Vernik, yağlı boya tablolara altı aydan sonra sürülebilir.
İlk olarak yağ bazlı bir vernik uygulandıysa üstüne tekrardan yağ bazlı vernik uygulamak doğru olmaz. Daha iyi tutunması için su bazlı vernikler tercih edilmelidir. Uygulama yapılacak mobilyanın hangi dış etkilere maruz kalacağını bilmek vernik uygulaması için önemlidir.
Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
Çabuk kuruyan, elastik, iyi yapışan sararmayan vernik Akrilik, yağlı boya resimlerde ve hobi çalımalarında kullanılır.
Boya tamamen kuruduktan sonra vernik uygulanabilir. Verniğin uygulanması, hem boyanın ömrünü uzatır hem de ona ekstra bir parlaklık ve koruma sağlar.
İlgili 32 soru bulundu
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında Yüzey kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını ortam sıcaklığına bağlı olarak 2-3 saatte yapar.Tam kurumasını 12-24 saatte tamamlar. ÖNERİLEN UYGULAMA APARATLARI : Boya tabancası, pistole ve fırça.
Yağlı boyanın üzerine su bazlı boya yapmak kolay gibi görünen fakat ustalık gerektiren bir uygulamadır.
Vernikleme: Vernik, yağ- lı boya tabloların boya tabakasını, oluşabilecek her türlü kaza ve at- mosferik koşullara karşı korur.
Genellikle yağlı boya kutularının üzerinde de son kullanma tarihi bulunmaz ancak eskiyen boya da ilk açıldığı zamanki gibi boyamaz. Uzmanlara göre açılmış boyaların, saklandığı yerin koşullarına bağlı olarak iki ila dört yıl içinde atılması gerekiyor. Kapağı açılmamış yağlı boyalar ise 15 yıl kadar dayanıyor.
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
Uygulamaya başlamadan önce, zeminin temiz ve pürüzsüz olmasına dikkat etmelisin. Kullanacağın yüzeye uygun bir fırça, sünger parçası ya da daha geniş yüzeyler için rulo ile vernikleme işlemini gerçekleştirebilirsin.
Yağlı boyalı tüm yüzeylerin, astar boyanın tutunabilmesi için zımpara ile pürüzlendirmeliyiz. Eğer bunu yapmazsak ASTAR BOYA ve PLASTİK BOYA duvara TUTUNAMAZ. Böylce astar boya uygulayabilirsiniz.
Hem cila hem de cila, mobilya ve armatür yüzeylerine parlak ve parlak yüzeyler sağlar. Vernikler şeffaf veya renkli bir kaplamaya sahip olabilirken, vernikler tamamen şeffaf olma eğilimindedir ve nadiren başka herhangi bir renkte üretilir.
Terebentin çam ağaçlarının reçinesinden damıtılarak elde edilen kokulu, yanıcı ve uçucu bir maddedir. Hızlı kuruması ve fırça kullanımını kolaylaştıran tutuculuğu sebebiyle tercih edilir. Resmin alt katmanlarının kuruması terebentin ile kolaylaşır. Bu nedenle yağlıboya resim yaparken kullanılması tavsiye edilir.
Yağlı Boya Nasıl Hazırlanır / Yağlı Boyaya Su Katılır mı: Hemen şunu söyleyelim, yağlı boyaya su katılmaz. Su, boyanın yapısının bozulmasına ve uygulanmasının güçleşmesine neden olur. Yağlı boya, tinerle inceltildikten sonra duvara uygulanır.
Yağlı Boyanın Özellikleri Nelerdir? Yavaş kuruyan bir yapıya sahip olduğu için resim çalışmalarının çoğu aşamasında düzeltmeler yapılabilir. Birçok yüzeyde kullanılabildiği ve uzun yıllar boyunca dayanıklılık gösterdiği için tercih sebebidir. Neme ve suya dayanıklı bir boya çeşididir.
Bu kapsamda 1 lt yağlı boya için de tiner kullanmak gerekir. Tiner uygulamasını müteakip derhal boya incelir ve kullanım için uygun hale gelir. Tinerin az ya da çok kullanımı durumunda boyadan istenen etki elde edilemez.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Sprey boya bittikten ve kusurlar giderildikten sonra uygulanabilir. Yaklaşık 1 saat kadar boyanın kurumasını bekledikten sonra vernik uygulanabilir. Vernik ile boyanın etkileşimi açısından 1 günden fazla ara vermeden uygulanmalıdır.
Nem Oranı Havadaki nem ne kadar fazlaysa, boyanın su içeriği yüksek nemde kolayca buharlaşmayacağı için, boyanın kuruması da o kadar uzun sürer. İdeal olarak, iç cephelerde en hızlı kuruma süresi için nem oranının %50 ya da daha düşük olması gerekir. Nem azaltan cihazları kullanmak bu konuda size yardımcı olabilir.
Akrilik vernik, iç ve dış mekanlarda, cam, ahşap, plastik, porselen, seramik, kağıt, tuval ve karton sanayisinde kullanılmaktadır. Ayrıca akrilik vernikler, otomobil sanayisi, mobilya sanayisi, plastik sanayi, makina ve endüstri sanayisinde sıklıkla kullanılan bir malzemedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri