Biyolojik İhtiyaçlar: İnsanın yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için gereksinim duyduğu yeme, içme, barınma ve üreme gibi ihtiyaçlardır.
Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
Fiziksel ihtiyaçlar bireyin hayatta kalmasını sağlayan temel faktörlerdir. Eğer bu basamaktaki faktörler tam olarak karşılanamazsa insan vücudu doğru olarak çalışamaz. Fiziksel ihtiyaçlar en temel gereksinimleri oluşturur. Hayvanlar gibi insanlar da hayatta kalabilmek için su, hava ve besine ihtiyaç duyar.
Bunlar beslenme, nefes alma, uyuma, örtünme ve korunaklı bir yere sığınma gibi, yaşam için hayati ve yaşamın devam ettirebilmesi için karşılanması zorunlu olan ihtiyaçlardır. Maslow'a göre insan için en temel olan; yiyecek, su ve nefes alma gibi temel fizyolojik ihtiyaçlardır.
#1: Fizyolojik İhtiyaçlar
Maslow piramidi ilk tabanında yer alan fizyolojik ihtiyaçlar, insanın hayatta kalabilmesi için yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi adına gereksinim duyduğu nefes alma, yeme, içme, dinlenme, barınma, sağlıklı metabolizmaya sahip olma ve üreme gibi temel ihtiyaçlardır.
İlgili 43 soru bulundu
Çağırmak, kapı çalmak manası vardır. Demek ki insan bu âleme ilim ve dua vasıtasıyla tekâmül etmek için gelmiştir. Buradaki kasıt Allah ile bağ kurmaktır. İnsanın en büyük ihtiyacı zaten bağlanma ihtiyacıdır.
Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
Bunlar; yiyecek, barınak, su, uyku vb. Bu gereksinimler karşılanmazsa, vücut işlevini sürdüremez. Yiyecek, sevgi ve güvenlik eksikliğiyle karşılaşan çoğu insan, yiyecekleri en acil ihtiyaçları olarak görür.
Mutlaka ün içerisinde ihtiyacımız olan 3 temel unsur bulunmaktadır. Bunlardan biri beslenme diğeri barınma ve sonuncusu ise giyinmedir. Her birinin kendi özellikleri bulunur ve insanlar için çok önemlidir.
Evrensel ruhsal ihtiyaçlar; cinsellik, adam yerine konulmak, değerli olduğunu hissetmek, önemsenmek, korumak ve kollanmak, sevmek, sevilmek, takdir edilmek, gözetilmek, onaylanmak, başarılı olma, tecrübe kazanma, tehlikelerden korunma, güven duymak şeklinde sıralanabilir.
İnsan doğası gereği gelişim eğilimi taşıyan bir varlık. Bu eğilimin ortaya çıkması için ise içinde yaşadıkları sosyal bağlam tarafından desteklenmesi gereken evrensel olan ve doğuştan gelen ait olma/sevgi, eğlence, güç/başarma ve özgürlük olarak tanımlanan temel psikolojik ihtiyaçlara sahiptirler.
Beslenme: Dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların en önemli ihtiyacıdır. Bu ihtiyaç yerine getirilmeden yaşamın devam ettirilmesi mümkün değildir.
İhtiyaç, gereklilik ve elde edilmesi lazım olan şey demektir. Zorunlu ihtiyaçların başında su, yemek yemek ve barınmak gelir. Bu ihtiyaçlar zaruri ve temel gereksinim olarak da bilinir. Eğitim almak, sosyalleşmek ve iletişim ise kültürel ihtiyaçlar arasında yer alır.
Kültürel İhtiyaçlar
İnsanların zorunlu ihtiyaçları karşılandıktan sonra gerçekleştirmek istedikleri ihtiyaçlardır. Eğitim, gezi, sinema, tiyatro, spor gibi.
Zorunlu ihtiyaçlar, insanın yaşamım devam ettirebilmesi için gerekli olan hava, gıda ve su gibi karşılanması zorunlu olan gereksinimlerdir. Öte yarıdan karşılanmaları yaşamsal olmayan, ancak tatmin edildikçe insanlara haz veren eğlenme, seyahat etme ve müzik dinleme gibi ihtiyaçlar ise zorunlu olmayan ihtiyaçlardır.
Amerikalı psikoloji profesörü Abraham Maslow, insanoğlunun ihtiyaçlarını beş ana grupta toplamış. Bu gruplandırmada en temel ihtiyaçların fizyolojik ihtiyaçlar olduğunu belirtmiştir. Yemek, içmek, uyumak, dinlenmek, cinsellik, giyinmek gibi ihtiyaçlar, fizyolojik ihtiyaçlara giriyor.
Hayatımızı devam ettirmemiz için yemeğe, giyinmeye ve barınmaya ihtiyacımız vardır. Bunlara zorunlu yâda temel ihtiyaçlar denir.
Yiyecekler hem ihtiyaç hem de istek olabilir. Et, süt, yumurta, sebze ve meyveler gibi temel gıdalar ihtiyacımızdır.
Süt, içeriğinde insan vücudunun temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek ölçüde besin maddesi bulunduran ve sayısız faydası olan bir gıda çeşididir. Temel besin maddelerinden biri olan sütten pek çok farklı yiyecek elde edilir.
İhtiyaçlar önemlerine göre zorunlu ve zorunlu olmayan şeklinde sınıflandırılabilir. Zorunlu ihtiyaçlar daha çok fizyolojik gereklerden doğar ve yaşamın devamı için vazgeçilmezdir. Örneğin, yemek, içmek, uyumak, barınmak gibi. Buna karşılık kültürel ve lüks ihtiyaçlar zorunlu olmayan ihtiyaçlar grubuna girer.
Aslî ihtiyaçlar şöylece sıralanabilir: 1) Bir kimsenin ömür boyu içinde oturacağı evi, bağ, bahçe ve tarlası. 2) Binek ve koşum hayvanları, otomobil, servis arabası, traktör, su motoru, meslek ve sanatını ifa için kullandığı makine, tezgah, fabrika vb. âletler. Bunlar geliri üzerinden zekâta tâbi olur.
Sosyal ihtiyaç, kişilerin diğer insanlarla etkileşimini gerektiren ihtiyaçlardır. Sosyal ihtiyaçların karşılanması, diğer insanlar tarafından da algılanır. Örneğin, terfi eden bir çalışanın iş arkadaşları da terfi edebilmek için motive olur ve daha fazla çalışırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri