Sararmış ölü derileri yiyen garra rufa balıkları, ölü derileri yaradan ayırıp, yaranın büyük bir hızla iyileşme sürecine girmesini sağlıyorlar. Özellikle sedef hastalığından muzdarip kişiler, doktorlarda bulamadıklar çareyi garra rufa balıklarında bulabiliyorlar.
Sivas'ın Kangal ilçesinde "doktor balıklar" olarak adlandırılan balıklarıyla sağlık turizmi açısından önemli bir merkez olan kaplıca, özellikle sedef hastalığına çare arayanlar tarafından tercih ediliyor.
Kangal Balıklı Kaplıcası Tedavi Edici Özellikleri
Ancak psoriasis (sedef hastalığı) kaplıcayı tedavi yönünden en popüler kılan hastalık olmuştur.
Sedef hastalığı teşhisi konan kişilerin özel bir diyet izlemesi gerekir. Alerjik reaksiyonlara neden olabilecek ürünlerin reddedilmesini içerir. Narenciye, çikolata, bal, yumurta, tam yağlı sütün yanı sıra kırmızı sebze ve meyveleri diyetten çıkarmanız önerilir.
Sivas'ın Kangal ilçesindeki sedef hastalığına iyi geldiği belirtilen 'Balıklı Kaplıca'nın 'selenyumlu' suyu, kuraklıktan etkilenmiyor. Kentte, Kızılırmak'taki suyun azalmasına ve birçok akarsu ile göllerdeki kayba rağmen kaplıcanın ortasından geçen derenin debisinde düşüş yaşanmadı.
İlgili 17 soru bulundu
Şiddetli sedef hastalığı vakalarında fototerapi yanında sistemik ilaçlar kullanılır ve topikal uygulanan kremler de tedaviye eklenir. Derinin nemli ve yumuşak tutulması önemlidir. Sistemik ilaç tedavisi özellikle eklem iltihabı ve tırnak tutulumunun olduğu vakalarda tercih edilir.
Meryemana dikeni, buğday ruşeymi yağı, hidrastis canadensis çayı, kadın tuzluğu, hodan yağı, aloe vera, keten tohumu yağı, dulavratotu sedef hastalığına iyi gelen bitkilerdir.
Patates, domates, biber ve patlıcan gibi kabuklu sebzeler iltihabı artırabilir ve sedef hastalığının semptomlarını daha da kötüleştirebilir. 1200 sedef hastası üzerinde yapılan araştırmada % 51'inin diyetlerinde bu besinleri azaltması sedef semptomları iyileştirdiğini gösterdi.
Okyanus suyu, nehir suyundan, sodyum, klorür, sülfat, magnezyum ve kalsiyum da dahil olmak üzere, önemli miktarda daha fazla miktarda mineral içermesi nedeniyle farklıdır. Bu nedenle sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarında oldukça faydalıdır.
Yapılan araştırmalar sonucunda B vitaminleri, A vitamini ve Çinko düzeylerinin sedef hastalarında düşük bulunduğu saptanmış. Ayrıca yine kan insülin ve glikoz seviyeleri de yüksek bulunmuş olan sedef hastalarında şişmanlık da önemli bir risk faktörüdür.
Elma sirkesi sedef hastalığının neden olduğu kaşıntıyı ortadan kaldırmaya yardım eder. Organik elma sirkesini kaşınan bölgelere düzenli olarak sürerek kaşıntıyı ortadan kaldırabilirsiniz.
Müge Güler Özden, yeni biyolojik tedavilerin geliştirilmesi ile birlikte, artık sedef hastalığının tedavisinin olduğunu açıkladı.
Balık ve balık yağı desteği ile ilgili sonuçlar tutarsızdır. Bir çalışmada yağlı balık ve balık yağı ile sedefin deri ve eklem bulgularının azaldığı bildirilmiştir. Diyetle balık yağı alınımı sedef hastalığında kullanılan ilaçların karaciğer ve böbrek üzerine olan yan etkilerini de azaltabilir.
Sivas'ta Kangal ilçesine 13 kilometre uzaklıkta bulunan, 37 derece sıcaklıkta yaşayabilen genetiğe sahip dünyadaki tek tür balıkların olduğu suyuyla sedef hastalığının tedavisi için tercih edilen balıklı kaplıca, son 5 yılın en dolu sezonunu geçiriyor.
Dünyada sadece Sivas'ın Kangal ilçesinde bulunan doktor balıklar, sedef ve egzama hastalarına şifa oluyor. Kangal ilçesine 13 kilometre uzaklıkta bulunan “Kangal Balıklı Kaplıca” dünyada sadece burada bulunan doktor balıklarıyla dikkat çekiyor.
Doktor balıklar
Romatizma, kırık ve çıkık ile sinir, deri ve böbrek hastalıklarına da olumlu etkileri bulunduğu belirtilen kaplıcanın, özelikle sedef hastalığına iyi geldiği ifade ediliyor.
Anti-enflamatuar ve UV-immün baskılayıcı bir etkiye sahip olduğu için güneş sedef hastalarının cilt durumunu iyileştirme eğilimindedir. Ayrıca, UV ışınları, sedef hastalığı tedavisinde gerçek bir terapötik seçenek olarak kullanılır: örneğin güneş ışığının daha az olduğu kış aylarında fototerapi önerilebilir.
Cildi kurutmanın dışında, sabun cildin doğal pH'ini degiştirerek onu tahrişe daha yatkın hale getirebilir. Daha hassas bir temizleme için sabun içermeyen bir duş jeli kullanabilirsiniz. Bu size tuhaf gelebilir fakat yulaf ezmeli bir küvette banyo yapmak rahatlatıcı olabilir ve kabukların dökülmesine yardımcı olabilir.
Hindistan cevizi yağını 3 damla lavanta yağı ile seyrelterek etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz. Sedef hastalarında A vitamini ve D vitamini düzeyleri düşük bulunmuştur. Bu hastalıkta inflamatuvar mekanizmalar etkinleşmektedir. Bu sebeple beslenme tedavisi A,C ve E vitaminlerinden zengin olmalıdır.
İltihapla savaşmada en önde koşan yiyeceklerden birisi de sarımsaktır. Bu özelliği sayesinde sedef hastalığının iyileşmesine önemli bir ölçüde yardımcı olur.
🔺 Aloe vera yaprağı veya bu bitkiden elde edilen aloe vera yağını sedef hastalığı olan bölgelere sürün. 🔺 Sedefe iyi gelen besinler olarak badem, ceviz, antep fıstığı, yer fıstığı, çam fıstığı gibi iç meyveleri bolca tüketin.
Yine özellikle cilt altını kanlandıran aşırı sirkeli ve tuzlu gıdalar örnek vermek gerekirse turşu sedef lezyonlarını arttıran gıdalardan bir başkası olarak görülmektedir. Yaz döneminde en çok yediğimiz gıdalardan bir tanesi de aşırı yağ içeren kızartma tarzı gıdalardır.
Tüm bağışıklık sistemi hastalıklarında olduğu gibi stres sedef hastalığının tetikleyicileri arasındadır. Sedef hastalığı ve stres arasında bir kısır döngüden söz edilebilir. Bazı ilaçlar, enfeksiyonlar, aşırı ultraviyole, hormonal değişiklikler gibi başka tetikleyiciler de bulunmaktadır.
Tedavi edilmezse zamanla kalınlaşıp özellikler eller ve ayaklarda hareketi zorlaştırabilir. Kelliğe yol açmaz ama hastalık şiddetli ise saç dökülmesini arttırabilmektedir. Sedef hastalığı sadece tırnağı tutabilir.
Vücuttaki belirli miktarda kanın atıldığı, kan ve hormon değerlerinde değişimlerin yaşandığı regl döneminde hacamat uygulaması yapılmamaktadır. Ayrıca sedef hastalığı, ezgama gibi cilt problemi yaşayan kişiler de hacamat tedavisi için uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri