Şef olmak için üniversitelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Gıda Mühendisliği ve Beslenme ve Diyetetik bölümlerini okuyabilirsiniz. Bu bölümler genel olarak yemek pişirme ve sunum teknikleri hakkında size temel eğitim verecektir.
Mesleki Eğitim: Şef olmak isteyenler genellikle profesyonel bir mutfakta eğitim almış olmalıdır. Birçok şef, yemek pişirme teknikleri, mutfak hijyeni, menü planlaması ve yiyecek sunumu gibi konuları kapsayan bir mutfak okulu veya enstitüsüne devam etmiştir. Deneyim: Şef olmak için önemli bir faktör deneyimdir.
Söz konusu 5 inci maddesi 1 inci fıkrası hükmünde şef olarak atanabilmek için 2 yıllık yüksek okul mezunu olmak şartı aranmaktadır.
Şef olabilmek için 2-4 yıl şartı
Buna göre, bu kapsamda atanacak olanların tamamında, Devlet Memurları Yasası'nın 68. maddesinde belirtilen süreler kadar hizmeti bulunması şartı aranacak.
İyi bir mutfak şefi olmak için üniversite bölümleri arasında yer alan Aşçılık Bölümü ya da Gastronomi ve Mutfak Bölümü'nün okunması gerekmektedir. Aynı zamanda meslek liselerinde aşçılık ile ilgili bir bölüm okuyan ya da bu alanda açılan kurslara katılan kişiler de mutfak şefi olarak çalışabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 37.100 TL ile 55.000 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Mutfak Şefi maaşı 33.000 TL iken, en yüksek ise 112.500 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
eleman.net verilerine göre, Mutfak Şefi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 46.600 TL maaş alıyor. Mutfak Şefi, 2024 yılında en düşük 33.500 TL alırken, en yüksek 71.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Mutfak Şefi, Temmuz 2023 yılında ortalama 35.700 TL maaş alıyordu.
Görevde Yükselme suretiyle atanacaklarda genel şartlar başlıklı 7/e bendinde ŞEF kadrosuna atanabilmek için en az 2 yıllık Yüksekokul Mezunu olma şartı aranmıştır.
Üniversitelerin herhangi bir önlisans programından mezun olmalıdır. 5188 sayılı özel güvenlik kanununu bilmelidir.
Aşçılar ve şefler arasındaki farklar mutfaktaki rolleriyle de ayrışır. Aşçılar yemek yapmakla mükellef kişilerdir. Şefler ise yemeği sanata dönüştürerek etkili pişirme dereceleriyle hazırlayan hem. Mutfağı hem restoranı yönetebilecek vasıfta kişilerdir.
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir. Büyük mutfaklarda çalışan aşçılar da kendilerini bir alanda uzmanlaştırmışlardır.
Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü: kültürü, gıdayı, ekonomiyi, işletmeyi ve birçok bilim dalını (kimya, matematik, tarih vs.) içine almaktadır. Dolayısıyla gastronomi ve mutfak sanatları dersleri, sadece mutfakta işlenmemektedir.
Gastronomi bölümü sözel bir bölümdür. Ancak sayısal öğrencileri de tercih etmektedirler. Sayısal öğrencileri mutfak matematiği, mutfak kimyası gibi derslerde daha başarılı olmaktadır. Zira işin içinde gıda varsa gıda bilimi de var.
2) Şef, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Daktilograf, Memur, Satınalma Memuru, Anbar Memuru, Santral Memuru, Sekreter, Bilgisayar İşletmeni ve Tahsildar unvanlarında en az üç yıl çalışmış olmak kaydıyla en az sekiz yıl hizmeti bulunmak.
3-18/4/1999 tarihinde görevde bulunanlardan aynı tarih itibarıyla iki yıllık yüksek okul mezunu olmanız halinde hastane müdürü olarak atanmanız mümkün olabilecektir.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer; memurluk, şeflik, saymanlık ve şube müdürlüğü için görevde yükselme sınavının 9 Temmuz tarihinde gerçekleştirileceğini bildirdi.
Bu itibarla, ilgilinin daha önce görev yaptığı şef kadrosunun genel idare hizmetleri sınıfında yer alması nedeniyle, 657 sayılı Kanunun 69 uncu maddesinden yararlanmasının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.
Gazetememur.com olarak, 19 Ekim 2022 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”nde yaptığımız incelemeye göre, İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatına ilk kez 1 inci derece 38 şef kadrosu ihdası yapılmıştır.
2) Hizmetli kadrosunda en az 2 yıl çalışmış bulunmak, gerekir. MADDE 8 – (1) Unvan değişikliği suretiyle atanacakların atanacağı unvanı öğrenim durumu itibariyle kazanmış olmaları ve yapılacak unvan değişikliği sınavında başarılı olmaları şarttır.
Personel Şefi, 2024 yılında en düşük 27.500 TL alırken, en yüksek 66.900 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Personel Şefi, Temmuz 2023 yılında ortalama 31.700 TL maaş alıyordu. "Personel Şefi 2024 yılında ne kadar zam aldı?", eleman.net'ten öğrebilirsiniz.
Şef, mutfakta yüksek düzeyde uzmanlığa ulaşmış profesyonel bir aşçıdır. Şefler mutfak personelinizi yönetmek ve yönlendirmek, menüler oluşturmak, yemekler hazırlamak, malzemeler sipariş etmek, gıda güvenliği standartlarının karşılandığından emin olmak ve diğer aşçıları denetlemekten sorumludur.
eleman.net verilerine göre, Pasta Ustası 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 40.100 TL maaş alıyor. Pasta Ustası, 2024 yılında en düşük 28.100 TL alırken, en yüksek 60.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Pasta Ustası, Temmuz 2023 yılında ortalama 29.700 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri