardan biridir.
Fırat Demirtaşoğlu, “Bu rahatsızlıklar da burun kanamalarını artırabilir. Sıcak hava burnun küçük damarlarında genişlemeye sebep olduğu için yaz aylarında kanama daha fazla olur” dedi.
Özellikle yazın sıcak – kuru havalarında ve kışın soğuk sert havalarında buradaki deri kuruyan toprak gibi gerilir ve içindeki kılcal damarlar çatlayıp kanar. Bazı çocukların burun girişindeki kılcalları daha hassas olur ve ergenliğe kadar sık sık kanamaları olabilir.
Burun kanaması rahatsız edici olabilir ama genellikle endişelenecek bir şey değildir. Bununla birlikte, doktorlar kanamalara neden olan altta yatan bir tıbbi durum olup olmadığını araştıracağından, sık veya alışılmadık derecede ağır burun kanaması mutlaka doktora gösterilmelidir.
Kullanılan ilaçlar, oda havasının kuru olması, pıhtılaşma gibi sorunlar kanamaya neden olabilmektedir. Kanama fark edildiği zaman basit tampon yöntemleri uygulanabilir. Ancak sık sık devam ediyorsa ve genze kaçan kanamalar mevcutsa doktora gitmek gerekmektedir.
Soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, akut veya kronik sinüzit ve septum deviasyonu (burun kemiğinde eğrilik) gibi görece tedavisi kolay hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilen burun kanaması, çok daha ciddi hastalıklar ile ilişkili de olabilir.
Eğer zihinsel stresi yoğun yaşıyorsanız beynin artan stres düzeyi ile başa çıkmak için vücudun işleyişinde bazı değişiklikler meydana getirecek tepkiler verecektir. Böyle durumlarda gözlenen bir değişikte kan dolaşım artıştır. Sonuç olarak, kan damarları içindeki basınç artar. Bu yüksek kan basıncına neden olur.
Vücut sağlığını doğrudan etkileyen beslenme ile burun kanaması arasında bir bağ olabileceğini duymak sizi şaşırtabilir. Ancak K vitamini eksikliğinin basur, diş etleri kanaması gibi başka sorunların dışında, burun kanamasına da neden olduğu bilinmektedir. K vitamini kan pıhtılaşmasını kolaylaştırır.
Eğer burun kanaması sorunuyla karşılaştıysanız ilk olarak başınızı öne doğru eğmelisiniz. (Yukarı kaldırmak doğru değildir.) Eğdikten sonra burnun ön kısmına parmakla 5-10 dakika kadar baskı yapmalısınız. Ardından buz uygulamasıyla damaların kasılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Uykuda Burun Kanaması
Uyku sırasında burun kanamasının nedenleri, uyanıkken meydana gelen nedenlerle aynıdır. Kuru havanın neden olduğu kurumuş burun zarları uykuda burun kanaması nedenlerinden biridir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde burun ve diş eti kanamaları, geçmeyen küçük noktasal kanamalar kan kanseri belirtileri olabiliyor. Löseminin diğer belirtileri için tıklayınız.Burun kanamaları çok sık görülmekle beraber, bu kanamaların çok azı tümörlere işaret edebiliyor.
Demir eksikliğine bağlı anemi
Demir eksikliğine bağlı anemilerin neredeyse çok önemli kısmı bazı kronik kanamaların sonucunda meydana gelir. Örneğin; burun kanamaları, basur, mide ya da bağırsak ülseri, polip, gastroenterital kanser ve aşırı adet kanamaları gibi…
Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Avcu, burun kanamalarında başı geriye yaslamanın veya yatmanın doğru olmadığını, burnun uç kısmına 5 dakika sürekli baskı işlemi uygulamanın kanamayı durduracağını belirtti.
Genellikle burnun arkasında yer alan bir atardamarla ilişkili olabilmektedir. Bu tür kanamalar çoğunlukla detaylı bir KBB muayenesini ve hekimin gerekli görmesi halinde hastane yatışını zorunlu kılabilmektedir.
Öncelikle, hasta sakin bir şekilde oturtulmalı ve başı hafifçe öne eğilmelidir. Bu pozisyon, kanın boğaza akmasını önleyerek solunum yolunun tıkanmasının önüne geçer. Ayrıca, burun kanamasını durdurmak için burun deliklerine dışarıdan hafif baskı uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri