⏩ Çiçeksiz yeşil bitkilerden olan Schefflera, evlerde en çok tercih edilen yetiştirilen bitkilerin başında gelir.
· Şeflera bol ışık seven bir bitkidir. Aydınlık ortamları sever. Sabah ve akşam güneşi alabilecek mekanlarda sağlıklı bir şekilde büyüyebilir. Bitki, güneşi sevse de özellikle yaz aylarında doğrudan gün ışığından uzak tutmak gerekir.
Ev ortamında yetiştiriyorsanız, evinizin doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan aydınlık bir yerine koymanız yeterli olacaktır. Isı: Schefflera ısı konusunda hassas bir bitkidir. 7 derecenin altındaki sıcaklıklar bu bitki için tehlikelidir.
Şeflera çiçeği, direkt güneş ışığından korunmalı ve aydınlık bir yerde, ancak doğrudan güneş ışığı almayacak şekilde konumlandırılmalıdır. Sulama işlemi ise düzenli olarak yapılmalıdır. Toprağının kurumasına izin vermeden sulama yapılmalı ve fazla sulama da yapılmamalıdır. Ayrıca şeflera çiçeği, nemli bir ortamı sever.
Şeflera çiçeği, hafif asitli topraklarda yetiştirilmelidir. Yetiştirme için uygun sıcaklığın 10-30 derece arasında olması gerekmektedir. Schefflera, yeterince su ve güneş ışığı aldığında hızla büyüyebilir ve çiçek açabilirler. Ancak, bu bitkilerin çiçekleri genellikle küçüktür ve göze çarpmazlar.
İlgili 24 soru bulundu
2. Şeflera (Schefflera)
Ev havasını temizleyen bitkiler arasında yer alan Şeflera, yaprakları el parmaklarını andıran yeşil, sarı ve beyaz renklerde olabilir. Çok dayanıklı bir iç ve dış mekan bitkisi olan Şeflera bitkisinin her iki türü de ılımlı iklime sahip bölgelerde, bahçe dekorasyonu için kullanılabilir.
İnce, uzun ve zarif yapraklarıyla Şeflera bitkisi, ev ve ofislerde en çok tercih edilen bitki türlerinden bir tanesi. İçinde bulunduğu tüm mekanlara tropik bir hava katan bu egzotik bitki, yaydığı pozitif enerji ve havayı temizleme özelliği ile de en ideal ev bitkilerinden biri olarak görülüyor.
*Şeflera çiçeği altındaki yapraklarını dökmesine rağmen üstten yeni yapraklar vererek boy olarak uzamaya devam eder.
10. Dracena Massengena (Dracena Fragrans) Dracena Massengena (Dracena Fragrans), hava temizleme özelliğine sahip bir bitkidir bu nedenle bir çok alanda bakılabildiği gibi yatak odası için de oldukça uygun bir bitkidir.
Budama işlemi, havaların ısınmasıyla birlikte, uzayan dallara şekil verilerek gerçekleştirilebilir. Fakat kesilen uçların hava almasını engellemek gerekir. Soğuk bir macunla çiçeğin budanan kısmı kapatılırsa hava alması engellenir.
Bitkinin üzerindeki yapışkanlık ve yaprak canlıları bitene kadar disk pamukla yaprakları silmelisiniz. Şeflera yaprakları yapışkanlığını giderdikten sonra bitkinin özel bakıma ihtiyacı olabilir. Yaprakları aşağı sarkıyorsa, cansız görünüyorsa veya renk değişiklikleri varsa sebebi bu bitlerin özsuyu emmiş olmasıdır.
Eğer yeni bir bitki dikecekseniz ve bir an önce büyüyüp serpilmesini istiyorsanız ekeceğiniz bitki fidesinin köklerini, içine toz tarçın koyduğunuz bir kapta kısa bir süre, kökler zarar görmeyecek şekilde bekletebilir, tarçına bulanan kökleri güzelce toprağa yerleştirebilirsiniz.
Toprakta sodyum fazlası olduğunda bitkinin büyümesi yavaşlar ve yaprak kenarları kararır. Siz ne kadar sularsanız sulayın sodyum fazlası yüzünden kökler suyu alamaz. Toprakta tuz birikmesinin iki sebebi olabilir. Biri kimyasal besin kullanmak, diğeri de bitkiyi çeşme suyuyla sulmak.
Schefflera bitkisinin toprağı drenajı iyi sağlanmış, kumlu bir toprak olmalıdır. Bitki zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri azaltacaktır. Yılda bir defa yapılacak vitamin ve mineral desteği, bitkinizin uzun ömürlü olmasına olanak sağlayacaktır. 2 metreye kadar boylanabilen Schefflera rahat saksıları sever.
Şeflera bitkisi, dolaylı olarak filtrelenmiş bir gün ışığı almayı sever. Filtrelenmiş olan gün ışığını ise, tül arkası ışığı ile de sağlayabilirsiniz. Fakat bu bitki, direk olarak gün ışığına maruz bırakılmamalıdır. Hava akımı, esinti ve cereyana maruz kalmayı hiç sevmez.
Ev ortamında yetiştirilen bitkiler gündüz süresinin kısalması ile beraber havadaki nemin, sıcaklığın ve güneş ışınlarının oranının farklılaşmasıyla bünyeleri için yeteri kadar fotosentezi sağlayamadıklarında bitkinin kendisi için fazla mühim olmayan yaprak kısımlarını dökebilirler.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Hepimizin çevresinde mutlaka, evinize aldığınız bitkiler hakkında aynı odada uyumamamız gerektiği, sağlığa çok zararlı olabileceğini söyleyen insanlar olmuştur. Bilinenin aksine birçok araştırma bitkilerle aynı odada uyumanın hiçbir zararı olmadığı yönünde sonuca ulaşmıştır.
Şeflera bakımı kolay olması ve ihmale iyi dayanması sebebiyle evlerde ve bitki bahçelerinde süs amaçlı yetiştirilir. Hem iç mekan hem de dış mekan için oldukça elverişli olan bu tür; güzel görünmesi ve çevresinin havasını değiştirmesi amacıyla genellikle iç mekanda bakılıyor.
Kökten ayırarak çoğaltma; bu çoğaltma yöntemi en çok tercih edilen yöntemdir. Fazla köklenmiş çiçeğinizin verdiği yavru kökleri ayırarak daha küçük bir saksıya almalısınız. Yavru kök, uygun ısı ve ışık alarak hızlı gelişecektir. Suya koyarak çoğaltma; bu da oldukça pratik bir yöntem.
Dua çiçeği olarak bilinen bu yemyeşil bitkinin botanik bilimindeki adı “maranta”dır. 16. Yüzyıl'da keşfedildiği düşünülen bu bitki, süs bitkisi olarak karşımıza çıkar. İsmi, İtalyan botanik bilimcileri tarafından konulan bitkinin hareketleri insanlara “dua eden kişi” görüntüsünü vermektedir.
Anavatanı : Tropik ve subrtopik bölgelerde doğal olarak ağaç formunda yetişmektedir.
Deve tabanı çiçeği delikli yaprakları bulunan bir bitki türüdür. Uzun ömürlü bir çiçek olması nedeniyle uğur getirdiğine inanılır. Gösterişli yapısı nedeniyle kalıcılığı simgeler. Bu nedenle en sık hediye edilen iyi dilek bitkilerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri