Evet. Sadece birkaç saat sonra bozulmaya ve tazeliğini kaybetmeye başlayan ve daha sonra altı hafta veya daha uzun süre sonra donuk ve acı hale gelen normal kavrulmuş kahve ile karşılaştırıldığında, çiğ yeşil kahve çekirdekleri, muhafaza edildiği takdirde on iki aya kadar taze halde saklanabilir.
Kahvenin ne kadar sürede bayatladığı hangi yapıda bulunduğu ve şartlarda saklandığı ile ilgili durumdur. Hava almayacak şekilde kuru ve serin yerde saklanan kahvelerin ortalama ömrü 3 aya kadar çıkabilir. Çekirdek kahveler ise 12 aya kadar, granül yapıda olanlar ise 20 yıl kadar dayanabilir.
Eğer sizin için önemli olan tat ise, hava geçirmeyen bir kap içerisinde, serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Bu şekilde saklandığında çekilmiş kahve 1 ila 3 ay, çekirdek kahve 9 ila 12 ay ve suda çözülebilen granül kahveler ise 20 yıla kadar tazeliğini koruyacaktır.
Yaklaşık olarak açılmış bir paket içerisinde tutulan çekilmiş kahve 7 gün civarında tazeliğini muhafaza etmektedir. Buzdolabında ise daha uzun süre tazeliğini korumakta, dondurucu da ise bu süre çok daha uzun sürelere çıkmaktadır.
Ancak öğütülmüş kahve çekirdeği satın aldıysanız, bunları en kısa sürede bitirmeniz gerekir. Kahve çekirdeklerini cam bir kavanoz içerisinde mutfağın ışık almayan bölümünde saklayabilirsiniz. Eğer mutfağınızda ya da evinizde kiler bölümü varsa, burası saklamak için en ideal koşula sahip olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Buzdolabında saklandığında bu süre iki katına kadar uzar. Derin dondurucuda ise üç ila dört haftaya kadar aromasının tazeliğini koruyabilir. Aromasının daha da uzun süre eski tazeliğinde kalması için kahveyi öğütmeden, kahve çekirdekleri şeklinde saklamak gerekir.
Her ne kadar ağzı sıkı sıkı kapatılmış bir kavanozda saklanıyor olsa da buzdolabı, kahve için oldukça nemli bir ortamdır. Nemi emen partiküller çok kısa bir zamanda bozulur. Buzdolabı gibi dondurucu da kahveyi saklamak için tavsiye edilen yöntemlerden biridir.
Çekirdek evde nasıl saklanır? Çekirdek leblebi, badem ve fındık gibi hava ile temas ettiğinde tazeliğini kısa sürede kaybeder. Bu yüzden evde saklarken serin ve kuru yerde poşet içinde saklanmalıdır. Açıkta bırakıldığı zaman diğer kuru yemişlere oranla daha kısa sürede nemlenen çekirdek buzdolabında da saklanabilir.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Gazların salınımı her geçen gün gittikçe azalır ve kavrulduktan sonraki beşinci günde içilen filtre kahvede tazelik kaynaklı olumsuz tatlar iyice azalmış olur. Bu yüzden filtre kavurma profillerimizde en az 5 gün, espressoda ise en az 10 gün gaz salınımı (degassing) için beklemenizi öneriyoruz.
Neyse hemen konuya girelim ve bu soruya cevap verelim. Evet, kesinlikle kahve çekirdeği yiyebilirsiniz.
Doğru yöntemlerle saklandığında uzun süre ilk günkü tazeliğini koruyabilen kahve, eğer gerekli koşullar sağlanmazsa maalesef bozulabilir, bayatlayabilir ya da aromasını kaybedebilir.
Kahve Çekirdeği Yenir mi, ya da Nasıl Yenir? Kahve çekirdeği çekilip öğütülerek birbirinden farklı kahveler üretilebilir. Bu kahveler de içilerek tüketilir. Kavrulan kahve çekirdekleri ise zevke ve isteğe bağlı olarak çiğnenir ya da yutulur.
- 1 kilogram Lavazza Gran Espresso Çekirdek Kahveden 141 adet kahve çıkmaktadır.
Her Çekirdekten Türk Kahvesi Olur Mu? Pratik olarak her kahve çekirdeğinden Türk kahvesi yapılabilir. Fakat Türk kahvesinin alışılageldik bir tadı, kokusu ve aroması vardır.
Kahvenin aromasını almak için en iyi yöntem çekirdektir. Bu yüzden kahve çekirdeği satın al tercihinde bulunabilirsiniz. Çünkü öğütülen kahvelerin aromaları artık çekirdeğin dışına çıkmış olur ve çekirdek kahvede baskın olan notalar öğütülmüş kahvede çok daha seyrek görülür.
Önce Yellowing yani yeşilden sarıya sonra da sarıdan kahverengiye doğru bir renk dönüşümü gözlemleniyor. Bu noktada çekirdeklerde gözlemlenen Maillard reaksiyonu başlıyor, çekirdekler hala endotermik olarak ısıyı emerken yaklaşık 150 ° C'de başlıyor ve kavurmanın ekzotermik bölümünde devam ediyor.
En iyi çekirdek kahve olarak bilinen arabica, %1-2 oranında kafein içerir. Arabica, kahve içmeyi seven ama vücuduna fazla kafein yüklemek istemeyenlerin tercihidir. Farklı tatlardan hoşlananlar ise aromalandırılmış veya kavrulmuş filtre çekirdek kahveleri deneyebilirler.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Diğer kuruyemişler gibi kavrulmuş çekirdek de uzun süre hava ile temas ettiği takdirde bir süre sonra tazeliğini kaybeder.
Karaciğer sağlığını tehdit ediyor
“Beklemiş, bayat çekirdeği tüketirken ağzımıza gelen o kötü tat, aslında sadece bir kötü tattan ibaret değil. Bu sırada küf toksinleri ve yağın oksidasyon ürünlerini yediğimizi ve özellikle küf toksinlerinin karaciğer kanserinin bir numaralı tetikleyicisi olduğunu unutmayalım.
Çekirdeklere, aflatoksin üreten Aspergillus flavus veya Aspergillus parasiticus cinsi küfler bulaşıyor.
Kalın boyutta çekimi yapılan kahve çekirdekleri French Press de demleme için ideal olan tercih olup ekstra kalın olan kahve çekirdeği ise uzun demleme süresi gerektiren seçimidir. Ekstra kalın çekime sahip olan kahve çekirdeği ortalama 10 saat demlenir.
Tamburlu makineler ile ısı önce tamburu ısıtır, sonra ısı temas ile metalden kahveye geçer ve kahveyi kavurur. Hava ile yapılan kavurmada ise ısınan hava sürekli kahveyi karıştırır ve ısıtır. Bu yöntem ile kahve çekirdeği ısıyı doğrudan havadan alarak kavrulur.
Kahvenin uzun süre taze kalması için buzdolabında saklamayın. Satın aldığınız taze kahveyi cam bir kavanoza dökerek içerisinde kesme şeker ya da kahve çekirdeği atın. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın ve bu şekilde muhafaza edin. Öğütülmüş kahve daha çabuk bayatlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri