Evet; bitkilerin müzik dinletildiğinde veya konuşulduğunda daha hızlı büyüdükleri doğrudur. Ancak bunun sebebi, onların sizi anlaması ya da sözlerinizin güzelliği ya da müziğin yumuşaklığı değildir.
Netice itibariyle bitkilerin de her canlı gibi çevresindeki sesler ve müzikle bağlantısız ve alakasız olmadığı düşünülebilir. Bitkilerin bu özellikleri ve diğer henüz keşfedilen özellikleri, onları tanıyıp, koruyup, ekosistemdeki rollerini idrak edebilmemiz için yeterli olduğunu açıkça göstermektedir.
Aynı şartlarda baktığımız çiçeklerden, Klasik batı müziği dinletilen çiçek daha iyi gelişirken, onu Tasavvuf müziği dinletilen çiçek takip etti. Hart rock dinletilen çiçek ise ötekilere göre az gelişti. Müzik dinlemeyen çiçek ise çok cılız kaldı" dedi.
Son araştırmalar bitkilerin birbirlerini, çıkardıkları seslerden “tanıyabildiğini”, bu durumun büyümelerini yönlendirdiğini gösteriyor. Western Australia Üniversitesi'nden Doç. Dr.
Bitkiler bedensel temas ile sevgiyi algılayan canlılar değillerdir. Onların yapraklarını okşamanız hatta öpmeniz onları mutlu etmeyecektir. Ancak bitkilerinizin yapraklarını okşamanız onların hareketlerine katkı sağlayacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Görünüşe göre bitkiler hava yolu ile -bazı kimyasalların salınımı- ve toprak yolu ile -kökler ve mantarlar aracılığı ile- haberleşip, iletişim kurarlar. Bitkilerin bu ve benzeri yollarla iletiştikleri bilimsel olarak defalarca kanıtlanmıştır. Bu iletişimde bitkiler kendilerine özgü dili kullanırlar.
Dokunulduğunda veya sarsıldığında, minik yaprakçıklarını üst üste kapatır ve yapraklarını aşağıya doğru sarkıtarak bir tepki verir. Bu hareket halk arasında küsmek olarak algılanmış ve bitkiye küstüm otu adı verilmiştir.
Peki bitkiler insanların farkında mı? Bu sorunun cevabı koca bir EVET. İnsanların kim olduğunu bilemezler elbette ama ona yaklaşan biri olduğunu veya ona dokunduklarını anlayabilirler.
Evet; bitkilerin müzik dinletildiğinde veya konuşulduğunda daha hızlı büyüdükleri doğrudur. Ancak bunun sebebi, onların sizi anlaması ya da sözlerinizin güzelliği ya da müziğin yumuşaklığı değildir. Sebebi, basitçe, titreşimler ve vücut deliklerinizden saldığınız gazlardır.
Vejetaryenlerin Keyfini Kaçıracak Araştırmaya Göre Bitkiler de Acıyı Hissedebiliyor! Bitkiler onları ne zaman yediğinizi biliyor ve bu durumdan çok da hoşlanmıyorlar. Missouri Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre, bitkiler oluşturdukları savunma sistemiyle onları tüketen böceklere tepki veriyor.
Aşkın, sevginin sembolü olan gül, dünyanın en güzel çiçeği olarak kabul edilir.
Yetersiz ya da gereğinden fazla suya maruz kalan çiçekler kısa sürede yaşamını yitiriyor. Kış mevsiminde çiçek sularken mutlaka yağışlar da hesaba katılmalı ve yaz aylarına göre daha az su verilmelidir.
1- Öncelikle her bitkinin ayrı bakım isteklerinin olduğunu unutmayın. 2- Bitkilerde ışık, ısı çok önemlidir. Fazla ışık ve ısı bitkinin yaprak fizyolojisini değiştirirken az ışık ve ısı ise bitkinin gelişiminde duraksamalara neden olur. Zamanla bitkinin kaybına yol açar.
Bilim insanları, bitkilerin insan kulağıyla duyulamayacak sesler çıkardığını, susadıklarında ya da stres altında bu sesleri arttırdıklarını tespit etti. Araştırma dergisi "The Cell'de" yayımlanan araştırmaya göre, botanik bilimciler, bitkilerin bilinenin aksine "sessiz canlılar" olmadığını ortaya koydu.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
Kuşlar, balinalar, köpekler, maymunlar gibi sayısız hayvan grubu da müziği algılayabilir ve ritim duygusuna sahiptir. Balinalar, okyanus içerisinde çeşitli ses dalgalarını ritmik bir şekilde gönderirler ve binlerce kilometre ötedeki diğer balinalarla bu şekilde haberleşirler.
Bitki psikolojisi, bitkilerin duyusal ve tepkisel yeteneklerini inceleyen bir bilim dalıdır. Geleneksel olarak bitkilerin yaşam formlarının yanı sıra fizyolojik, anatomik ve biyokimyasal özellikleri üzerinde odaklanan bitki bilimine yeni bir bakış açısı getirir.
Bitkiler, belki de ihtiyaç duyduklarında sinirsel sinyalleri hayvanlardaki gibi kullanıyor fakat bunu pek olası görmüyoruz. Aslında mental süreçlerini insanla karşılaştırarak anlamaya çalıştığımız bitkileri, bizimkinden faklı bir bilinç düzeyine sahip oldukları için kavrayabilmemiz imkansız.
Yoğurt en iyi gübre
Solmaya başlayan bitkilerinizi canlandırmak için pek çok yol var. Bunlardan biri de yoğurt kullanmak. Evet yanlış duymadınız, yoğurt kullanabilirsiniz. Tabanına ekleyeceğiniz bir kaşık yoğurt, bitkinizi organik asitlerle zenginleştirmenizi sağlayacak.
Beyindeki sinir hücrelerine benzer şekilde, bu hücreler hormonlarla iletişim kuruyorlar, çevresel şartları değerlendirip "doğum" un ne zaman olacağına karar veriyorlar. Yani kısacası, bitkilerin gerçek bir beyni olmayabilir ama varmış gibi hareket ettikleri de yadsınamaz.
Bitkiler geçmişte olan olayları unutmama, ileride karşılaşacakları çeşitli durumlarda hatırlama ve bu bilgileri kullanma yeteneğine sahiptirler. Örnek vermek gerekirse ; Küstüm(otu)çiçeği Mimosa Pudica 🍃.
BİTKİLER KOKU ALIR MI? Görme duyusundan daha karmaşık olan koku duyusunun bitkilerdeki varlığı üzerine bilimsel çalışmalar Bitkilerin Kokladıkları bölümünde ele alınır.
Bitkiler de canlı, örneğin ışığa tepki verebildikleri için hareket bile ediyorlar, elektrik sinyalleri üretebiliyorlar. Bunu vejetaryenler de biliyor, Ama bitkilerde hayvanlarda ve insanlarda bulunan merkezi bir sinir sistemi yok. Ayrıca daha da kritik olan, acı reseptörleri yok.
Evet, bitkilerin duygular vardır ama bir bitkiye gidip "seni nalet giresi bitki" dediğinizde solacağını sanmam :). Bitkiler tehditlere karşı korku ve stres duyumsarlar ve böylece savunma düzenekleri devreye girer. Örneğin Küstüm otu dokununca çoğu bitkide olduğu gibi strese girer ve yaprakları ile kendini korur.
Bu durum dışarıdan bakıldığında bitkinin hastalanması şeklinde yorumlanmaktadır. Sayıları fazlalaştığında akarlar bitki yaprakları ve sap kısımları üzerinde ya da altında görünür ve ağlar meydana getirmeye başlarlar. Oluşturdukları bu ağlar onların diğer küçük haşere türlerinden ayrılması konusunda yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri