Şef yardımcısı; menü hazırlama, maliyet hesaplama, mutfakta yapılacakları koordine etme ve çalışanların görev dağılımını yapma gibi konularda şefe yardım eden meslek çalışanına verilen isimdir.
Sous chef (su şefi), profesyonel mutfaklarda birincil şefin asistanı olarak çalışan kişilere verilen mesleki unvandır. Birincil şefin yokluğunda, mutfak ekibini mevcut düzene göre yönetebilecek bilgi ve deneyime sahiptir. Müşteriler ve mutfak arasında bağlantı sağlayan bir köprü olarak kabul edilebilir.
Yardımcı şefler, tüm mutfak ekipmanlarının çalışır durumda olduğundan emin olmaktan sorumludur. Ayrıca menü hazırlamada da aşçıbaşının 1. derece yardımcılarıdır. Mutfakta AR-GE çalışmalarına yardımcı olur. Servis ile mutfak arasındaki kısımda en yetkili kişidir.
Sous-Chef de Cuisine (yardımcı şef), Chef de Cuisine'in ikinci adamı ve doğrudan yardımcısıdır. Yardımcı şefler, yönetici şef veya baş şefin altında çalışmaktadır. Bu kişi, mutfak personelini planlamaktan veya baş aşçı görevde olmadığında ikame etmekten sorumlu olabilir.
Mutfak şefi, restoran ve otel gibi yiyecek ve içecek hizmeti veren işletmelerde mutfak faaliyetlerinin başında bulunan kişidir. Mutfak şefinin temel görevleri arasında menü planlaması, yiyecek ve içecek malzemelerinin temini, personel yönetimi ve eğitimi ve mutfak prosedürlerini uygulama önceliği taşır.
İlgili 31 soru bulundu
Şef olmak için üniversitelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Gıda Mühendisliği ve Beslenme ve Diyetetik bölümlerini okuyabilirsiniz. Bu bölümler genel olarak yemek pişirme ve sunum teknikleri hakkında size temel eğitim verecektir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Şef Yardımcısı maaş beklentisi aylık ortalama 32.500 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 27.500 TL ile 35.000 TL arasında değişmektedir.
Aşçılar yemek yapmakla mükellef kişilerdir. Şefler ise yemeği sanata dönüştürerek etkili pişirme dereceleriyle hazırlayan hem. Mutfağı hem restoranı yönetebilecek vasıfta kişilerdir.
Executive şef ya da diğer adıyla yönetici şef mutfaktaki her unsurdan ve her olaydan sorumlu liderdir.
Yani pozisyonun dilimizdeki tam karşılığı, yarı-şef şeklinde açıklanabilir. Demi şef ne iş yapar sorusu cevaplanırken görev tanımı yapılmak istenirse, aşçıbaşına ve su şefine (sous-chef) karşı sorumlu olan kişidir şeklinde bir tanımlama yapılabilir.
Junior Sous Chef ne demek sorusuna verilebilecek en net yanıt, Executive ve Executive Sous Chef'in asistanlığını yapan kişidir şeklinde olur. Üstlerinin görevlerini paylaşan kişiler, özel organizasyonlarda da görevlendirilir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Restoran Şefi maaş beklentisi aylık ortalama 27.400 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 24.700 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir.
Bu bölüm çalışanlarına steward denir. Bu bölümün başında şef steward bulunur ve genelde aşçıbaşına bağlı olarak çalışır, ancak bazı işletmelerde doğrudan yiyecek-içecek müdürüne bağlı olduğu da görülmektedir.
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Kendilerine aynı zamanda 'gastronomist' denildiği de olur. Gastronomlar sadece şeflerden oluşmaz. Restoran sahibi, servis sanatları uzmanı ya da bu konuda eğitim görmüş bir mutfak uzmanı da gastronom olabilir.
Commis (komi) veya Commis de cuisine (komi dö kuziyn) : Aşçılara yardım eder. Her şeyi çok titizlikle yerine getirmesi gerekir. Aslında iyi çalışan komiler aşçı adaylarıdır.
Aşçı Nasıl Olunur? Aşçı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2024 yılı itibari ile 2098 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Aşçı maaşları 29.400 TL'dir. En düşük Aşçı maaşı 23.500 TL iken, en yüksek Aşçı maaşı 75.000 TL'dir.
Mutfak Şefi Ne Demek? Mutfak şefi, gıda malzemesinin temininden, sofra sunumuna kadar tüm mutfak süreçlerini yönetir. Restoran, bar, yolcu gemisi ve hastane gibi pek çok kurumda çalışabilir.
İyi bir mutfak şefi olmak için üniversite bölümleri arasında yer alan Aşçılık Bölümü ya da Gastronomi ve Mutfak Bölümü'nün okunması gerekmektedir. Aynı zamanda meslek liselerinde aşçılık ile ilgili bir bölüm okuyan ya da bu alanda açılan kurslara katılan kişiler de mutfak şefi olarak çalışabilir.
Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü: kültürü, gıdayı, ekonomiyi, işletmeyi ve birçok bilim dalını (kimya, matematik, tarih vs.) içine almaktadır. Dolayısıyla gastronomi ve mutfak sanatları dersleri, sadece mutfakta işlenmemektedir.
Söz konusu 5 inci maddesi 1 inci fıkrası hükmünde şef olarak atanabilmek için 2 yıllık yüksek okul mezunu olmak şartı aranmaktadır.
Aşçılık bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Aday öğrencilerin Aşçılık bölümünü tercih edebilmeleri için TYT puan türünden gerekli olan puanı almaları gerekmektedir.
eleman.net verilerine göre, Üretim Şefi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 46.400 TL maaş alıyor. Üretim Şefi, 2024 yılında en düşük 31.400 TL alırken, en yüksek 69.500 TL maaş alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri