Listeli İki Turlu Çoğunluk Sistemi Ülke her biri birden fazla milletvekili çıkaran seçim bölgelerine bölünür. Seçimin iki turda yapılma ihtimali vardır. İlk turda geçerli oyların mutlak çoğunluğu sağlanamamışsa ikinci tur oylama yapılır.
Bir sonraki Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, 13. Türkiye cumhurbaşkanını belirlemek için en geç 7 Mayıs 2028 tarihinde yapılacak seçimdir. İlk turu, bir sonraki Türkiye genel seçimleri ile aynı gün yapılacaktır.
En çok uygulanan yöntem ilk turda en çok oyu alan iki parti ya da adayın ikinci turda yarışması ve ikinci turda en çok oyu alanın seçilmesidir. Bu yöntemde iki adaydan birisi doğal olarak oyların yarısından fazlasını almış olmaktadır.
Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir.
YSK tarafından açıklanan verilere göre, seçimin ikinci turuna, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Buna göre; Seçimin ikinci turunda 50+1 şartı aranmayacak ve en çok oyu alan aday 13. Cumhurbaşkanı seçilecek.
İlgili 27 soru bulundu
Yurt dışı seçmenler yurt dışında veya gümrük kapılarında oy kullanabilir. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda bu tarih itibariyle (29 Mayıs 2005 tarihinden önce doğmuş olanlar) 18 yaşını doldurmuş olanlar bu turda oy kullanabilir.
(2) Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.
Bu değişiklik sonrasındaki ilk cumhurbaşkanlığı seçimi 10 Ağustos 2014'te gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylığını koyan Erdoğan, seçimlerin ilk turunda aldığı %51,79'luk oy oranıyla ikinci tura gerek kalmadan ülkenin 12. cumhurbaşkanı seçildi.
Bu şekilde seçilen meclis ve cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır. 2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda kabul edilen değişikliklere göre cumhurbaşkanı adayının seçilebilmek için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması (en az yüzde 50 oran + 1 oy) gerekmektedir.
İki turlu seçim ancak ilk turda hiçbir aday oyların salt çoğunluğunu (%50'den fazla) alamadığı zamanlarda yapılır. İkinci turda genellikle en çok oyu alan iki aday veya belirlenen barajın üzerinde oy alan adaylar yarışır.
İkinci turda, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Bu nedenle üçüncü bir tur ihtimali bulunmaz.
50+1 seçim modeline göre genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan, yani yüzde 50'den en az 1 oy fazlasını elde eden aday cumhurbaşkanı seçiliyor.
2023 cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları
İkinci turda Erdoğan 27,73 milyon; Kılıçdaroğlu ise 25,43 milyon oy aldı.
Cumhurbaşkanı için bugün gerçekleşen seçimlerde, oy çoğunluğu sağlanamazsa seçim 2. tura kalacak.
SEÇİM 2. TUR NE ZAMAN YAPILACAK? YSK Başkanı Ahmet Yener, "Kesin olmayan sonuçlara göre; seçilme yeterliliğini hiç bir adayın alamadığı görülmüştür. İkinci tur seçimin 28 Mayıs 2023 pazar günü yapılmasına karar verilmiştir" ifadelerini kullandı.
Buna göre Cumhurbaşkanı Erdoğan 197 bin 874 sandıkta kullanilan 53 milyon 841 bin 229 oyun 27 milyon 725 bin 131'ini aldı. Böylelikle Cumhurbaşkanı Erdoğan oyların yüzde 52,16'sına sahip olarak ikinci turun galibi oldu.
AA muhabirinin derlemelerine göre, kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti seçimden birinci parti olarak çıktı. AK Parti'nin 2018 yılı milletvekili genel seçiminde yüzde 42,56 olan oy oranı, 35,58 olarak gerçekleşti. AK Parti'nin milletvekili sayısı 295'ten 267'ye düştü.
7 milletvekili çıkaracak bir seçim bölgesinde A Partisi 60.000, B Partisi 25.000, C Partisi 14.000 oy almış olsun. Bu seçim çevresinden 7 milletvekili çıkacağından en yüksek 7 rakam ve bu rakamın denk geldiği partiler tespit edilerek çıkarılacak milletvekillikleri bulunur.
AR-G Araştırma'nın 14 Mart'ta açıkladığı son seçim anketine göre HDP yüzde 12,1 oy alıyor. Aksoy Araştırma'nın 8 Mart'ta yaptığı son ankete göre HDP'nin oy oranı 10,3. PİAR'ın 10 Mart'ta açıkladığı ankette ise HDP yüzde 11,6 oy alıyor.
YSK'NiN KESİN SONUÇLARINA GÖRE ERDOĞAN YÜZDE KAÇ OY ALDI? YSK'nın kesin sonuçlarına göre Erdoğan geçerli oyların yüzde 49,52'sini, Kılıçdaroğlu yüzde 44,88'ini, Oğan yüzde 5,17'sini, İnce yüzde 0,43'ünü aldı.
Referandum sonucu %51,41 ile 'EVET' çıkınca Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne geçilmiş oldu. Sonraki süreçte 2018'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine Cumhur İttifakı adayı olarak giren Erdoğan, %52,59'luk oy ile ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi ve yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı olarak 66.
14 Mayıs 2023'te yapılmış olan cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı oldu. Kılıçdaroğlu, oyların %44,88'ini alarak 2. sırada tamamladı; en yakın rakibi Recep Tayyip Erdoğan ise %49,52 oy aldı.
ORC Araştırma, “Cumhurbaşkanlığı Oy Tercihleri” anketini yayımladı. Ankete göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimi ilk turda yüzde 51,7 ile kazanıyor. ORC Araştırma, “Cumhurbaşkanlığı Oy Tercihleri” anketini yayımladı.
Yurtdışından gelen oyların dağıtılmasıyla birlikte seçimin resmi olmayan sonuçları ilan edilecek. Anadolu Ajansı'nın verilerine göre Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oyların yüzde 52.09'unu aldı. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47.9'da kaldı.
YSK'nın 11 Temmuz 2019 tarihinde ilan ettiği resmi sonuçlara göre oyların yüzde 54,22'sini alan Ekrem İmamoğlu 806 bin oy farkla seçimi kazandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri