Sedasyon; belirli prosedürler sırasında kaygı, rahatsızlık ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak amacıyla yatıştırıcı ilaçların kullanılmasıdır. Bu yöntem, bazen ağız yoluyla alınan ilaçlarla bazen de enjeksiyon yoluyla verilen anestezik ilaçlar ile gerçekleştirilir.
Sedasyon kaç saat uyutur? Süre, hastanın geçireceği operasyona ve ilaçların dozuna bağlı olarak değişebilmektedir. Küçük çaplı operasyonlarda, örneğin 15 dakikalık bir uyku hali yeterli olacaksa hasta yaklaşık yarım saat sonra uyanacak şekilde ilaçlar uygulanabilir.
Sedasyonun riski çok düşüktür. Genel anestezi yapılamayan ya da sakınca olan kişilere sedasyon uygulanmıyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı gibi belirli sağlık sorunu olanlara da önce tetkikler yapılması şartıyla uygulanabiliyor. Diş tedavisinde sedasyon nedeniyle sadece bir komplikasyon gelişebiliyor.
Sedasyon ve genel anestezi, farklı anestezi tipleridir. Sedasyon işleminde hasta tamamen uykuya dalmadan işlem yapılırken, genel anestezide hasta tamamen uyku durumuna geçer. Sedasyonda hastanın solunumu kendi kendine sağlar ve hastayla iletişim kurulabilir. İşlem sırasında acı hissetmeden rahat bir şekilde uygulanır.
İlgili 25 soru bulundu
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
Kombinasyonlar sedatif etkiyi artırabilir. DİKKAT: Bağımlılık yapabilir.
Bilinçli sedasyon, hastaya uygulanan sedatif ilaçlar vasıtasıyla hastanın rahatlamasının ve sakinleşmesinin sağlandığı ve hastanın bilincinin açık olduğu sedasyon türüdür. Bilinçli sedasyonda hastanın bilinci açıktır ve hasta kendisine söylenenleri anlayabilir ve komutlara yanıt verebilir, hatta diyaloğa geçebilir.
Genel olarak sedasyon uygulanan bir hasta işlemden beş ya da on dakika kadar sonra uyanır. Aradan yarım saat geçtikten sonra da herhangi bir işlem geçirmemiş gibi hisseder. Ama bazen hastanın durumuna göre uyku durumu iki saate ve hatta üç ya da dört saate kadar uzayabilir.
Sedasyon yöntemi, diş hekimi korkusu olan, iğne fobisi olan, uzun süreli işlemleri tek seansta bitirmek isteyen hastalarda, mide bulantısı nedeniyle diş tedavilerini yaptıramayan hastalarda, çocuk,yetişkin, sağlıklı ya da engelli tüm hastalarda kolaylıkla uygulanabilir.
Devlet hastanelerinde çoğunda genel anestezi ile diş tedavileri şeklinde bir uygulama yoktur. Belli şartları taşıyan hastalara, gerekli durumlarda sedasyon veya genel anestezi uygulanmaktadır.
Sedasyon, genel anestezi ile karıştırılmamalıdır. Sedasyon sadece sedatif gazın koklatılmasıyla gerçekleştirildiğinden genel anestezi risklerini taşımaz. Sedasyon işlemi sonrası hastanın kendine gelme süresi oldukça kısadır. Sedasyon ve anestezi farkı ise hastanın ilaçların alınması sonrası durumu ile ilgilidir.
Sedasyon ile diş tedavisi yapılması gereken çocuklar için yaş sınırlaması var mıdır? Sedasyon yapılması gereken çocuklar için sistemik olarak var olan bir hastalığı engel olmadığı sürece yaş sınırlaması yoktur.
Diş Tedavisinde Genel Anestezi Kullanılması Riskli Mi? Pek çok tedavi için genel anestezi kullanılmasında herhangi bir sakınca görülmüyor. Anesteziye uygun olan herkes için tüm operasyonlarda bu metot tercih edilebiliyor. Haliyle diş çektirirken genel anestezi uygulanmasında sağlık yönünden bir sakınca bulunmuyor.
Günümüzde diş hekimliği uygulamalarında teda- viler lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi altında yapılmaktadır. Dental tedavilerin yapıldığı bi- rimin özelliklerine göre oranları değişmekle birlikte, diş hekimliği uygulamalarının önemli bir kısmı lokal anestezi altında gerçekleştirilebilmektedir.
Bu yöntem öncelikle hastanın damar yolunun açılmasıyla başlar. Damar yolunun açılmasının ardından anestezi uzmanı hastaya gerekli ilacı gerekli dozda verir. Kişi uyku haline girer ve kişinin refleksleri korunur. Bu sayede diş hekimi tedavisine başlar ve tedavisini kolay bir şekilde sonlandırır.
Sedasyon ile Diş Tedavisi Yaptıranlar
Sedasyon kişinin reflekslerini tutmaktadır ve bu sayede hassas işlemler için ani reflekslerden korunmak mümkün olmaktadır. Kendi içerisinde derin uyku ya da hafif uyku gibi seçenekleri bulunmaktadır.
Sedasyonla tedavi, diğer tedavilere göre daha mı pahalıdır? Sedasyonla tedavi, diğer tedavilere göre daha pahalı olabilir. Ancak, sedasyon kullanımı, tedavinin daha rahat ve daha etkili bir şekilde yapılmasına yardımcı olduğu için, bazı hastalar için maliyet farkı kabul edilebilir olabilir.
Bilinçli sedasyon her yaştan insana uygulanabilir. Bilinçli sedasyon uygulamanın risk yaratabileceği sağlık sorunları olmayan, uzman diş hekimleri tarafından bilinçli sedasyon için uygun olduğuna karar verilen herkese uygulama yapılabilir.
Sedasyon verilen hastalarda ise hasta yapılan operasyonu hatırlamaz ve fark etmez. Bilinçli sedasyon destekli lokal veya genel anestezi de ise; hastaya uygulanan sedasyon çok hafiftir. Dolayısıyla hastanın bilinci yerindedir ve verilen komutları anlayabilir.
Çocuklarda sedasyon ile diş tedavisi yaptırmak, çocuğunuzun güvenliği ve sağlığı açısından herhangi bir tehlike arz etmemektedir.
Sedasyon tekniği, farklı ajanlar kullanılarak bilinç düzeyinde hafif bir azalma oluşmasıdır. Sedasyon tekniği sayesinde hastanın bağımsız ve devamlı hava yolunu koruyabildiği, fiziksel uyarılara ve sözel komutlara yeterli bir şekilde yanıt verebildiği durumdur.
Sedasyon uygulaması sonrasında halsizlik, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, hafif uyku hali veya oryantasyon bozukluğu ve uyandıktan sonra 3 saate kadar çıkabilen uyku hali görülebilmektedir.
3 – Sedasyon Sonrası Yemek Nasıl Olmalı? Özellikle diş çekiminde kanamanın kontrolü için genelde bu yöntemden bir iki saat sonra yemek yenir.
Lokal anestezi, sadece vücudun küçük bir bölümünün ağrı duyusunu ortadan kaldırır. Örneğin cilt kesisi olduğunda dikiş atmak için yararlanılabilir. Sedasyon ise, hastayı rahatlatmak ve sakinleştirmek için kullanılır. Bilinç açıktır, geçici hafıza kaybı söz konusudur.
Minimal Sedasyon: Minimal sedasyon seviyesi, hastayı rahatlatırken hastanın bilinci açıktır. Dolayısıyla fiziksel ve sözlü uyarılara karşı yanıt verme durumu söz konusudur. Orta Sedasyon: Orta sedasyon seviyesinde kişi kendini daha bir uyuşuk hisseder ve bazen işlem sırasında uykuya geçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri