Üzüm Pekmezi Bebeklere Ne Zaman Verilir? Üzüm pekmezi, altıncı aydan sonra bebeklere bir çay kaşığı ile verilebiliyor.
Keçi boynuzu pekmezi ve tahin ise 8 aydan küçük bebeklere tavsiye edilmez ancak pekmezler konusunda özellikle dikkat edilmesi gereken nokta, pekmezin asla pişirilmemesidir. Bebeğinizin soğumuş gıdalarına ekleyerek tüketmesini sağlayacağınız pekmez çeşitleri ile tahini bu kategorimizden sipariş edebilirsiniz.
Karadut özü, karadut bakımından yoğun olduğundan antijen içeriği daha yüksektir bu sebeple bebeklere 1 yaşına kadar tüketilmesi önerilmemektedir. Karadut pekmezini ise yoğunluk derecesi daha az olduğundan 6. Aydan itibaren bebeğinize verebilirsiniz.
Pekmez, demir içeriği yönünden oldukça zengindir. Pekmez türleri arasından keçiboynuzu ve dut pekmezi 6 aydan sonra beslenme düzeninde bulundurulabilir. Bebeklere pekmez verirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise süt ile birlikte verilmemesidir.
Metin Kılınç, bebeklere ilk 6 ay yalnızca anne sütünün yeterli geldiğini, 6 aydan sonra ise demir bakımından zengin olan pekmezin çocuğun kansızlığını gidereceğini, bebeklere ayrıca enerji vereceğini bildiriyor.
İlgili 31 soru bulundu
Üzüm Pekmezi Bebeklere Ne Zaman Verilir? Üzüm pekmezi, altıncı aydan sonra bebeklere bir çay kaşığı ile verilebiliyor.
Bebekler 8 aylık olduğunda şu besinleri güvenle yiyebilir: Meyve püresi, sebze püresi, sebze çorbaları, yumurta, köfte, tavuk eti, kırmızı et, blenderdan geçirilmiş ev yemekleri, yoğurt ve baklagiller. Bebeklerde 8. ay; besin sınırlamasının yavaşça ortadan kalktığı ve yeni gıdalarla tanışmaya başladıkları dönemdir.
Yoğurdun içeriğinde kalsiyum, pekmezde ise demir vardır. Kalsiyum, demir emilimini azaltır; ancak pekmezin içeriğindeki demirin vücuttaki emilimi yetersizdir. Bu yüzden bebeğinizin yoğurduna pekmez ilave edebilirsiniz.
Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Dut pekmezinin kan yapıcı özelliği vardır. Bu yüzden demir eksikliği ve kansızlığı olan kişiler doğal dut pekmezi tüketebilir.
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
MUZLU PEKMEZLİ DETOKS HAZIRLANIŞI
Öncelikle muzu ezin ve pekmez, yulaf ezmesi ve süt ile birlikte blender'da iyice karıştırın. Daha sonra servis yapacağınız bardaklara dökün. Dilerseniz üzerine tarçın serperek süslendirebilirsiniz.
Pekmez ve karabiber karışımı, özellikle soğuk havalarda iyice artış gösteren hatta göğsü ağrıtacak kadar şiddetlenebilen inatçı öksürüğe iyi gelir. Uzmanlar yutkunma, nefes alma ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklarda pekmezin karabiber ile kaynatılıp tüketilmesini tavsiye etmektedirler.
Pekmezi 6. aydan sonra eklemenizi öneririz. Her yeni malzeme için üç gün bekleme kuralına uyun. İlk denemelerde tarçını eklemeyin, tarçını 6. aydan sonra ve bebeğiniz muhallebiye alıştıktan bir süre sonra eklemenizi öneririz.
Zengin besin değeri ile severek tüketilen pekmez, yüksek oranda şeker içerdiği için kilo aldıran bir besindir.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
Eğer tatlı yeme isteğinizi bastırmaya ihtiyaç duyarsanız pekmez ve limon suyunu içme suyuna karıştırmadan, doğrudan tüketebilirsiniz. 2 yemek kaşığı pekmezin içine yarım limonun suyunu karıştırıp tüketmeniz yeterli.
Ortalama değerlere bakıldığında 8 aylık bebeklerin ortalama kiloları 8 kilo 200 gram bandında olduğu görülür. Kız bebeklerin erkek bebeklere oranla yarım kilogram kadar daha hafif olması normaldir. Boy uzunluğu ise genellikle 62-75 santimetre aralığındadır.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Pekmezin, besleyici ve enerji verici bir ürün olduğunu, bebeklerin bu dönemi açısından büyük faydası bulunduğunu belirten Kılınç, şunları kaydetti: "Çocuklara bir yaşından önce bal yerine kansızlığa karşı önemli, demir bakımından zengin olan pekmez yedirilebilir. Alyuvarların yapımı için demir büyük önem taşıyor.
Ek Gıda Önerisi: 8.aydan itibaren, susam alerjisi olmayan miniklere kullanılabilir.
Öksüren bebeklerin olduğu ortamı sürekli havalandırmak ve ortamı nemli tutmak oldukça önemlidir. Ballı zencefil karışımı, pekmez karabiber karışımı, ıhlamur ya da karışık çaylar ile bebeğinizin boğazını yumuşatmanız ve öksürüğünün hafiflemesini sağlamanız da mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri