Tezli yüksek lisans programları 1.5 ila 2 yıl arasında sürer. Ancak, bazı özel durumlarda ve programlarda, bu süre 1 yıla kadar kısaltılabilir.
Yüksek lisans programlarının süresi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir, bu nedenle kesin bir süre belirlemek zor olabilir. Ancak genellikle yüksek lisans programları 1 ila 2 yıl arasında sürer. Süre, aşağıdaki faktörlere bağlı olarak değişebilir: Program Tipi: Yüksek lisans programları tezsiz veya tezli olabilir.
MADDE 7 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince; Tezli Yüksek Lisans programında kayıtlı öğrencilerin normal öğrenim süreleri dört yarıyıldır, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Bu süreler sonunda tezlerini bitiremeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Tezli yüksek lisans nedir? Yüksek lisansınızı tez ile taçlandırmak isterseniz tezli yüksek lisans programlarına başvurmanız gerekmektedir. Genel olarak 2 dönem ders (1 yıl), 2 dönem de tez (1 yıl) olmak üzere 4 dönemde (iki yıl) tamamlanır. İhtiyaç olması durumunda dönem olarak uzatma yapılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Ancak genel olarak, tezsiz yüksek lisans programları 1-2 yıl arasında değişen sürelerde tamamlanabilir. Türkiye'de birçok tezsiz yüksek lisans programı 2 yıl (4 dönem) sürmektedir. Ancak bazı üniversitelerde veya bölümlerde yoğunlaştırılmış programlarla tezsiz yüksek lisans 1 yılda (2 dönem) tamamlanabilmektedir.
Lisansüstü programlarda öğrenim süresi (atılma) ne kadardır? Tezsiz yüksek lisans programının normal öğrenim süresi 2 yarıyıldır. Azami süre sonunda( 3 yarıyıl) mezun olamayan öğrencinin ilişiği kesilir. Tezli yüksek lisans programının normal öğrenim süresi 4 yarıyıl, azami süre 6 yarıyıldır.
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Tezli yüksek lisans eğitim süresi 4 yarıyıldır, yani 2 yıl sürer. Bu sürenin 2 yarıyılı ders dönemidir, tez yazma süresi de 2 yarıyıldır.
haftada 4 veya 5 tane ders olur . bu dersler seçmelidir. genelde bu dersler 2 veya 3 güne toplanmaya çalışılır.
Soru: Birden fazla yüksek lisans programına kayıt olabilir miyim? Cevap:Birden fazla Tezsiz Yüksek Lisans programına kayıt olunabilir ancak birden fazla Tezli Yüksek Lisans kaydınız olamaz.
Çalışırken yüksek lisans yapmak mümkündür ve birçok profesyonel bu yolu tercih etmektedir.
Yüksek lisans: Sosyal Bilimler (MA) veya Fen Bilimleri (MS) derecesi verilen iki yıllık bir programdır. Tezli ve tezsiz olmak üzere iki tür Yüksek Lisans Programı vardır. Tezli yüksek lisans programı, genellikle en az 120 AKTS kredisi olan ve ardından bir tezin sunulduğu derslerden oluşan iki yıllık bir programdır.
Tezli Yüksek Lisans :En Erken 3 dönemde bitirebilir.En fazla öğrenim süresi 6 Dönemdir.
Tezli yüksek lisans programlarının sonunda başarılı bir şekilde bir tez sunmak, öğrencinin kendi alanında derinlemesine bilgi ve araştırma yeteneklerini kanıtlamasını sağlar. Bu nedenle tezli yüksek lisans derecesi, kariyerinizde ve akademik yolculuğunuzda önemli bir kilometre taşı olabilir.
Yüksek lisans, genellikle belirli bir konuda daha derinlemesine bilgi sahibi olmayı, araştırma yeteneklerini geliştirmeyi ve konuyla ilgili uzmanlık kazanmayı amaçlar. Yüksek lisansın işe yarar yönleri şunlardır: Uzmanlık Kazandırma: Yüksek lisans programları genellikle belirli bir konuda derinlemesine eğitim sunar.
Tezin uzunluğu, konusu, veri toplama süreci, yazma hızı, araştırma kaynaklarının erişilebilirliği ve danışmanın beklentileri gibi faktörler süreyi etkilemektedir. Ancak tipik bir yüksek lisans tezi yazma süreci eğer öğrenci tüm süreci tek başına sürdürecekse4 ay gibi bir süreyi kapsamaktadır.
Mezun olduğunuzda 2 sene tezli yüksek lisans yapmanız iş hayatı için önemli bir atı ancak aynı şartlarda 2 sene iş hayatı tecrübesi olan birine göre dezavantajlı olacaksınız. Yapılan araştırmalara göre işverenler yüksek lisans tecrübesi yerine iş deneyimini tercih etmektedir.
25 yaşından sonra ise öğrenci de olsa baktıramazlar. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu (YÖK) ise ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinin hepsini yükseköğrenim öğrencisi saymaktadır ve tanımlamaktadır.
50-d araştırma görevlileri lisansüstü eğitimleri tamamlanana kadar çoğunlukla 1 (bir) yıllığına atanır. Bu süre azami eğitim süresini aşmamak kaydıyla her defasında yenilenir.
Yüksek lisans programını tamamlayan kişilere "yüksek lisans mezunu" denir. Ayrıca, kişiler kendi uzmanlık alanlarını ve aldıkları dereceyi belirtmek için "Master" unvanını kullanabilirler ve bu unvan, derecenin alındığı alana ve ülkeye göre değişiklik gösterebilir.
Sizlere altın değerinde bir bilgi daha verelim.Yüksek lisans eğitiminize devam ederken üniversite de araştırma görevlisi kadrosuna da başvurabilirsiniz.Yani hem yüksek lisans öğrencisi hemde araştırma görevlisi olabilirsiniz.Bunun için lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra YÖK'ün kadroların yayınladığı internet ...
Tez reddedildiği takdirde tez danışmanının önerisi ile kurumların akademik kurullarında görüşülerek eğitim süresi 6 ay uzatılır. 6 ay uzatma sonunda tez tekrar reddedilirse 15 gün içinde oluşturulan yeni bir jüri tezi inceler ve tez 1 ay içinde tekrar savunulur.
Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin genel sınavlarına alınmaz ve başarısız sayılır. Öğretim üyeleri devamsızlık konusunda idare edebilir veya etmeyebilir. Ancak her ne kadar %70 ve %80 gibi devam şartı olsa bile genellikle lisansüstü eğitimlerde derse devam edilir.
Kısa sürede biter.
Çoğu üniversitede 2 yarıyılda veya en çok 3 yarıyılda bitmektedir. Tezsiz yüksek lisansın bir diğer avantajı da dersleri akşam saatlarinde yapıldığı için iş hayatınızla birlikte sürdürmenin mümkün olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri