Sanayi, endüstri veya işleyim devamlı veya belli zamanlarda, makine ve benzeri araçlar kullanarak bir madde veya gücün niteliğini veya biçimini değiştirerek toplu üretimde bulunan faaliyet dalı ve ekonominin ana sektörlerinden birisidir. Bir tür endüstri örneği, fabrika.
Türkiye'de gıda sanayi, kimya sanayi, dokuma sanayi, maden sanayi, makine sanayi, çimento, cam ve seramik sanayi yaygın olarak faaliyet gösterir. Sanayi faaliyetleri ile birlikte ülkelerin ihracat rakamları artarken dış ticareti kapasitesi de büyüme kaydeder.
Kamu sektörünün yanı sıra özel sektör de çeşitli alanlarda faaliyet göstermeye başlamış, Toprak Sanayii, Un ve Mamulleri Sanayii, Ağaç Sanayii, Çimento ve Mamulleri ile Çelik Eşya Sanayii ve Makine Sanayii gelişmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Sanayi: Bir hammaddenin işlenmesi ile üretilmiş olan ürünler sanayi koluna aittir. Bunlar içerisinde giyim, taşıt, ev eşyası ya da deterjan gibi daha birçok değişik ürün yer almaktadır. Kişi ya da kuruluşlara yapılan bu ürünlerin satışı ile kazanç elde edilir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan sanayi kelimesi, ham maddelerin çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra kullanıma hazır hale gelmesini sağlayan iş kollarına verilen ortak addır.
Sanayinin %72,2'si İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Gıda, içki, tütün, dokuma, giyim eşyası, orman ürünleri, mobilya, kâğıt ürünleri, kimya, plastik, metal ana sanayi, makina-teçhizat, ulaşım aracı gibi sanayi sektörle- ri imalat sanayi içerisinde yer almaktadır.
Üretim faaliyetleri hem dünyanın değişik ülkelerinde hem de bizim ülkemizde genelde aynıdır. Bunlar sanayi faaliyetleri, tarım faaliyetleri ve hayvancılık faaliyetleri olarak bilinir.
İkincil ekonomik faaliyetler (sanayi sektörü): Hammaddenin işlenmesi suretiyle insanların gündelik yaşamda kullanabilecekleri noktaya ulaşması sanayi sektörü olarak bilinir. Doğadan elde edilmiş olan hammadde teknolojik unsurlarla kullanılır hale getirilir. Sanayi, enerji ve inşaat sektörü yer alır.
Yeni sanayi odakları olarak da nitelenen sanayiinin yoğunlaştığı bu illerin başlıcaları, Denizli, Gaziantep, Çorum, Eskişehir, Konya, Kayseri, Afyon ve Kahramanmaraş'tır. Özellikle Denizli, Gaziantep ve Çorum bu iller arasında en çok dikkati çekenlerdir.
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
İstanbul'daki OSB'lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor.
Gıda işleme, tekstil üretimi, petrol ürünleri, kauçuk, metal eşya, deri, kimyasallar, elektronik, cam, makine, kağıt ve kağıt ürünleri ile alkollü içecekler kentin başlıca sanayi ürünleri arasındadır. Şehirde ayrıca otomobil ve kamyon montajı yapan fabrikalar var.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini 16 ay sonra yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2021 yılının ilk 10 ayında aktif sanayi kuruluşu sayısının 157 bin 988 olduğunu açıkladı.
Sanayi yapıları çoğunlukla şehir merkezlerinin dışına inşa edilen gıda, giyim, mobilya, denizcilik, güvenlik, elektrik-elektronik gibi birçok farklı sektörün üretim, montaj ve ambalajlama gibi hizmetlerinin icra edildiği yerlerdir.
Ağır sanayi, büyük bir sermaye ve etki alanına sahip olan kitlesel üretim araçlarının ve fabrikaların üretiminde rol alan bir sanayi grubudur. Genellikle makine sanayi, madencilik, metalurji, enerji, savunma sanayi ve kimya endüstrisi gibi alanlarda hizmet vermektedir.
%36,4'ünün termik santraller, %12,8'inin imalat sanayi işyerleri, %8,6'sının köyler, %1'inin organize sanayi bölgeleri (OSB) ve %0,5'inin maden işletmeleri gibi endüstriyel alanlarda kullanıldığı görülmektedir.
Ülkemizde yaygın olarak faaliyet gösteren ağır sanayi de bu sanayi çeşitleri arasında değerlendirilen ve ekonomiye büyük katkı sağlayan bir alandır.
Sanayi, endüstri veya işleyim devamlı veya belli zamanlarda, makine ve benzeri araçlar kullanarak bir madde veya gücün niteliğini veya biçimini değiştirerek toplu üretimde bulunan faaliyet dalı ve ekonominin ana sektörlerinden birisidir. Bir tür endüstri örneği, fabrika.
3-Sanayi; Hammaddelerin işlenerek farklı ürün ve malların elde edilme işlemleridir. Bölgenin hammaddeye yakın olması, coğrafi konum ve ulaşım ağı sanayinin gelişmesinde önemli rol oynar. İstanbul, Bursa, İzmir, Adana ve Gaziantep önemli sanayi illerimizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri