Hoşgörüsüyle hangi din, mezhep ve ırktan olursa olsun insanlara kucak açarak tüm dünyaya sevgi yolunu gösteren Mevlânâ Celaleddin-i Rumi, ölümünün 747. yılında “Şeb-i Arus” törenleri ile anılıyor.
Yılında Hz. Mevlana” Bu içerik son olarak 20 Aralık 2013 tarihinde güncellenmiştir.
Şeb-i Arus, Türkçe: Düğün Gecesi, (Farsça şeb: gece, Arapça arus: düğün), Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gecedir. Mevlana Celaleddin Rumi, bu geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü Düğün Gecesi olarak adlandırır.
Mevlana ölüm gününü “Hakk'a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) kabul edilmiştir, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” demektedir. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah'a dönüş” olarak adlandırılır.
2008 yılından bu yana UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan Mevlevî Sema Törenleri, Hazreti Mevlânâ'nın daha doğru anlaşılması ve anlatılması maksadıyla her yıl 07-17 Aralık tarihleri arasında “Hazreti Mevlânâ'nın Uluslararası Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri” (Şeb-i Arûs) kapsamında düzenleniyor.
İlgili 28 soru bulundu
Büyük İslam alimi ve filozofu Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin Konya'dan tüm dünyaya ve insanlığa yayılan sevgi, hoşgörü ve kardeşlik anlayışının sınırları ve çağları aştığını belirten Başkan Altay, 2023'ün Hz. Mevlana'nın ahirete irtihalinin 750'nci yılı olduğunu hatırlattı.
Büyük mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vuslata erdiği gece olan ''Şeb-i Arus''ta (Düğün Gecesi) düzenlenen törenler, farklı renk, din ve kültürleri Konya'da buluşturuyor.
Mevlana'nın anıldığı törenlerde icra edilen sema ayini, Mevleviliğin temel felsefesini yansıtan önemli sembolleri içeriyor. Sema genel olarak, kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Allah'a olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip "insan-ı kamil"e doğru yönelişini ifade ediyor.
Mevlânâ, yazdığı Mesnevî adlı eserinde kendi adını Muhammed bin Muhammed bin Hüseyin el-Belhî şeklinde vermiştir. Burada yer alan Muhammed isimleri baba ve dedesinin ismi, Belhî ise doğduğu şehir olan Belh'e nispettir.Lakabı Celâleddin'dir. “Efendimiz” anlamındaki “Mevlânâ” unvanı onu yüceltmek maksadıyla söylenmiştir.
Mevlana 17 Aralık 1273'de Konya'da vefat etmiştir. Ölüm günü anma törenleri, düğün günü ya da vuslat günü manasına gelen “Şeb-i Arûs“ olarak adlandırılmaktadır.
Öz. Mevlâna Celâleddin-i Rumî'nin (öl. 1273) babası Sultânü'l-Ulemâ Bahâeddin Veled'in (öl. 1231) öğrencisi olan Burhâneddin Muhakkık-ı Tirmizî 1166 veya 1169 yılında Seyyid Hasan Tirmizî'nin oğlu olarak Tirmiz'de dünyaya gelir.
Mevlana'ya verilen Rumi ismi Anadolu demektir. Mevlana'nın, Rumi diye tanınması, geçmiş yüzyıllarda Diyar-i Rum denilen Anadolu ülkesinin vilayeti olan Konya'da yaşaması, ömrünün büyük bir kısmının orada geçmesi ve türbesinin de orada olmasındandır.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'ye (ö. 672/1273) nisbet edilen tarikat. Mevleviyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, âlim ve şair.
İlçe nüfusu Türk, Kürt ve Müslüman'dır. Çoğunluğu Hanefi Mezhebinden olmakla, Şafi Mezhebinden de mevcuttur.
Her sene 17 Aralık'ta düzenlenen Şeb-i Arus törenleri de “Vuslat Gecesi ya da Düğün Gecesi” anlamına geliyor. Şeb-i Arus Ne Demek? Şeb-i Arus'un Türkçe karşılığı “Düğün Gecesi”dir. Düğün Gecesi Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gece olarak bilinir.
Ama bunun sorumlusu. Mevlâna'nın düşünceleri asla değildi. Mevlâna, düşünce, inanç itibariyle kesinlikle Alevidir.
Çeşitli hadislerde de “mevlâ”, Allah'ın isimlerinden biri olarak zikredilmiştir: “Allah bizim Mevlâ'mızdır.” (Buhârî, Cihâd, 164 [3039]; Megâzî, 17 [4043]).
Mevlana'nın 7 Öğüdü: Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol Şefkat ve merhamette güneş gibi ol Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol Hoşgörülülükte deniz gibi ol Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
Mevlâna Hazretleri, akşamın başlangıcından itibaren kıyama durup, sabahın başlangıcına kadar iki rekât namaza dalar kalırdı. Aynı şekilde bütün gün ve gece rükû ve secdede kaldığı da görülmüştür.
Neden semazenlerin başları dönmüyor? Semazenler başlarını aynı dünyanın 23 derecelik açısı gibi 20-25 derece sola eğerek dönerler. Bu eğimin iç kulaktaki etkileri nötralize eder ve baş dönmez.
KONYA'da Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fuat Yöndemli, semazenlerin, sema gösterisi sırasında başlarını sağa doğru eğdikleri ve aynı yönde döndükleri için başlarının dönmediğini söyledi.
Şeb-i Arus Törenleri 10 gün boyunca sürer. Sema törenlerinden fotoğraf yarışmasına, sergilerden, mesnevi derslerine, konserlerden, konferanslara, panellerden şiir dinletilerine, tiyatrolardan söyleşilere kadar pek çok etkinlik yer alır.
Semâ Programları 07-16 Aralık 2022 tarihleri arasında her akşam saat 20.30'de (Cumartesi ve Pazar günleri gündüz 14.00'de) 17 Aralık 2022 Cumartesi saat 20.00'de gerçekleştirilecek olan Şeb-i Arûs Gecesi ile sona erecektir. ŞEB-İ ARUS NEDİR, NE DEMEK? Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” anlamına geliyor.
Şeb-i Arus etkinlikleri, 7-17 Aralık arasında 10 gün boyunca sürecek olan etkinliklerden en popüleri Sema Ayin-i Şerif. Haftasonu saat 14.00'da başlayacak olan bu etkinlik, akşam saat 20.30'a kadar sürecek. Şeb-i Arus Törenleri, her yıl 7 Aralık'ta Kandil Uyandırma Merasimi – Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü ile başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri