Ayva kabukları, çekirdekleri ile birlikte karanfil, kakule ve kabuk tarçın birlikte kaynatılır. Kaynama sonrasında 5-10 dakika kısık ateşte demlendirilir. Sonrasında süzerek içebilirsiniz.
Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayrıca iştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir. Ayva suyu, vücudu terletmek için çok etkilidir. Ayva suyu, evham ve vesveseye iyi gelir.
Ayva çayı genel olarak ayva çayından yapılır. Buna göre kaynamış klorsuz suyun içerisine ayva yaprakları atılır. Bu ayva yaprakları ile birlikte su yaklaşık 10 dakika daha kaynatılır. Sonrasında ise çay biraz demlendikten sonra süzülerek servis edilir.
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde 10-15 dakika daha kaynatmaya devam edin. Ardından demliğin kapağını kapatıp, 5 dakika bu şekilde dinlenmeye bırakın. Hazırladığınız ayva çayını süzüp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Damak tadınıza göre içine bal ekleyebilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Yapılan bir Japon çalışmasında ayva kabuğundaki anti-viral maddelerin Hepatit A,B ve C'ye neden olan organizmaların büyümesini engellediği saptanmıştır. Ayvadaki vitamin ve minerallerin karaciğer fonksiyonlarını uyardığı ve pankreas yetersizliği tedavisinde de yardımcı rol oynadığı iddia edilmektedir.
Ayva suyu içeriğindeki C vitamini, kalsiyum, demir, protein ve karbonhidratlar ile birçok hastalığa karşı kalkan görevi görüyor. Kış aylarında sıklıkla karşılaşılan bronşit, anjin, öksürük gibi rahatsızlıklarda ayva suyu desteği ile tedavi süreci hızlanabiliyor.
Sert olabildiği için birçok insanın kabuğunu soyarak tüketmesi aslında ayvadan alınacak yararları kısıtlıyor. Ayva kabuğu aslında vücudun ihtiyacı olan lifi alması için önemli bir kaynak. Üstelik çiğ olarak tüketmenin yanı sıra reçeli ve çayıda aynı değere sahip.
Ayvaları yıkayıp çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğruyoruz orta ateşteki geniş tencereye ilave ediyoruz üzerine suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar 30 dk kaynatıyoruz şekeri ilave edip daha sonra ılımaya bırakıyoruz ılıyınca parçalayıcı mikserle karıştıra karıştıra ayran yoğunluğuna getiriyoruz.Süzgeçten geçirip sürahiye ...
Ayva, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur. Çekirdekleri kıvam artırıcı olup, çaylara eklendiğinde sakinleştirici özelliğe sahiptir.
İnce bağırsak iltihabını giderir. Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayva grip ve soğuk algınlığını giderir. Ayva suyu böbrek ve idrar torbası iltihaplarına iyi gelir.
Ayvamızın 4de 1ini küçük parçalara ayırıp cezveye koyalım üzerine suyunu ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra ılıması için 3 dk bekleyelim içeceğimiz bardağın içine balı ekleyelim ve ılımış olan ayvamıza süzgeçten geçirip bardağa dökelim. Karıştırıp bekletmeden içelim.
Soğuk algınlığı sırasında ayva çayı içmek kişileri oldukça rahatlatacaktır. Düzenli bir şekilde tüketmek faydalarını alabilmek için oldukça önemlidir. Bunun yanında çayı günde bir ya da iki fincan içmenizde bir sakınca bulunmaz. 10 dakikalık bir demlenme sonrasında rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Ayvanın kabuğunu soymamanız gerektiğini biliyor muydunuz? Kabuğu soyulan ayvanın faydaları azalıyor. Çünkü ayva kabuğu vücut için önemli bir lif kaynağı. Ayva kolon kanserini ve bağırsak hastalıklarını önlüyor.
Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da bilinmektedir. Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da korur.
Ayva damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar. Yapraklarının çayı kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.
Ayvalar soyulup küp şeklinde doğranır ve renklerinin kararmaması için limonlu suda bekletilir. Tencereye doğranmış olan ayvalar, şeker, ayva çekirdekleri, karanfil ve su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra altı kısılarak ayvalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 45-50 dakika pişirilir.
Sindirime yardımcı oluyor: Gaz problemlerini gidermek, sindirime yardımcı olmak için haşlanmış ayvayı tercih edebiliriz. Ayva kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerin önlenmesinde de kullanılabiliyor. İçerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı oluyor.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Çiğnemesi ve yutulması zor olan ayvanın sağlık açısından bir çok yararı bulunuyor.Ayva düzenli bir şekilde tüketildiğinde sağlık açısından oldukça yararlı hale gelir. Hazır mevsimi de gelmişken uzmanlar her gün en az 2 adet ayva tüketmenizi öneriyorlar.
Ayvalarınızın kabuklarını bir soyacak veya bıçak yardımıyla soyup limonlu suyun içerisinde bekletin. Bu sayede rengi kararmaz.
Gribe soğuk algınlığına iyi gelen ayvanın akciğer temizleme özelliği de var. Ayvayı taze tüketmek dışında tatlı, şerbet reçel olarak da kullanılıyor. Yaprağı da kaynatılıp içiliyor. Ayva çekirdeği de doğal renklendiricidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri