Diş teli acıtır mı? şeklindeki soru için uygulanması esnasında herhangi bir acı olmadığı belirtilebilir. Diş telinin dişlere uygulanması sırasında hastada kesinlikle bir acı hissi söz konusu olmaz. Ancak diş teli uygulanan hastalarda en azından bir 10 günlük periyotta diş tellerine alışma süreci bulunur.
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Tel tedavisi ile şeffaf plak tedavileri arasında fiyat farkı bulunmaktadır. Tel tedavisi şeffaf plak tedavisine göre fiyat olarak daha uygun fiyatlıdır. Şeffaf plaklar yurtdışından geldiği için maliyeti daha fazladır.
Şeffaf diş telleri dişe sabitlenerek uygulanır ve belirli aralıklarla hekim tarafından hareket ettirilerek dişlerin hizalanması sağlanır. Şeffaf diş teli tedavisi genellikle 6 ay ila 2 yıl içerisinde tamamlanmış olur.
Braketlerin takılmasının ardından 1 hafta kadar dişlerde hassasiyet olması normal bir durumdur. Çünkü dişlere baskı uygulanmaktadır. Yumuşak dokularda braketlere alışıncaya kadar ufak vuruklar meydana gelebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Diş Teli Nasıl Çıkarılır? Diş teli tedavisi bittiğinde diş tellerinin çıkarılması gerekir. Diş tellerini çıkarmak için kullanılan özel malzemeler vardır. Bu malzemelerin kullanımıyla altlı üstlü bütün diş telleriniz 1 dakika gibi kısa sürede çıkarılır.
Porselen şeffaf diş telleriyle metal diş telleri arasında tedavisi süresi açısında çok fark yoktur. Porselen diş tellerinin dayanıklılığı son derece iyidir. Yoğun çay kahve ve sigara tüketilmesi sonucu bir miktar sararma görülürse ayda bir kez kontrollere gelindiğinde şeffaf lastikler değiştirilecektir.
Bu durum verilen kuvvetin daha fazla olmasıyla ağrı ve konforsuzluk hissi yaratır. Metal tellerin yarattığı bu ağrı şeffaf plaklarda minimum seviyeye iner; Şeffaf plak tedavisinde haftalık değiştirilen plaklarla ağrı ve konforsuzluk hissi en az seviyeye iner.
Dişlerin hareket edebilmesi için kuvvetin devamlı olması gerekmektedir. Bu yüzden gece uykusu dahil olmak üzere bu ortodontik plakların/şeffaf diş plağının günde ortama 21-22 saat takılması gerekmektedir. Yemek yerken ve diş fırçalarken çıkarılması haricinde sürekli olarak takılması gerekmektedir.
Türk Diş Hekimleri Birliği'nin 2022 yılı için belirlemiş olduğu rehber tarifeye göre; Şeffaf Plaklar ile Ortodontik Tedavi (Hafif) (Plak Ücreti Hariç): 7.000 TL – 7.560 TL KDV Dahil. Şeffaf Plaklar ile Ortodontik Tedavi (Orta) (Plak Ücreti Hariç): 10.000 TL – 10.800 TL KDV Dahil.
Metal diş telleri ortodontide en çok kullanılan tellerdir. Özellikle çocuk yaşlarda kullanılan metal diş telleri, hızlı ve güvenilir sonuç vermesi açısından tercih edilmektedir. Şeffaf diş teline göre daha güçlü bir kuvvet uygulayan metal diş telleri, dişlerin ön ya da arka yüzeyine yerleştirilmektedir.
Günümüzde artık sadece şeffaf plaklar kullanılarak düzeltilebilmektedir. Bu yöntem diş teline alternatif estetik görünümlü bir seçenek olmanın yanında tedavi süresini hiçbir şekilde etkilememektedir.
Çoğu zaman aynı çenede olmak kaydı ile tek diş veya daha fazla diş olması diş teli hesaplamasında sonucu etkilememektedir. Çoğunlukla Tek çene diş teli fiyatları 3.500-6.000 TL aralığında, çift çene diş teli ise 5.500-9.000 TL aralığındadır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
18 yaşının altında olan çocuklarımız için devlet hastanelerinde diş teli tedavisi ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Devlet Hastanesinde Gece Plağı Tedavisi Uygulanıyor mu? Devlet hastanelerinin ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde gece plağı tedavisi ücretsiz olarak yapılabilmektedir.
Şeffaf Plak Kimlere Uygulanmaz? Ağır Diş Çürüğü: Eğer bir hastanın dişlerinde ağır çürük varsa, şeffaf plaklar uygulanmaz. Çürükler dişin yapısını zayıflatır ve şeffaf plakların etkili bir şekilde hizalanmasını engeller. Bu nedenle, önce diş çürüğü tedavi edilmelidir.
7 yaş civarı çocuklarda şeffaf plak tedavisine başlanabilir.
Plaklarını takmayan hastalar için diş tellerinin daha etkili olduğu söylenebilir. Diğer yandan, kişisel disiplinine güvenen kişiler için neredeyse görünmez olduğu ve birçok diş hareketi tellerle aynı etkinlikte gerçekleştirilebildiği için plak tedavisi daha rahat bir tedavi seçeneği olabilir.
Aşırı çay veya sigara kullanımı zamanla plaklarda sararmaya sebep olabilir fakat her plağın 14 gün kullanılması, sararmaya başladığında yeni ve temiz plaklara geçileceği anlamına gelmektedir. Böylece rahatlıkla çay, kahve ve sigara içebilirsiniz.
Her hastanın durumu farklı olduğu için, şeffaf plaklar her zaman zorunlu bir gereklilik değildir. Diş teli tedavisi tamamlandıktan sonra, diş hekiminiz tedavinin devamı veya sonlandırılması için size en uygun planı önerir. Bazı durumlarda, şeffaf plaklar kullanılabilirken, bazı durumlarda ise kullanılmayabilir.
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar.
Diş Teli Neden ilk Üste Takılır? Diş telinin önce üst dişlere takılmasının sebebi kişinin diş tellerine daha rahat alışmasıdır. Ayrıca alt dişlere tel takılması için önce üst dişlerin belirli bir hizaya girmesi gerekmektedir.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri