Normalde doğum sırasında yırtılması beklenen amniyon kesesindeki zarların, erken dönemde yırtılmaya başlaması sonucunda akan amniyon sıvısı hamilelikte suyun gelmesi olayının ta kendisidir. Anne adaylarının vajinasından su olarak gördüğü şey, aslında amniyon sıvısıdır.
Çarşafın ıslak yerini şöyle bir kokladığında tatlımsı bir koku varsa (keskin amonyak kokulu idrara benzemeyen bir koku), Soluk saman renginde olan sıvı, birkaç saatte bir yenilenerek doğuma kadar kesilmeden devam ediyorsa, Pelvik taban kaslarını sıktığında sıvının akışı durmuyorsa, suyunun geldiğini anlayabilirsin.
Suyunuz geldiğinde vajinada bir ıslaklık hissi, vajinadan küçük veya büyük miktarlarda sıvı akışının olması veya daha bariz şekilde şeffaf ya da açık sarı bir sıvının akışının görülmesi deneyimlenebilir.
Suyunuzun gelmiş olması bebeğinizin su kesesinin yırtılmış olmasıdır. Bunu siz de fark edebilirsiniz ama bazen de vajinal akıntıyla karışabileceği için, doktorunuz bunu bazı testlerle ayırt edecektir. Su gelmesi çok önemli olduğu için, çamaşırınızın ıslanması gibi bir durumda doktorunuzu haberdar etmelisiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Amniyon sıvı akıntı gibi koyu, kıvamlı değil, su gibi akışkandır. Rengi açık sarı ya da ıhlamur çayı gibidir. çamaşırda akıntı gibi tabaka bırakmaz. Bu nedenle aksırma, öksürme gibi nedenle olan idrar kaçırmaya benzemez.
Aynı şekilde, hiç kasılmalarınız başlamadan su gelmesi olabilir ya da su gelmesi, doğumun herhangi bir evresinde gerçekleşebilir. Önce ya da sonra su gelir diye bir sıralama yoktur.
Uyurken ağzınızdan su gelmesi ağızda kuruluğa neden olmakla birlikte bir çok sağlık sorununun da habercisi olabilir. Genellikle küçük çocuklarda ve bebeklerde görülen bu durumun belli bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Her yaştan insanda gece uyurken ağızdan su gelmesi durumu görülebilir.
Suyun gelmesini takip eden 2 gün içinde doğum gerçekleşecektir. Suyun geldiğini fark ettiğiniz an doktorunuza gitmek en doğru yöntem olacaktır. Hastanede yapılan tetkikler sonucu doktor doğum zamanının geldiğini haber verirse anne adayına yapay sancı vererek 24 saat içinde doğumun gerçekleşmesini sağlar.
Lohusalık döneminde ayakta duş almak önemli
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır.
NE YAPILMALI: Eğer suyunun geldiğini düşünüyorsanız mutlaka muayene olmalısınız.Sızıntı tarzındaki gelişler muayene sırasında doktor tarafından gözlenebilir.Bazı testler (turnusol kağıdı koymak)ile tespit edilebilir. 37.Haftadan sonra gelmişse 24 saat beklenebilir, doğum genellikle kendiliğinden başlar.
Çoğunlukla berrak yapıda olan hamilelikte nişan rengi, pembe, kırmızı ya da kurumuş kan rengine benzer tonda kahverengi de olabilir. Hatta bazı durumlarda nişan kanlı bile olabilir. Anne adayının vücudunda yaşanan servikal değişime bağlı olarak açılan rahim ağzından düşen nişanın gelmesi sırasında acı hissedilmez.
Bebek amniyos sıvısı aslında kendi idrarından oluşur. Bu "idrarı" içer, tekrar idrar yapar ve bu şekilde bebeğin suyu denge kalır. Az su içen, günlük sıvı tüketimi gerekenin altında olan hamilelerde bu durum amniyos sıvısını etkilemez, ancak hamilelik döneminin daha zor geçmesine önemli katkılarda bulunabilir.
Amniyon sıvısı genellikle şeffaf ya da açık renkli berrak bir sıvıdır ve kendine özgü bir kokuya sahiptir. İçinde bebeğin cildini kaplayan kremsi yapılar olan verniks kazeoza da bulunabilir. Ancak, eğer amniyon sıvısının rengi açık sarı ise ve amonyak kokusu varsa, bu sıvı idrar olabilir.
Havuç suyu amniyonu arttırır, anne adaylarına zindelik verir ve bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar. İçeriğindeki A vitamini sayesinde kan basıncı düzenler ve daha sağlıklı bir hamilelik geçirmeye imkan verir.
Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının vajinadan akması da doğumun başladığının göstergelerinden biridir. Bu sıvının gelmesi halk arasında 'suyun gelmesi' olarak tanımlanır. Su geldikten 24 saat içerisinde doğumun başlayacağı öngörülür ve doktora haber verilmelidir.
Gerçek doğum kasılmaları başladığında hemen hastaneye gitmek gerekmez. Ancak suyunuz gelirse, kanama olursa ve birden bire sık ve şiddetli ağrılar gelirse hemen hastaneye gitmelisiniz. Ağrılar beş dakikada bir geldiğinde hastaneye gitmek için evden çıkılmalıdır.
Tıp dilinde doğum indüksiyonu olarak da adlandırılan suni sancı, yalnızca vajinal doğum yapabilecek durumda olan hamile kadınlara uygulanabilir. Suni sancı gerektiren durumların başında, anne karnındaki miadını tamamlanmasına rağmen hala doğum kanalına girmeyen bebek gelebilir.
Hamilelikte vajinal akıntının en önemli nedeni genişleyen vajina durvarından kaynaklı beyaz veya şeffaf bir akıntının gelmesidir. Bu durum oldukça normaldir. Akıntı hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin vajina duvarlarına baskı yapması ile artabilir.
12. Haftadan sonra ise bebeğin hücreler arası sıvısı, cildinden dışarı çıkarak, bu suyu yapar. Ayrıca, bebeğin böbrekleri de bu haftada idrar üretmeye başlar. Ancak, 20. Haftadan sonra bebeğin cildi kalınlaşınca, ciltten kaçış önlenir ve artık doğuma kadar amniyon sıvısının büyük kısmı, bebeğin idrarından oluşur.
Bazen gebeliğin son ayında adet sancısı gibi ağrı olarak tabir de edilebilir. Doğum sancısında rahim bir yumruk gibi kasılır ve sonra gevşer. Bu kasılmalar da sancı belirtisi arasında yer alır. Bu arada her kasılma da doğum sancısı olmayabilir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Bazı durumlarda rahimde düzensiz kasılmalar meydana gelebilir. Rahim ağzında açılmalar olurken bazı belirtiler de görülebilir. Genellikle rahim ağzında açılma sırasında regl dönemindeki gibi kanamalar da gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra kanama da aşırı boyutlara ulaştığı takdirde doktora başvurmalıdır.
Doğum sancıları başlayabilir, Nişan gelebilir ya da Suların gelmesi şeklinde doğum başlar. Her gebede doğum başlangıç belirtileri farklı şekillerde görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri