Plastikten veya deriden yapılır. Deriden yapılan bendirlerde kasnaklardaki vidaları sıktıkça ses tonu değişir, aynı zamanda çakmak-kibrit yardımıyla deri 2 dakika kadar ısıtıldığı zaman daha kaliteli ses elde edilir.
Teknik açıdan bakıldığında vurmalı çalgılardan birisi olan bendir, ağaçtan yapılan yuvarlak bir kasnak üzerine hayvan derisinin veya suni derinin geçirilmesiyle oluşur. Bu deri genellikle koyun, keçi ve oğlak hayvanlarından seçilir.
Dinî Mûsikide Def.
Kasnak çapı 40-44, eni 7-8 cm. civarında olup def çeşitlerinin en büyüğüdür; bendir ve mazhar adlarıyla tanınır, bunları çalanlara da bendirzen denir.
Vurmalı sazlar ailesine ait bendir, çalınması kolay gibi görünse de iyi bir müzik kulağına sahip olmak, en önemli kriterdir. Aynı zamanda ritim duygusunun ön planda olduğu bendir, parmakların çok iyi kullanılmasıyla çalınabilir.
Kasnak üzerine gerilen deri ile oluşturulan çalgı aynı zamanda zikir defi olarak da bilinmektedir. Bendir, def ile benzerlik göstermektedir. Yalnız bu iki çalgı arasında belirgin bir fark bulunmaktadır. Bendirin tasarımında tek tarafı deri ile kaplıyken def çalgısında çift taraflı deri kaplama mevcuttur.
İlgili 37 soru bulundu
Müzik eşlikçisi olmakla birlikte solo bir enstrüman olarak da çalınır ve tüm müzik türlerine uygundur. 4 boydur;40 cm, 45 cm, 50 cm, 55 cm boyutlar arttıkça ses baslaşır. Yüksek kasnak daha derin bir ses elde etmek için tercih edilir.
Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur.
1)Enstrümanı çalmayı ne kadar sürede öğrenebilirim? Daha önce herhangi bir müzik eğitimi almadıysanız derslere düzenli gelinir ve yeteri kadar pratik yapılırsa 3 ile 6 ayın sonunda notayla birlikte enstrüman çalınabilir.Bundan sonraki süreçte ise ileri teknik bilgiler ve egzersizlerle eğitime devam edilir.
Bendir Önerileri – Dikkat Edilmesi Gerekenler
Malzeme: Bendirin gövdesi genellikle ahşap ya da deriden yapılır. Ahşap gövdeli bendirler genellikle daha sert ve daha net ses çıkarırken, deriden yapılmış bendirler daha yumuşak ve daha yumuşak ses çıkarır.
Havalı Bendirlerimizde Taşıma Çantası ve Bisiklet Pompası Hediyedir. Bendirlerimiz deri ve gürgen ağacından imal edilmiştir. Yani başlayanlar ve orta seviye ritim çalanlar için oldukça uygundur. Gerdirme işleme (şişme) havalıdır.
Tasavvuf müziğinde genellikle bendir olarak bilinen geniş ve zilsiz hali tercih edilirken eğlencelerde kullanmak üzere daha çok kenarlarında pirinç ziller bulunan modeller tercih edilir. Eskilerde ahşap kasnak üzerine deri gerilerek yapılan çalgının günümüzde birçok farklı çeşidi mevcuttur.
Bendir 12.yy'dan itibaren Ortaçağ Avrupa'sında tymbre ismi ile anılarak Fransa'da yaygın şekilde kullanılmıştır.
Katılımcılara; bendir çalgısı, kullanım ve icra teknikleri, ritim terimleri, nota değerleri, birim zaman, mertebe, usul, basit usullerin tasnifi ile çalınan ritimleri okuyup notaya alabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı temel seviye eğitim programıdır.
Def-zen. Türk müziğinde def çalan kişiye verilen isim.
Erbane Def Türk müziği geleneğinde yer alan bir ritim çalgısıdır. Türk müziği kültüründe önemli bir parçası olan erbaneyi çalmak isteyenler doğru boyutta bir erbane seçmeli uygun tokmağı kullanmalı erbane kılıfı satın almalı ve bir eğitmenle çalışarak doğru teknikleri öğrenmelidirler.
Bendir Çalan Kişiye Ne Denir? Bendir çalan kişiye bendirzen denir.
Dinî mûsiki icrasında kullanılan, bender ve mazhar diye de anılan büyük boyda zilsiz def. Her hakkı mahfuzdur. TDV İslâm Ansiklopedisi'nin her türlü telif hakkı TDV İslâm Araştırmaları Merkezi'ne ait olup 5846 sayılı Kanun hükümlerine tâbidir.
Def veya tef (Farsça ve Arapça: دف), yuvarlak bir tahta kasnağın bir veya iki yanına deriden bir örtü geçirilerek yapılan ve parmak vuruşlarıyla çalınan müzik aleti.
Bendir, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya'da yaygın olarak kullanılır. Bendir, zikir defi veya zikir bendiri olarak da bilinir. Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Müziğinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir 'e) özgü biçimidir.
Bendir Klasik Türk Müziği başta olmak üzere pek çok tasavvufi müziğin çalınmasında kullanılan bir çalgı aletidir. Ayarlı bendir modelleri PVS ham maddesinden üretilir. Bendir tef çeşitleri standart 52 cm üretilse de ayarlanabilir 40, 42, 46 cm çaplarda kullanıcılara sunulur.
Tef, avuç içinde veya parmaklar arasında tutulur. 2. Tef'in deri yüzeyine, diğer elin parmak uçları veya el avucu ile hafifçe vurun. Ritmi hissetmek ve tefin tınısını duymak için önce yavaşça başlayabilirsiniz. 3. Tef'in farklı bölümlerine vurarak değişik sesler çıkarabilirsiniz.
Ahşaptan imal edilen yuvarlak kasnağın bir ya da iki yanına, deriden bir örtü geçirilerek imal edilen ve parmak vuruşlarıyla çalınan müzik aletidir. Ritim amacıyla kullanılır.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
Tef kelimesi Farsçada sıcaklık anlamına gelir. Arapçada ise vurmalı bir çalgı demek olan tef, bazı kaynaklarda ve halk arasında ''def'' şeklinde geçer. Kelimenin her iki kullanımı da doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri