Bireysel farklılıkların kabulünden ortaya çıkan seçmeli ders uygulamasının amacı da öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre gelişmelerini sağlamaktır.
Seçmeli dersler, seçebileceğin derslerdir, ilgi alanlarını keşfetmene ve sevdiğin bir dersi öğrenirken aynı zamanda eğlenmene yardımcı olur. Daha genel bir anlatımla bu dersler, genellikle bir veya daha fazla ders seçmenin zorunlu olduğu bir dizi seçenek içerisinden seçilecek dersleri ifade eder.
Her öğrenci seçmeli dersler arasından ilgisini çeken ve yeteneğinin yeterli olduğu dersleri seçer. Böylece hem keyifli zaman geçirir hem de seçmeli dersler sayesinde not ortalamasını yükseltme imkanına sahip olur. Seçmeli derslerin kredileri vardır ve her öğrencinin belirli miktarda kredi doldurması gerekir.
İsteğe Bağlı Seçmeli Derslerin (Beden Eğitimi, Resim, Müzik) kredileri, mezun olabilmeniz için gerekli olan minimum 240 AKTS kredi sayısına dahil edilmemektedir ve bu derslerin genel akademik ortalamaya katkıları yoktur.
ders seçme işlemini yapmazsanız bir sonraki dönemle sorun yaşayabilirsiniz. Hayır. Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam koşulu yerine getirilmişse, devam koşulu aranmaz. Fakat başarısız olduğunuz seçmeli ders yerine yeni seçtiğiniz seçmeli derse devam şartınız doğacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
SSS. 1- Her öğrenci Üniversite Seçmeli Dersi (ÜSD) almak zorunda mıdır? -- Evet. Öğrenciler eğitim öğretim süreleri boyunca önlisans programlarında bir, lisans programlarında iki Üniversite Seçmeli Dersi almak zorundadırlar.
Yarıyılda 3, 8. Yarıyılda 4 adet seçmeli ders almış olmak • Toplam 7 adet seçmeli dersi olmalı, önceki dönemlerde aldığı seçimliklerle de 7'yi tamamlayabilir. 4) 240 AKTS toplamış olmak şartıyla mezun olabilir.
Mezun olabilmen için toplamda asgari 240 AKTS'ye ihtiyacın var. zorunlu) dersleri ve AKTS ihtiyacın kadar seçmeli ders seçmen ve bu derslerin tümünden başarılı olman gerekir. (F) veya (W) notlu dersin olmamalı. Mezun olabilmen için genel not ortalaman asgari 2.00 / 4.00 olmalı.
Seçmeli derse kayıt olan öğrenciler başarılı oluncaya kadar o dersten sorumludurlar. Başarısız seçmeli dersler ancak danışman kontrolünde eşleştirilebilir. Eğer seçmeli ders eşleştirilmesi yapılmadıysa öğrenci seçmeli ders sayısını tamamladığı halde başarısız olduğu seçmeli dersten de sorumluluğu devam edecektir.
5. Ortaokul öğrencisiyim, seçmeli derslerden sınav olacak mı? Merhaba, ortaokul 5,6,7 ve 8. sınıf öğrencilerimiz seçmeli dersler de dahil olmak üzere tüm derslerden istemeleri halinde sınava girecek ve sadece bir sınav puanı karneye yansıtılacak.
NOTLAR: Üniversite Seçmeli Dersleri (Alan Dışı Seçmeli Dersler), öğrenci hangi yıl girişli olursa olsun (2) ulusal kredi ve (3) AKTS sağlar ancak öğrenci dersi alıp başarısız olursa yine aynı gruptan ve aynı modülden ders seçmek suretiyle derslerini tamamlamak zorundadır.
NOT: Seçmeli ders işlemleri öğrencilerimizin gelecek sene görecekleri dersler için yapılmaktadır. Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin seçmeli dersleri okul yönetimince belirlenecektir. 5. Sınıf öğrencileri 6. Sınıfta okuyacakları seçmeli dersler için form ve dilekçe dolduracaklardır.
a) Zorunlu dersler; öğrencinin almakla yükümlü olduğu, b) Seçmeli dersler; öğrencinin istekleri de göz önüne alınarak belirlenen, derslerdir. Öğrenci bölümün belirlediği sayıdaki seçmeli dersi almak zorundadır.
Üniversite Seçmeli Dersler, öğrencilerin sosyal etkileşimlerini arttıran, önemli yetkinlikler kazandırmayı amaçlayan ve birçok alanda farkındalık oluşturulmasını sağlayan alan dışı/teknik olmayan/sosyal seçmeli dersleri ifade etmektedir.
Seçmeli dersler, öğretim yılı başında okulun ve çevrenin şartları, öğrencilerin ilgi, istek ve ihtiyaçları ile velilerin görüşleri de dikkate alınarak “Seçmeli Dersler” bölümünden öğretmenler kurulunca belirlenir.
Bir diğer seçmeli ders Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği dersine; biyoloji, coğrafya, fen bilimleri, fizik, kimya ve sosyal bilimler öğretmenleri girebilmektedir. Düşünme eğitimi seçmeli dersine; Türkçe, Felsefe ve Sosyal Bilgiler öğretmenleri girebilir. Robotik kodlama seçmeli dersine bilişim öğretmenleri girebilir.
sorusu çok fazla öğrenci tarafından sorulmaktadır. Eğer öğrencinin not ortalaması 2'nin üzerindeyse ama yalnızca bir dersi başarısız kalmışsa bu öğrenciye mezuniyet şansı verebilen sınava tek ders sınavı denmektedir. Öğrenci bu sınava girerek mezun olma şansı yakalayabilir.
Ders Sildirme
Buna göre: "Öğrenci başarısız olduğu seçmeli dersi, dersin açıldığı herhangi bir yarıyılda tekrar edebilir. Ancak, bu seçmeli dersi bir daha almak istemediği takdirde bu dersten vazgeçme hakkına sahiptir. Vazgeçilen bir seçmeli ders tekrar yüklenilemez, ancak transkriptinde görünmeye devam eder.
Ders yılı sonunda her bir dersten iki dönem puanı bulunmak kaydıyla, doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden, bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. Ancak alt sınıflar da dâhil toplam 6 dersten fazla başarısız dersi bulunanlar sınıf tekrar eder.
Öğrenciler mezun olabilmek için 14 adet bölüm seçmelisi ve 3 adet serbest seçmeli almak zorundadırlar. Bu 14 seçmeli dersin en fazla 3 tanesini bölüm dışı seçmeli ders kategorisinde alabilirler ancak kalan 11 ders bölüm seçmeli derslerinden olmak zorundadır.
Bir dönemde öngörülecek AKTS kredi toplamı 30'dur. Dolayısıyla bir senede öğrencilerin alacağı AKTS kredi toplamı 60'tır. Herhangi bir dönemde öğrenci 30'un altında AKTS tamamlamışsa mezun olamaz.
Eğer AKTS kredisi yetmiyorsa, yetmediği kadar otomatik atanan derslerini silerek İşyerinde Uygulama Eğitimi dersini seçebilecektir.
1 kredi = 30 saatlik iş yüküne karşılık geldiğine göre, 150 saat iş yükü olarak elde edilen dersin kredisi 150/30= 5 AKTS'dir. kredisini tam sayıya tamamlayınız (Örnek aşağıda verilmiştir).
Cevap: İki durumda öğrencinin dönemi uzayabilir.Durum1: Bir yarıyılda 11 ve üzeri AKTS (Kredi) lik derslerden FF veya FG notu ile başarısız olan öğrencilerin 1 yarıyıl okulu uzar.
Bölümdeki her öğrenci en az 4 tane Ortak Seçmeli Ders almakla yükümlüdür. 4 tane ortak seçmeli ders yerine toplamda aynı AKTS yüküne sahip 1, 2 ya da 3 tane ortak seçmeli ders alındığı takdirde mezuniyet şartları sağlanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri