Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Toriğin de büyükleri vardır, büyüğüne sivri denir, daha büyüğüne altıparmak denir, en büyüğüne de piçota denir.
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır. Palamutlar pek hızlı ve çevik balıklardır, avcılığı da pek zevkli olur bu yüzden.
Torik balığı, palamutgillerden bir tür olarak bilinse de aslında kendine has bir balıktır. Gezmeyi seven, çabuk büyüyen bir balıktır. Uskumru ailesiyle ortak yönleri olan torik balığı, özellikle Akdeniz ve Karadeniz'de yaygınca görülür. Marmara kıyılarında da görülme ihtimali vardır.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Kolyosa çok benzeyen ve sürüler halinde dolaşan göçmen bir balıktır. Denizlerimizde 30 cm civarında olan uskumru Kuzey Denizinde 50 cm'ye kadar büyür. Yaz aylarını Karadeniz'de geçiren uskumru eylül ve ekim aylarında Marmara'ya iner ve kışı burada geçirip yumurtlar.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri, yavrular ise akarsu ağızlarını tercih ederler.
Yanlarının altı ve karın gümüşsüdür. Azami uzunluğu 90 cm ye kadar ulaşır. Ortalama 25-65 cm arasında bulunur. Genel olarak küçüğüne palamut, büyüğüne torik adı verilen bu türün, muhtelif boylarına verilen isimler şöyledir.
zindandelen (70 cm ve uzeri), torik (40-45 cm), sivri (45-55 cm), altıparmak (55-65 cm) ve.
Sesli Sözlük - orkinos yavrusu, tombik.
Genç orkinoslar, sürü halinde torik ve palamutlarla birlikte boğazdan inerler. Üç yılda erginleşirler.
Uskumru, Torik ve Orkinosu içeren bir familyadandır.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur.
Vonoz: Palamut balığının en küçük boyunda olanlara verilen isim. Zindandelen: Boyu 50-55 cm., ağırlığı 1100-2250 gr. arasında olan, torik boyunun bir ufağı olan palamut balığı.
Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır. Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.
Sırtındaki şekiller düzensiz ama toriğin sırtında kafasından kuyruğuna doğru muntazam paralel çizgiler var, tombik adı üstünde diğerlerine nazaran yapı olarak daha şişman ve karnında benekler var. Kestiğinizde ise çok kanlı ve eti diğerlerine göre daha koyu, bildiğiniz kara et gibi ciğer gibi rengi var.
Türk Dil Kurumu'na göre dilimize Rumca'dan geçen torik kelimesi "İri palamut balığı" anlamına gelmektedir.
Torik balığı; palamut balığının büyüğü şeklinde bilinmektedir. Gezici balık olan bu balık, ağzını açıp yediği deniz canlılarıyla beslenmektedir. Yerinde durmayı sevmeyen torik balıkları, çok hızlı büyüyen bir balık türüdür. Torik balıkları; uskumrugiller familyasına ait balık türüdür.
Kolyoz, izmarit Eylülde sardalya, kılıç lezzetini devam ettirir. Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır. Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar.
TÜKETİM ŞEKLİ : Taze, füme, konserve ve tuzlu olarak tüketilir. Palamut gibi değerlendirilmektedir.
Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir. Ayrıca tüketiciler, balığı takoz biçiminde kestirsinler.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Granyöz veya kaya levreği olarak bilinen bu balık son yıllarda yetiştiricilik yoluyla da elde edilmeye başlamış bir türdür. Latince Argyrosomus regius (Asso, 1801) olarak adlandırılan balık, ağzının içindeki sarı renk dolayısıyla "sarı ağız" ve ayrıca "halili" olarak da adlandırılmaktadır.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri