Trigonometrik sinüs fonksiyonunun tersi olarak da tanımlanabilir. cosec veya csc olarak ifade edilebilir. Sonuç olarak bir dik üçgende, hipotenüs'ün karşı dik kenara oranına kosekant denir. Kosekant ayrıca bir açının tümlerinin sekantına eşittir.
Sekant. Hipotenüs uzunluğunun, α ölçülü açıya komşu olan dik kenarın uzunluğuna oranına, α ölçüsünün sekantı denir.
Sekant, trigonometrik bir fonksiyondur. Trigonometrik kosinüs fonksiyonunun çarpmaya göre tersi olarak tanımlanır. sec veya sc olarak ifade edilebilir. Sonuç olarak bir dik üçgende, hipotenüs'ün komşu dik kenara oranına sekant denir.
Sekant kosinüsün çarpmaya göre tersi olarak ifade edilebilir. Formül sec(A) = 1/cosA = c/b şeklindedir. Kosekant sinüs fonksiyonunun çarpmaya göre tersi şeklinde ifade edilebilmektedir. Formül; csc(A)= 1/sinA = c/a şeklinde ifade edilmektedir.
Cosec sayesinde üçgendeki kenar açıların hesaplaması yapılabilmektedir. Gerçek yaşamda arazi ölçümlerinde veya yıldızların uzaklığını ölçmekte kullanılabilmektedir. Geometrinin yanı sıra matematik alanında da cosec fonksiyonundan faydalanılmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Kosekant trigonometrik bir fonksiyondur. Trigonometrik sinüs fonksiyonunun tersi olarak da tanımlanabilir. cosec veya csc olarak ifade edilebilir.
Secant özellikle trigonometri üzerinden ele alınır ve bir fonksiyonel işlemdir. Bu işlem ise trigonometrik kosünüs fonksiyonunun çarpmaya göre tersi olarak ele alınır. Kısaca seç ya da sc olarak ifade edilir ve farklı Matematik işlemlerinde bu şekilde kullanılır.
1, Sec(θ), Csc(θ) olarak etiketlenen noktalar, başlangıç noktasından o noktaya kadar olan doğru parçasının uzunluğunu temsil eder. Sin(θ), Tan(θ), ve 1 , x ekseninden başlayan çizginin yükseklikleridir, Cos(θ), 1, and Cot(θ) ise başlangıçtan başlayarak x ekseni boyunca uzunluklardır.
Geometri dersinde de üçgen ve doğrunun eğimi hesaplanırken tanjant hesaplaması yapılır. Tanjant hesaplanırken tanjant formüllerinden de kullanılır. Açının sinüs değerinin kosinüs değerine bölümü ile de tanjant değeri bulunabilir. Yani 1 tan=1 sin/1 cos'tür.
Muhammed ibn Jābir el-Harrānī el-Battānī (Albatenius) (MS 853-929) sekant ve kosekantın karşılıklı işlevlerini keşfetti ve 1° ile 90° arasındaki her derece için ilk kosekant tablosunu oluşturdu.
Kırmızı kan hücreleri ile bir araya gelerek eritrositlerin ağırlaşmasına yol açar. Özellikle iltihaplı romatizmal hastalıklar, kronik enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar ve bazı kanser türlerinde, kırmızı kan hücrelerinin ağırlığında artış olur. Sedimantasyon ise sözlük anlamı olarak çökme ve tortulaşma anlamına gelir.
PT testi olarak da adlandırılan protrombin zamanı testi, kanın pıhtılaşma düzeyini belirlemek için kullanılır. Bu test aynı zamanda pıhtılaşma testi olarak da adlandırılır ve özellikle hemofili, ameliyat veya tarama öncesi kanamalar için uygundur.
Sin2x = 2.sinx.cosx denklemine eşittir. Bu açılım da her bir açının yarısını alacak biçimde kullanıldığı anlatılmaktadır. En basit olarak Sin40 = 2.sin20.cos20 olarak karşımıza çıkar. Bu formül bazı sorularda bir açı verilip onun yarısının ya da iki katının sinüs değeri arandığı durumlarda rahatlıkla kullanılmaktadır.
Sinx ile beraber cosx trigonometrik fonksiyon olarak ifade edilmiştir. Özellikle geometri üzerinden üçgenleri incelerken trigonometrik fonksiyon olarak sinx ve cosx ön plana çıkar. Uzun adlar ile sinüs ve kosinüs olarak bilinen yapılar olarak öne çıkar.
Tan2x Açılımı ve Konu Anlatımı
Tanjant sözü edilen işlevlerden birini teşkil etmektedir. Tan2x'in açılımı şu şekilde karşımıza çıkmaktadır: Tan2x = 2.tanx/1-tan2x olmaktadır. Tan2x = tan(x+x) olarak ifade edilmektedir. Buna karşılık tan2x= (tanx + tanx)/(1-tanx.tanx) simgeleriyle sergilenmektedir.
cosA=a/h Kosinüs'ün periyodu. Merkezi orijin olan 1 birim yarıçaplı çember üzerindeki bir noktanın x eksenine göre koordinatıdır. Orijinden noktaya çizilen bir doğrunun x ekseniyle yaptığı açı kullanılarak ya da aynı açıya sahip bir dik üçgende, bu açının yanındaki kenarın hipotenüse bölümüyle hesaplanır.
Cosec, trigonometrik bir fonksiyondur. Formülü ise şu şekilde gösterilir: Csc(A)= 1/sinA = c/a.
Sinüs/kosekant, kosinüs/sekant ve tanjant/kotanjant fonksiyonları (oranların sıfırdan farklı olduğu açılar için) birbirlerinin çarpmaya göre tersi oldukları için, bu fonksiyonların ters fonksiyonları arasında da aşağıdaki özdeşlikleri yazabiliriz.
Kısaca anlatmak gerekirse esas ölçü bulabilmek için 360 derece kullanılır. Zira bunun temelinde çember üzerinden işlemin olması gelmektedir. Problem üzerinde verilen herhangi bir derece 360 dereceye bölündüğü vakit esas ölçü ortaya çıkarılır.
30 derecenin sinüsü Birim çember ya da 30-60-90 üçgeninden, bunun 1 bölü 2 olduğunu hatırlayabilirsiniz, ya da hesap makinamıza bakalım, kolay. Önce derece modunda olduğunuza emin olun, Sin 30, eşittir sıfır virgül 5. O halde burası,1 bölü 2 bölü 2'den, 1 bölü 4 çıkacak.
Birim çemberde sin0 değeri ise 0 dır. Burada da 0 derecede sinüs değeri yani y ye bakılıyo. Cos90 a bakacak olursan 90 derecede x değeri 0 dır.
4-sin90=1'dir. 6-tan90= tanımsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri