Östrojen seviyelerindeki değişiklikler (artışlar veya azalmalar) migren dahil baş ağrılarını tetikleyebilir.
Hormonal Migren Tedavisi. Bu hastaların tedavisinde hormonal dengesizlik mutlaka düzeltilmelidir. Tedavide nöral terapi yanı sıra hipofizi olumsuz etkileyen diş-çene kompleksi bozucu alanları gözden geçirilmelidir. Hastalara da geciktirici, doğum kontrol hapı gibi dışarıdan hormonal ilaçları kullanmaması öğütlenmelidir ...
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ MİGRENİN ŞİDDETİNİ ARTIRIYOR
Dr. Yücel Algül, en az 3 ay süre ile günlük ya da günaşırı olarak migrenin devam etmesi durumuna 'kronik migren' denildiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: "Kronik migrenin en önemli sebebi ağrı kesici ilaçların aşırı tüketimidir.
Hormon seviyesinin düşmesi baş ağrısına neden olur
Regl sırasında ortaya çıkan migren ataklarının sebebi, kanamadan hemen önce kandaki östrojen hormonu seviyesinin düşmesi ve östrojen hormonunun göstermiş olduğu dalgalanmadır.
İlgili 40 soru bulundu
Östrojen seviyelerindeki değişiklikler (artışlar veya azalmalar) migren dahil baş ağrılarını tetikleyebilir.
Magnezyumun vücutta düşük olmasının belirtileri yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kas krampları, karıncalanma ve kas kasılmalarını içerir. Düşük magnezyum değerleri ayrıca baş ağrısı ve migrenlerle de bağlantılıdır.
B12 eksikliği, baş ağrıları da dahil olmak üzere nörolojik yan etkilere yol açabilir. Özellikle migren olgularında B12 düşüklüğü migren ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle eğer migren tanınız varsa B 12 vitamini düzeyleriniz bakılmalı ve eksikliği tedavi edilmelidir.
Araştırmada migrenli hastaların kanındaki D vitamini, riboflavin, CoQ10 ve folik asit seviyelerinin düşük olduğu tespit edildi. Bu maddelerin migrenin ortaya çıkmasıyla ilişkili olduğu düşünülüyor.
Stres migrenin en önemli nedenidir
Migren, ani bir stres olduğunda hemen başın ağrıması ya da ağrı sıklığının artması şeklinde gelişmektedir. Uykusuzluk ya da çok uyumak, uzun süreli açlık da tetikleyici sebepler arasında yer almaktadır. Adet dönemlerinde hormonal değişiklikten dolayı ağrılarda artış gözlenmektedir.
Erdemoğlu, yüksek östrojen seviyesi baş ağrılarına iyi gelirken, düşük östrojen seviyesinin baş ağrısına yol açtığını vurgulayarak, "Adetten önce östrojen seviyenizdeki düşüş baş ağrılarına yol açabilir. Başağrıları, adet öncesi sendromunun yaygın bir özelliğidir" bilgisini verdi.
Migrenin nedenlerinin en başında genetik faktörler gelir. Ailede migren öyküsü varsa migren hastası olma olasılığı % 40'tır. Hem annesi hem babası migren hastası olan bir kişi ise %75 oranında migren şikayetleri yaşayabilmektedir. Migren ağrısının nedenlerinden biri de de hormonal değişimlerdir.
Özellikle yoğun stres altındaysanız ve bununla başa çıkamıyorsanız migren atağı için risk oluşturuyorsunuz. Ayrıca migren, anksiyete (aşırı kaygılı olma) ve depresyon olmak üzere çoğu kez psikolojik bozukluklarla da ilişkili olur.
"Gazlı içecekler de migreni tetikliyor"
Migren rahatsızlığı olanların şeker, kakao ya da çikolata gibi birleşiminde kafein bulunan yiyeceklerin tüketiminden kaçmaları gerektiğine vurgu yapan Diyetisyen Aysun Yurdakul, "Ayrıca çay ve kahve kadar gazlı içecekler de migreni tetikliyor.
Kandaki magnezyum seviyelerinden bağımsız olarak verilen magnezyum takviyesi migren ve fibromiyalji ağrılarının hem sıklığını, hem de şiddetini azaltır. Magnezyum takviyesi bir kaç yolla ağrılara iyi gelir: Kalsiyum kanalları üzerinden kas gevşemesi sağlayarak.
Tiroit bezinin fazla çalışması (hipertiroidi) veya az çalışması (hipotiroidi) migren ağrılarını arttırır.
Kansızlık migren baş ağrılarını tetikleyebilir. Özellikle adet dönemlerinde baş ağrılarının tetiklemesine yol açar. Adet dönemlerinde kanamanız fazla is eve baş ağrılarınız daha şiddetli oluyorsa mutlaka demir ve ferritin düzeylerinin bakılmasında fayda var.
Vitamin B6, B12 ve Folik Asit
B2 vitamini veya riboflavin ayrıca vücutta, yağ metabolizması yoluyla enerji sağlanmasında rol alır. Bu vitaminin eksikliği vücudun normal çalışmasını engelleyebilir ve hatta migreni tetikleyebilir.
Buradan yola çıkarsak, migren ve hipertansiyon benzer –kardeş- hastalıklardır. Migren, otonom sinir sisteminin çalışmasının aralıklı aksaması, hipertansiyon ise sürekli ancak daha hafif aksamasıdır. Her iki durumda da damar kontrolü bozulmuştur. Sadece atak sırasında migren hipertansiyon yapabilir.
Araştırmada migren hastalarına, serbest radikalleri önleyen A ve C vitaminleri, beta karoten ve koenzim Q10 öneriliyor.
Magnezyum Glisinat: Uyku problemlerinde, anksiyeteyi azaltmada, ağrının azalmasında, adet dönemi ağrılarında, migren baş ağrılarında etkilidir. Magnezyum taurat: Kan şekeri düzenlenmesi, kan basıncının dengelenmesi, kardiyak problemlerde kalbin korunmasında faydalı olabilir.
** Migren tipi baş ağrılarında beyin kan damarlarının içinde enerji üretiminin azaldığına inanılmaktadır. Mg, mitokondriyal enerji üretimini düzenleyerek oksidatif stresi azaltır. ** Migrene sıklıkla hipertansiyon da eşlik eder. Magnezyum tansiyonu yüksek hastaların tansiyonunu düşürerek de yardımcı olur.
Düzenli yaşam, beslenme, uyku, aerobik egzersiz, masaj, yoga, kafein, omega-3, B2 vitamini ve magnezyum baş ağrılarına iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri