Seçmenin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünden yapmış olduğu yerleşim yeri, adres, kimlik bilgisi değişiklikleri bir gün sonra Adres Kayıt Sistemi üzerinden Seçim Bilişim Sistemine (SEÇSİS) aktarıldıktan sonra www.ysk.gov.tr adresinden yurt içi seçmen sorgulama veya yurt dışı seçmen sorgulama bölümlerinden ...
Nerede oy kullanacağımı öğrenmek istiyorum? Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra e-Devlet kapısı üzerinden,www.ysk.gov.tr adresinden "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden, YSK mobil uygulamasından veya YSK çağrı merkezinden(444 9 975) öğrenebilirsiniz.
31 Mart 2024 yerel seçimlerine artık sayılı günler kaldı. Bir yandan partilerde aday belirleme çalışmaları sürerken diğer yandan da YSK seçim takvimini uygulamaya devam ediyor. 31 Mart'ta sandık başına gidecek olan seçmenlerin hangi merkezlerde oy kullanacakları ise seçmen kağıtlarının dağıtımı ile netleşecek.
Seçmen listeleri 17 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 17.00'de askıdan indirilecek. 27 Ocak'ta siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yeri belirlenecek. 7 Şubat'ta seçmen kütükleri kesinleşecek ve seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi başlayacak, bu süreç 11 Şubat'ta tamamlanacak.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.
İlgili 37 soru bulundu
kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgesiyle oy kullanabilecek.
OY VERİRKEN SEÇMEN KAĞIDI ZORUNLU MU? YSK'ya göre seçimlerde oy kullanmak için seçmen kağıdı zorunlu değildir.
Seçmen listeleri düzeltme ve eksiklerin tamamlanması için 4 Ocak 2024 tarihinde askıya çıkacak.
7 Şubat'ta, seçmen kütükleri kesinleştirilecek, seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesine başlanacak. Seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar 11 Şubat'ta tamamlanacak.
Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi'ne ilişkin seçim takvimi işliyor. Siyasi partiler, aday listelerini en geç 20 Şubat Salı saat 17.00'ye kadar teslim edecek, bağımsız adaylar da aynı gün saat 17.00'ye kadar başvuru yapabilecek.
Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a göre seçmen olma niteliğine sahip olan vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile kimlik ve adres bilgilerinden oluşturulan kütüğe “Seçmen Kütüğü” denilir.
Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek.
Adres Beyan Formu (Form A) ve elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biri ile bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunmalısınız.
Seçmenler, ilk önce zarf ve pusulalardaki YSK mührünü kontrol etmeli. Oy verirken, kabine kesinlikle cep telefonu ve fotoğraf makinesi gibi cihazlar ile girilmemeli. Sayım işlemi yapılırken, seçmen iradesinin şüpheye yer bırakmayacak şekilde oy pusulasından anlaşılması gerekmektedir.
31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin muhtarlık bölgesi askı listeleri bugün itibarıyla askıdan indirilecek, listelere itiraz süreci de tamamlanmış olacak.
Kesin aday listeleri 3 Mart'ta açıklanacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Kararı'na göre seçim takviminin başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.
31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne katılabilecek siyasi parti ve bağımsız adaylara ilişkin kesin listeler, 3 Mart Pazar günü il ve ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.
Seçmenler, 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde oy kullanacakları sandıkları, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) internet sitesi, e-Devlet, YSK seçmen sorgulama mobil uygulaması veya YSK çağrı merkezinden sorgulayabilecek.
Bu itirazlar, sandık sonuç tutanağının düzenlenip başkan ve üyeler tarafından imzalanmasına kadar sözle veya yazıyla, sandık kurulları vasıtasıyla yapılabileceği gibi, oy verme gününden sonraki salı günü saat 15.00'e kadar doğrudan ilçe seçim kurullarına yazılı olarak yapılabilir.
İmarı yapılan bir yerin yapı adalarını, düzenini, yoğunluk durumunu ve uygulamada kullanılacak olan bütün bilgilerini gösteren imar planlarının vatandaşlara gösterildiği zaman dilimine askı süresi denir. Askı süresi boyunca kişiler imar planına itiraz edebilir.
Cep telefonuyla oy kullanmak yasak mı? Cep telefonu ile oy kabinine girilir mi? SEÇİMLERDE OY KULLANMAK ZORUNLU MU? 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur.
Oy kullanacak vatandaşlar seçmen kağıdı olmadan da oy kullanılabilir. Ancak kişinin nerede hangi sandıkta oy kullanacağı seçmen kağıdında yazılı olduğu için seçmen kağıdının çıktısı olmasa bile e-devlet üzerinden nerede oy kullanacağını öğrenmesi gerekmektedir.
Yurt içinde ve yurt dışında yaşayan 18 yaşını doldurmuş seçmenlere ait kimlik ve adres bilgileri Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Adres Kayıt Sistemi (AKS) ve Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) uygulamalarından web servisleri aracılığı ile SEÇSİS'e aktarılmakta ve bu şekilde oluşturulan seçmen kütükleri ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri