Her bir örneklem seçimine eşit seçilme olasılığı vererek (seçilen birim yerine konularak ya da konulmadan) seçilen birimlerin örnekleme alındığı yöntemdir. Bu örnekleme yönteminde evrendeki tüm birimler, örneğe seçilmek için eşit ve bağımsız bir şansa sahiptir.
Seçkisizlik örnekleme temel alınan birimlerin seçilme olasılıklarının eşit olması anlamına gelir.
• Basit Seçkisiz (Random) Örnekleme
torba, gerekse seçkisiz sayılar tablosu yardımıyla yapılan ve evrendeki her birimin örnekleme girme olasılığının eşit ve birbirinden bağımsız olduğu bir örneklemedir.
Tanım: Olasılıksız örnekleme, araştırmacının rastgele seçimden ziyade öznel yargısına dayanarak örnekleri seçtiği bir örnekleme tekniği olarak tanımlanır. Daha az katı bir yöntemdir. Bu örnekleme yöntemi, büyük ölçüde araştırmacıların uzmanlığına bağlıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Örnekleme türleri: örnekleme yöntemleri
Pazar araştırmasında örnekleme iki türdür – olasılıklı örnekleme ve olasılıksız örnekleme. Bu iki örnekleme yöntemine daha yakından bakalım.
Basit random örnekleme (olasılıklı, tesadüfi, rastlantılı, yalın örnekleme), evrendeki ele- manların tek tek eşit seçilme şansına sahip oldukları örnekleme türüdür. Evrendeki ele- man türlerinden herbirinden örnekleme girenlerin sayısı, tümü ile şansa bırakılmıştır.
Gelişigüzel (haphazard) örnekleme; araştırmacı- nın saptanan örneklem büyüklüğüne göre herhangi bir şekilde evrenin bir parçasını seçmesidir. Herhangi bir okula gidip saptanacak sayıda (100 öğrenci gibi) rastlanan öğrenciyi olasılıklı olmadan örnekleme alma gelişigüzel örneklemedir (1,2).
Kartopu örnekleme yapmak için herhangi bir şekilde evrendeki birimlerden birisiyle bağlantı kurulur. Sonra bağlantı kurulan kişinin yardımıyla bir başkasıyla, daha sonra yine aynı yolla bir başkasıyla temas kurulur. Böylelikle örneklem kartopu etkisi şeklinde, zincirleme olarak örnek büyütülür .
Sistematik örnekleme, araştırmacının rastgele bir başlangıç noktası seçerek hedef popülasyondan eleman seçtiği ve sabit bir 'örnekleme aralığından' sonra örneklem üyelerini seçtiği bir olasılıklı örnekleme yöntemi olarak tanımlanır.
Ölçüt örnekleme: Bir araştırmada gözlem birimleri belli niteliklere sahip kişiler, olaylar, nesneler ya da durumlardan oluşturulabilir. Bu durumda örneklem için belirlenen ölçütü karşılayan birimler (nesneler, olaylar vb.), örnekleme alınırlar.
Sistematik Örnekleme
Örnekleme aralığı evrendeki birim sayısının (N) örnek büyüklüğüne (n) bölünmesiyle (N/n) elde edilir. Seçime başlangıç noktası, basit rastgele yöntemle/kura çekerek belirlenir.
Tanım: Kolayda örnekleme, araştırmacıların pazar araştırması verilerini elverişli bir katılımcı havuzundan topladıkları bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Son derece hızlı, karmaşık olmayan ve ekonomik olduğu için en yaygın kullanılan örnekleme tekniğidir.
Basit rastgele örnekleme, popülasyondaki her öğenin eşit seçilme şansına ve olasılığına sahip olduğu bir tekniktir. Burada, öğelerin seçimi tamamen şansa veya olasılığa bağlıdır; bu nedenle, bu örnekleme tekniği bazen şans yöntemi olarak da bilinir.
Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .
Elverişlilik örneği, istatistik ve diğer araştırmalarda kullanılacak örnek verilerini elde etmek için kullanılan ve olasılık prensibine dayanmayan bir veri toplama yöntemidir.
Kartopu, önce bireysel sonra iki kişilik gruplar ardından çiftlerin oluşturduğu dörtlü gruplar, dörtlülerin birleşiminden oluşan sekizli gruplar şeklinde kademeli olarak ilerleyen ve finalde herkesin karşısında sunum yapılan bir tartışma tekniğidir.
Kota örneklemesi nedir? Araştırmacıların bir popülasyonu temsil eden bireyleri içeren bir örneklem oluşturdukları yöntem. Araştırmacılar bu bireyleri belirli özelliklere veya niteliklere göre seçmektedir. Pazar araştırması örneklerinin veri toplamada faydalı olabilmesi için kotalar belirler ve oluştururlar.
Adım 1: Başlangıç birimi j ilk k birim arasından rastgele olarak belirlenir. Adım 2: j. birim ile başladıktan sonra k birim aralıkla ilerleyerek, istenilen örneklem çapına ulaşıncaya dek tüm birimler örnekleme dahil edilir. Sistematik örneklemde örnek çapı eşitliği kullanılarak belirlenir.
Sistematik Örnekleme Yöntemi
Evren büyük olduğunda kullanılan bir örnekleme yöntemidir. Çok sayıda birim içeren kayıt sistemlerinin incelenmesinde kullanılır Seçim işlemlerinde evren büyüklüğü (N) örneklem büyüklüğüne (n) bölünerek kaç birimde bir birimin örnekleme alınacağı saptanır.
Bazı durumlarda örneklem, evrenin özellikleri hakkındaki bilgiye dayanılarak ve araştırmanın amacına göre seçilir. Bu tip örneklemeye amaçsal örnekleme adı verilir. Amaçsal örneklemede araştırmacı, evreni temsil ettiğini, evrenin tipik bir örneği olduğunu düşündüğü bir alt grubu örneklem olarak seçer.
Yargısal Örnekleme Tanımı Amaçlı örnekleme veya yetkili örnekleme olarak da adlandırılan yargısal örnekleme, örneklem üyelerinin yalnızca araştırmacının bilgisi ve yargısı temelinde seçildiği, olasılıklı olmayan bir örnekleme tekniğidir.
Tabakalı örnekleme özellikleri
Tabakalar hep birlikte kapsayıcı olmalıdır: yani hiçbir anakütle elemanı mevcut tabakalara tahsis edilmeden dışarıda bırakılmamalıdır. Her bir anakütle elemanı sadece tek bir tabakaya tahsis edilip sınıflandırıldıktan sonra her bir tabakadan ayrı ayrı örnek seçilme işlemine geçilir.
Monografik örneklemede: eldeki bilgilere dayanılarak tasvir edilmek istenen ana kitlenin herhangi bir alt grubu, ana kitleyi temsil edeceği varsayılarak, örneklem olarak seçilir. Monografik örnekleme ile araştırma yapabilmek için, ana kitlenin (araştırmanın evreninin) homojen olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri