Schrödinger denklemi, bir kuantum sistemi hakkında bize her bilgiyi veren araç dalga fonksiyonu adında bir fonksiyondur. Dalga fonksiyonunun uzaya ve zamana bağlı değişimini gösteren denklemi ilk bulan Erwin Schrödinger'dir. Bu yüzden denklem Schrödinger denklemi adıyla anılır.
Schrödinger'in kedisi deneyinde; bir kedi, küçük bir şişe zehir ve radyoaktif bir kaynakla kapalı bir kutuya bırakılır. Radyoaktif kaynağın bir saat içinde ışıma ihtimali ışımama ihtimaline eşittir. Eğer içerideki sensör radyoaktiflik algılarsa küçük şişeyi kıran mekanizma çalışır, zehir kediyi öldürür.
Schrödinger, 1926 yılında kendi adını taşıyan Schrödinger Denklemi'ni buldu. Schrödinger'in bu kısmî diferansiyel denklem yardımıyla bulduğu kuantum mekaniğine erişim, Heisenberg'in matris mekaniğinden biraz sonra geldi. Schrödinger, bu denklemi oluştururken klasik mekanikten farklı olarak matematiği kullandı.
Dalga fonksiyonu karmaşık değerli bir olasılık genliğidir ve sistem üzerindeki olası ölçümlerin olasılıklarının bulunmasını sağlar. Dalga fonksiyonu için en sık kullanılan sembol Yunan psi harfidir ψ ve Ψ (Sırasıyla küçük ve büyük psi harfi).
bu denklem, fizikçi erwin schrödinger tarafından 1925'te ortaya kondu ve 1926'da yayınlandı . bu çalışma sayesinde 1933'de erwin schrödinger , nobel fizik ödülü'nü aldı. bu denklem, bir tür diferansiyel denklem şeklini alır. dalga hareketinin matematiksel bir modeli olarak kullanılan dalga denklemi .
İlgili 44 soru bulundu
Schrödinger'in denklemi, H ^ ψ = E ψ çözüldüğünde her biri elektron bağlanma enerjisine ( ) sahip, bir dalga fonksiyonu serisi ( ) elde edilir. Dalga fonksiyonunun karesi olan , atom içinde verilen konumda bir elektron bulunma olasılığını verir.
Dalga fonksiyonunun uzaya ve zamana bağlı değişimini gösteren denklemi ilk bulan Erwin Schrödinger'dir. Bu yüzden denklem Schrödinger denklemi adıyla anılır.
Schrödinger denklemi, bir sistemin kuantum durumlarını belirten bilimin ve fiziğin en popüler denklemlerindendir. Garip olansa bu denklemin maddeyi ve kunatum durumlarını dalga benzeri bir yapı da tasvir eder. Ancak sanılanın aksine sadece doğanın belirli limitlerde çalışır.
1900: Max Planck, kara cisim ışımasını kuantumlanmış enerji yayımı ile açıkladı, kuantum kuramı böylece doğmuş oldu.
İlkeye göre belirli ölçümler aynı anda kesin olarak yapılamaz. 1926 yılında Erwin Schrödinger kuantum mekaniğinin dalga mekaniği yorumunu geliştirmiştir. Schrödinger denklemi, bir parçacığın dalga fonksiyonunun zamanla nasıl değiştiğini açıklar.
Schrödinger'in kedisi deneyi, temelde bir düşünce deneyidir ve gerçek hayatta gerçekleştirilemez. Deney, kuantum mekaniğinin belirsizlik ilkesine odaklanır ve bir kedinin, radyoaktif bir maddeye maruz kaldığında aynı anda hem canlı hem de ölü durumda olabileceğini söyler.
Schrödinger'in Kedisi, kuantum mekaniğinde kimi zaman bir "paradoks" olarak nitelendirilen bir düşünce deneyidir. Deney, 1935 senesinde ünlü Avusturyalı fizikçi Erwin Schrödinger tarafından geliştirilmiştir.
Yaşam Nedir? (İngilizce: What is Life?), fizikçi Erwin Schrödinger'in 1944 yılında yayımlanan popüler bilim kitabıdır. Francis Crick, Yaşam Nedir? yapıtını, DNA'nın keşfinden önce, genetik depolomanın nasıl işlediğini anlatan en iyi kitap olarak belirtmiştir.
KEDİ EROS OLAYI NEDİR? 1 Ocak 2024'te, sabaha karşı apartmanın asansörüne binen İbrahim K., Eros'u orada görmüş ve tekmelemeye başlamıştı. Asansörden kaçan kedinin arkasından giden saldırgan, kediyi yakalayarak işkenceyle öldürmüştü. Saldırganın Eros'u işkenceyle öldürdüğü anlar sitenin güvenlik kamerasına yansımıştı.
Kuantum mekaniğinde iki dolanık parçanın durumuna da süperpoziyon denilir (kuantum dolanıklığı). Bu uyarılar her bir uyarıcı tarafından tek tek meydana gelen uyarıların toplamıdır.
Kedilerin yüksekten düşmesi sonucunda karında ağrılı kitle, karın bölgesinde gerginlik, kusma, gözle görülebilen yaralar, kan kaybı, sarılık, ağızda kanama ya da şişme ve uzuvlarda çarpıklık gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.
Kuantum düşünce tekniği tam olarak bir bilim olan kuantum fiziğinin isminden yararlanmaya çalışan bir sahtebilimdir.
Kuantum fiziği kanıtlanmaktan ziyade günümüz teknolojilerinde kullanılmaktadır. Kuantum sensörler : frekans, elektrik – manyetik alan ve sıcaklık gibi fiziksel nicelikleri oldukça hassas şekilde ölçebilir. Ayrıca, kuantum sensörler değişik uygulamaları ile uydulardan uçaklara kadar farklı alanlarda kullanılabilir.
Kuantum Yaşam Felsefesi; kişinin pastadaki negatif enerjileri görmesini engelleyerek, olumsuzluklara pozitif bir pencereden yaklaşabilmeyi hedef alıyor. Böylece Kuantum Felsefesi'nin doğru anlarda benimsenmesi, bilinçaltı yöneliminide negatifleri fazla olan bir yaşamı, pozitife evirebilmeyi sağlıyor.
Atomun Kuantum Modeli (Kuantum Mekaniği)
Atomun kuantum modeli bir atomdaki elektronun tam yerinin belirlenememesine rağmen, elektronun belirli bir zaman diliminde yoğun olarak bulunabileceği bölgele- ri açıklamaktadır. Bu fonksiyon ile elektron yoğunluğu yani olasılığı belli eden elektron bulutu ifadesi meydana gelir.
De Broglie Modeli
Elektromanyetik ışınımın dalga-parçacık ikili doğasından esinlenen de Broglie, 1924 yılında elektron, proton nötron gibi durgun kütleli atom-altı parçacıklarının da dalga özelliğine sahip olabileceklerini öne sürdü. p= ђk bağıntısını buluruz. Dolayısıyla de Broglie dalga boyu λ = h/p' dir.
Tüm parçacıklar gibi elektronlar da dalga gibi davranabilirler. Buna dalga-parçacık ikiliği denir ve çift yarık deneyi kullanarak gösterilebilir. Elektronun dalga benzeri yapısı klasik parçacıklardaki gibi tek yarık yerine, paralel yarıklarından aynı anda geçmesine izin verir.
Kütleli spin-1/2 parçacıkların hareketini ifade etmek için Dirac denklemi kullanılır.
Bir denklemde eşitliği sağlayan(doğrulayan) değerlere; verilen denklemin “kökleri” veya “çözümü” denir.
Dirac notasyonu (Bra-Ket notasyonu)
İlk olarak kuantum mekaniğinde kullandığımız dili tanıyalım. Dirac notasyonu ya da bra-ket notasyonu olarak adlandırdığımız bu gösterimde |V> ya da <V| şeklinde ifadeler göreceksiniz. Burada <V| bra vektörü, |V> ise ket vektörü olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri