Geçirilen mikrobik hastalıklar (boğaz enfeksiyonu vb), ilaçlar, stres, mekanik tahriş (ovalama, kaşıma) veya güneş yanığı gibi çevresel faktörler arttırıcı etki yapabilir. Genetik yatkınlık olsa da ailenin her bireyinde görülmez. Çevresel faktörler hastalığın görülme sıklığını arttırabilir.
Sedef hastalığı teşhisi konan kişilerin özel bir diyet izlemesi gerekir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilecek ürünlerin reddedilmesini içerir. Narenciye, çikolata, bal, yumurta, tam yağlı sütün yanı sıra kırmızı sebze ve meyveleri diyetten çıkarmanız önerilir.
Patates, domates, biber ve patlıcan gibi kabuklu sebzeler iltihabı artırabilir ve sedef hastalığının semptomlarını daha da kötüleştirebilir.
Sedef hastalığına ne iyi gelir besinler konusunda nasıl davranmalı sorusu da İbrahim Saraçoğlu tarafından cevaplanmıştır. Saraçoğlu sedef gibi deri hastalıkları olanları çiğ ya da pişmiş sarımsak, karabiber, acı biber, portakal, greyfurt tüketiminde dikkatli olmaları konusunda da uyarmaktadır.
Sedef hastalığı genellikle genetik aktarıma bağlı olarak gelişmektedir. Genetik yatkınlığı olan kişilerde bazı faktörler de sedefi ortaya çıkarabilir. Sedef hastalığı strese bağlı olarak da gelişebilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Yapılan araştırmalar sonucunda B vitaminleri, A vitamini ve Çinko düzeylerinin sedef hastalarında düşük bulunduğu saptanmış. Ayrıca yine kan insülin ve glikoz seviyeleri de yüksek bulunmuş olan sedef hastalarında şişmanlık da önemli bir risk faktörüdür.
Sedef deri hücrelerinin bağışıklık sistemindeki yanlış sinyaller nedeniyle çok hızlı çoğaldığı kronik bir deri hastalığıdır. Derinin bası/darbe bölgelerinde tipik görünüm veren sedef benzeri beyaz-gri pullanmalar olan keskin sınırlı pembe kırmızı plaklar ile ayırt edilir.
Şiddetli sedef hastalığı vakalarında fototerapi yanında sistemik ilaçlar kullanılır ve topikal uygulanan kremler de tedaviye eklenir. Derinin nemli ve yumuşak tutulması önemlidir. Sistemik ilaç tedavisi özellikle eklem iltihabı ve tırnak tutulumunun olduğu vakalarda tercih edilir.
Meryemana dikeni, buğday ruşeymi yağı, hidrastis canadensis çayı, kadın tuzluğu, hodan yağı, aloe vera, keten tohumu yağı, dulavratotu sedef hastalığına iyi gelen bitkilerdir.
Soğuk uygulanan deniz suyunun cilt ve yüz üzerinde tonik etkisi vardır. Cilde nem ve parlaklık verir, toksinleri yok eder ve peeling görevi görür. Filtrelenmiş deniz suyu egzama, uçuk, kurdeşen, akne, sedef hastalığı gibi birçok cilt rahatsızlığını tedavi eder.
Cildi kurutmanın dışında, sabun cildin doğal pH'ini degiştirerek onu tahrişe daha yatkın hale getirebilir. Daha hassas bir temizleme için sabun içermeyen bir duş jeli kullanabilirsiniz. Bu size tuhaf gelebilir fakat yulaf ezmeli bir küvette banyo yapmak rahatlatıcı olabilir ve kabukların dökülmesine yardımcı olabilir.
Tedavi edilmezse zamanla kalınlaşıp özellikler eller ve ayaklarda hareketi zorlaştırabilir. Kelliğe yol açmaz ama hastalık şiddetli ise saç dökülmesini arttırabilmektedir. Sedef hastalığı sadece tırnağı tutabilir.
Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Ancak, uygun tedaviyle hastalık kontrol altına alınabilir ve uzun süreli iyilik sağlanabilir. Hastalığı alevlendirebilecek ilaçlar ve davranışlardan (kaşıma, banyoda liflenme, kese vb.) kaçınılmalıdır.
Bu konuda araştırmalar vücuttaki pH faktörünü dengelemek için yapılır üzüm sirkesi sedef hastalığına iyi gelir. Sedef hastalığı başta olmak üzere birçok cilt hastalığına karşı etkili bir alternatif tedavidir.
Genellikle hastalar, 'Sedef hastalığının iç organlarla ilgisi var mı' diye sorarlar. Hastalığın herhangi bir böbrek ve karaciğer hastalığı ile ilgisi yoktur.
Sedef hastalığının kesin bir çözümü bilinmemektedir. Bu yüzden sedef hastalığını tetikleyen sebeplerden uzak durulması gerektiği söylenmektedir. Tetikleyen en önemli etken stres olarak bilinmektedir.
Anti-enflamatuar ve UV-immün baskılayıcı bir etkiye sahip olduğu için güneş sedef hastalarının cilt durumunu iyileştirme eğilimindedir. Ayrıca, UV ışınları, sedef hastalığı tedavisinde gerçek bir terapötik seçenek olarak kullanılır: örneğin güneş ışığının daha az olduğu kış aylarında fototerapi önerilebilir.
Stres Sedefi Olumsuz Etkiliyor
Stresin hastalığı olumsuz etkiliyor. Psikolojik durum hastalığın başlaması için tetikleyici faktör oluyor. Sedef hastanın yapmaması gereken tek şey kese, fırça ya da tırnaklama yoluyla kabuklardan kurutulmaya çalışmak. Bu durumda derinin yapısı bozuluyor ve iyileşme zorlaşıyor.
Katran sabunu bir çok cilt hastalığında kullanıldığı gibi sedef ve egzama hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu sabun cildi temizlemekte, mikroplardan arındırmakta, sivilceleri yok etmekte, siyah noktaları azaltmakta, cilde parlaklık ve canlılık vermekte, cildin sağlıklı gözükmesine neden olmaktadır.
Sedef hastalığı kesin tedavisi bulunmayan ama doğru ve etkili tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilecek kronik bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık, kişinin sosyal yaşam kalitesini düşürebilir ve kişinin psikolojik sağlığında sorunlara sebebiyet verebilir.
Egzama hastalığında kaşıntı daha ön planda yer alırken sedef hastalığında kaşınma genellikle görülmüyor. Öte yandan sedef hastalığında daha kalın sert kabuklar yer alırken egzamada bu durum daha hafif bir şekilde görülüyor. Sedef kabuğu ince olduğu durumlarda ise dönem dönem egzama ve sedef karıştırılabiliyor.
Sedef hastalarında diyabet riskinin de yüksek olması sertleşme bozukluğuna katkıda bulunmaktadır. Sedefi olan kadınlar ise cinsel ilişkiyi ağrılı bulmakta ve sedef döküntüleri nedeniyle stres yaşadıkları için cinsel ilişkiden uzak durmayı tercih etmektedirler.
Tüm vücutta yaygın olarak görüldüğü zaman ateş, halsizlik, genel durum bozukluğu yapabilir. Hastaneye yatırılarak tedavisi gerekebilir.
Sedef hastalığı en sık 20'li ve 50'li yaşlarda görülmekle birlikte her yaşta ortaya çıkabilir. Kadın ve erkeklerde görülme oranı benzerdir. Çocuklarda yetişkinlere oranla daha az görülür. Dünyada 125 milyon, ülkemizde ise 1 milyona yakın insanın sedef hastalığından etkilendiği düşünülmektedir.
Tedavi dermatoloji uzmanının reçete edeceği topikal kremler, nemlendirici kremler, sistematik kullanılan haplar, sedef hastalığı ilacı ve iğneler ile sağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri