Gastronomi, “Gastronomi ve mutfak sanatları” adı altında çoğu üniversitede güzel sanatlar fakültesinde yer almakta ve 4 yıllık olmaktadır. Gastronomi 2 yıllık, olarak herhangi bir üniversitede bulunmamakta ama 2 yıllık aşçılık eğitimi almış öğrenciler yatay geçişle Gastronomi ve mutfak sanatlarına girebilmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Gastronomi Bölümü Sayısal Mı, Sözel Mi? Gastronomi bölümü sözel bir bölümdür.
Şef olmak için üniversitelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Gıda Mühendisliği ve Beslenme ve Diyetetik bölümlerini okuyabilirsiniz. Bu bölümler genel olarak yemek pişirme ve sunum teknikleri hakkında size temel eğitim verecektir.
Aşçılık bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Aday öğrencilerin Aşçılık bölümünü tercih edebilmeleri için TYT puan türünden gerekli olan puanı almaları gerekmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Mutfak Şefi 2023 yılında ortalama 35.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mutfak Şefi , Ocak 2023 yılında ortalama 28.600 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 17.644 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Söz konusu 5 inci maddesi 1 inci fıkrası hükmünde şef olarak atanabilmek için 2 yıllık yüksek okul mezunu olmak şartı aranmaktadır.
Başarılı Bir Şef Olabilirsin
Eğer lisans eğitimi alacaksan minimum 4 yıllık bir süreci göze alman gerekir. Ancak bu esnada çeşitli stajlarla kendini profesyonel mutfaklarda pratik anlamda da geliştirebilirsin. Böylelikle mezun olduğunda önceden kontağın olan şeflerle devam etme şansını yakalayabilirsin.
Aşçılar yemek yapmakla mükellef kişilerdir. Şefler ise yemeği sanata dönüştürerek etkili pişirme dereceleriyle hazırlayan hem. Mutfağı hem restoranı yönetebilecek vasıfta kişilerdir.
Aşçı Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir? Aşçı olmak için iyi olması gereken dersler ve konular arasında mutfak sanatları, beslenme ve gıda güvenliği, mutfak yönetimi, mutfak hijyeni, iletişim ve müşteri hizmetleri ile patisserie yer almaktadır.
Gastronomi eşit ağırlık mı? Hayır.
Yeni Nesil Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Projesinin benimsendiği Atatürk Üniversitesinde Turizm Fakültesi olarak sunduğumuz çağdaş ve kaliteli eğitimimizle 30 ülkenin katıldığı Türkiye'nin en büyük gastronomi yarışması olan İstanbul Mutfak Günleri'nde Türkiye'nin En İyi Gastronomi Üniversitesi seçilmemizin onurunu ...
İyi bir mutfak şefi olmak için üniversite bölümleri arasında yer alan Aşçılık Bölümü ya da Gastronomi ve Mutfak Bölümü'nün okunması gerekmektedir. Aynı zamanda meslek liselerinde aşçılık ile ilgili bir bölüm okuyan ya da bu alanda açılan kurslara katılan kişiler de mutfak şefi olarak çalışabilir.
Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler.
Otel işletmelerinde hazırlama ve pişirme bölümleri, hazırlanacak yada pişirilecek yiyecek malzemesine göre farklı bölümler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Buna göre bir mutfakta hazırlama ve pişirme bölümleri sıcak mutfak, soğuk mutfak, pastane, kasaphane, sebze hazırlama, kahvaltı hazırlama şeklinde sıralanabilir.
Aşçılık bölümünü okuyanlar isterlerse dikey geçiş sınavına girerek Gastronomi bölümüne geçebilirler. Ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü bitirerek lisans diploması alabilirler. Bölümde temel beslenme, ilk yardım, servis teknikleri, Türk mutfak kültürü, yiyecek-içecek tarihi gibi dersler görülür.
3 Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü hangi puan türü ile öğrenci kabulü yapmaktadır? Bölümümüzde öğrenci olabilmeniz için tercihlerinizi Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan aldığınız Sözel puan türü ile yapabilirsiniz.
Executive şef, mutfakla ilgili her türlü olay ve durumdan sorumludur. Menünün oluşturulmasını, personelin istihdamını ve idaresini, baş şef olarak da adlandırabileceğimiz executive şefin yapması gerekir. Executive şef aynı zamanda mutfaktaki yönetimden de sorumludur.
Mutfak şefi, restoran ve otel gibi yiyecek ve içecek hizmeti veren işletmelerde mutfak faaliyetlerinin başında bulunan kişidir. Mutfak şefinin temel görevleri arasında menü planlaması, yiyecek ve içecek malzemelerinin temini, personel yönetimi ve eğitimi ve mutfak prosedürlerini uygulama önceliği taşır.
Tüm olumsuzluklara karşın, son 15-20 yıldır dünyadaki kadın şeflerin sayısı arttı, günümüzde müzik dünyasının en önemli ve büyük orkestralarında olmasa bile birçok orkestrada görev yapan kadın şefler çoğaldı.
Profesyonel bir firmanın mutfağında toplam 4 ay şeklinde eğitim görürsünüz(kaldıralım). Bu kısım ise işte ustalaşma ve pişme kısmıdır. 4 aylık eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından t.c milli eğitim bakanlığınca düzenlenen aşçılık sınavına tabi tutulursunuz. Bu aşamayı geçtikten sonra sertifika sahibi olabilirsiniz.
Aşçı olmak için üniversitelerin Aşçılık ya da Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinden mezun olmak gerekir. Aşçılık için temel kriter üniversite eğitimidir aslında ancak küçük yaştan itibaren mutfakta çalışarak ve kişisel gelişimini sürdürerek aşçılık mesleğini alaylı şekilde öğrenmek de mümkündür.
Aşçılığı profesyonel bir meslek olarak yapmak için, profesyonel mutfak süreçlerindeki tüm temel bilgi ve pratik donanıma hakim olmak isteyen 18 – 49 yaş aralığındaki kişiler. (41 - 49 yaş grubu stajsız programa katılabilir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri