Sürüşün ısıyı yükseltmesi nedeni ile sıcak lastiklerin içerisindeki basınç çok daha yüksek olacaktır. Bundan dolayı hiçbir zaman sıcak lastiklerin içerisindeki basıncın düşürülmemesi gerekmektedir. Bunun sebebi, bu lastikler soğudukları zaman basınçları da asgari lastik basıncının altına düşebilmektedir.
Çünkü sıcak hava lastik basıncının yükselmesine neden olur. Lastik basıncı yükseldiğinde lastikler daha hızlı aşınır. Ayrıca karbondioksit salınımı ve yakıt tüketimi artar. Isınmadan dolayı yükselen basıncı azaltmak için lastik havasının boşaltılması yanlış bir uygulamadır.
Lastikler direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalı. Ortamda, lastiklerin yapısını etkileyebilecek sıcak borular ve elektrik jeneratörleri gibi ısı kaynakları bulunmamalı.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Lastikler, bir yerde kullanılmadan beklediğinde ya da araçta takılı halde beklediğinde veya aktif olarak kullanıldığında zamanla içinde hava basıncı azalır. Bu üç durumun hepsinde de farklı seviyelerde azalır ama sonuçta; zamanla basınç azalır. Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin ana nedeni, hava osmozudur.
İlgili 31 soru bulundu
Evet mümkün. Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Lastik patlaması o an anlaşılabileceği gibi bazen anlayabilmeniz çok uzun vaktinizi de alabilmektedir. Ani ve büyük alınan hasarlarda lastik hızlı bir şekilde hava kaybedecektir. Ancak aşınma gibi durumlarda lastiğinizin patlama süreci de uzayacaktır. Ve bunu fark etmeniz oldukça fazla vakit alabilir.
Fakat basınç, lastikler sıcakken kontrol edilirse, araç üreticisi tarafından önerilen basınca 0,3 bar (4,35 PSI) ekleyin. Daha sonra lastikler soğukken basınç kontrol edilmeli ve yeniden ayarlanmalıdır.
Asfalt kotuyse cok bisey yapmaniza gerek yok sogukken ne bastiysaniz aynen devam. Mesela soğuk lastiğe 25 psi bastığımızda lastik ısındığı zaman o basınç 30'a çıkıyorsa demek ki sıcak lastiğe basmak zorunda kaldığımızda 30 psi basmalıyız. Böylece lastik soğuduğu zaman basınç 25'e düşer.
Aracınızın ağılık dağılımı eşitse, ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka taraf boş ise, lastik basınçları önler de 36 Psi arkalar da ise 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda da iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise tüm lastikler 36 Psi basınç ile şişirilmelidir.
Çok nemli olmayan günlerde bile, yüksek sıcaklıklar sebebiyle lastik ısısı artar ve lastiğinizin içindeki hava moleküllerinin titreşmesine ve lastiklerin duvarlarına doğru itilmesine sebep olur. Böylece genleşme gerçekleşir. Sonuç olarak, lastiğiniz patlar.
Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın önerilmemesinin en önemli sebebi, kaza ihtimalini arttırmasıdır. Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir.
Mümkün olduğunca periyodu atlamadan ayda en az bir kez lastik basınçları kontrol edilmelidir. Kontrol gün içinde araç ilk çalıştığında fazla yol almadan yapılmalıdır. Gün içinde kullanılmış bir aracın lastiklerinin soğuması ortalama 4 saat sürer. Isınmış lastiklerdeki basınç doğru oranı göstermeyebilmektedir.
Ayakkabıdan kemere, tekstil ürünlerinden araba lastiğine kadar geniş bir yelpazede kendine kullanım alanı yaratan madde, ısıtıldığı zaman yumuşar ve 220 derecede erir.
normalde kışın lastik basıncı düşer fakat bu 1-2 günde gözlemleyeceğiniz bir durum değil. mutlaka bir delikten hava kaçağı vardır. lastiğe mutlaka bir şey girmiştir iyice kontrol edin. normalde kışın lastik basıncı düşer fakat bu 1-2 günde gözlemleyeceğiniz bir durum değil. mutlaka bir delikten hava kaçağı vardır.
Bu değer çok küçük gibi gelebilir. Ancak en uygun lastik basıncı 30 psi olan bir otomobil lastiğinin basıncı hava osmozu nedeniyle bir yılda toplamda 24 psi düşebilir.
Lastik basıncının düşmesindeki en önemli etkenler kullanım sıklığı ve hava kaçırmadır. Lastikte bulunan yırtık, basıncın hızla düşmesine neden olabilir. Zemin ile sürekli temas eden ve sürtünmeden dolayı zamanla aşınan lastiklerin hava miktarının düşmesi son derece önemlidir.
Ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor, arka kısım boş ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 38 psi, Ön ve arka tarafta iki yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 40 psi, Ön tarafta iki yolcu, arka kısımda 3 yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 42 psi olmalı
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Isıdan dolayı lastik hava basıncı fazlalaşmış ise, lastik havası olduğu basınçta bırakılır. Lastiğin üzerindeki rakamlar ebatlarını bildirir. Lastik hava basıncı normalden az olursa, yakıt tüketimi fazla olur.
herlastik kaba tabirle ortalama 120-130la 10dk gidilince ısınır. bu şekilde test edebilirsin.
Lastik basıncının düşük olması durumunda uyarı lambası yanar. Bu gibi bir arıza ile karşılaştığınızda, aracınızı en yakın Otopratik servisine götürebilirsiniz. Aracınızı servise görütmeden önce akıllı cihazınız üzerinden oto servis randevusu alabilirsiniz.
Kiralık araçta oluşan hasar kasko tarafından karşılanır. Kasko, bu bedeli kusurlu olan sürücünün trafik sigortasından temin eder.
Seyir halindeyken aracınızın tekerinin patlaması halinde en önemli kural sakin olmak. Zira panikle aniden frene basmak ya da direksiyonu aracın patlayan lastiğinin çektiği yöne doğru kıvırmak kaza yapmanıza neden olur. Fren basıncı aniden değil, yavaşça artırarak güvenli bir bölgeye doğru ilerlemeye çalışmalı.
Örneğin arka lastiğiniz yüksek hızda patlar ise, otomobilin dengesi bozulacaktır. Arka lastiğin patlaması, ön lastiğe nazaran kaza riskini fazlasıyla arttırır. Eğer ki ön lastiğiniz patlar ise direksiyon aniden sertleşir. Aracın kontrolü zorlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri