Bağırsak sağlığına iyi gelir Şeftalideki lif, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı sindirimi destekleyerek, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca anti-inflamasyon içererek, bağışıklığı destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler barındırmaktadır.
Çinko ve C vitamini, enfeksiyonlarla mücadelede, soğuk algınlığı, sıtma, zatürree ve ishal gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Şeftali, vücudu temizlemek ve detoksifiye etmek için faydalıdır ve karaciğer ve böbreklerdeki zararlı toksinleri temizlemede yardımcı olurlar.
Şeftalinin özünde bol miktarda potasyum bulunmaktadır. Fazla tüketildiğinde böbreklerin fonksiyonuna zararı olabilir. Yeterli miktarda yıkayarak tüketilmelidir. Aksi takdirde üzerinde olması olağan pestisit isimli tarım ilacı zehirlenmesine neden olabilir.
İçeriğindeki fosfor sayesinde ağız ve diş sağlığının korunmasında etkili olur. Fosfor aynı zamanda kemikleri ve dişleri güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca, kemik erimesine neden olabilecek bazı kemik rahatsızlıklarının önlenmesinde de rol oynar.
İlgili 42 soru bulundu
Kalsiyumdan zengin besinler: Kalsiyum en önemli kemik güçlendirici takviyelerden biridir. Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller kalsiyum açısından zengin besinlerdir.
Şeftali genellikle sıcak ılıman bölgelerde yetişmektedir. Şeftali lezzetli olmasının yanı sıra sağlığa birçok faydası bulunur. Şeftali içeriğindeki vitaminler sayesinde sindirim sistemini destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı bir kalp için fayda sağlar.
Günde 1 orta boy şeftali tercih edilebilir.
Sindirim sistemini hızlandıran şeftali kabızlık sorununu çözebilir ancak fazla tüketildiğinde ishale sebep olabilir. Yüksek potasyum içeriğine sahip olan meyve aşırı tüketildiğinde böbreklerin yükünü artırır. Aşırı tüketimi böbreklere zarar verebilir. Aşırı şeftali tüketimi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Portakal, mandalina, limon ve greyfurt başta olmak üzere pek sevdiğimiz lezzetlerden turunçgiller de yüksek miktarda C vitamini içeriyor bildiğiniz gibi. Bu antioksidan özellikleri vücuttaki serbest radikalleri temizleyerek karaciğer sağlığını korumaya yardımcı oluyor.
Şeftali mide asidini dengeler ve hazımsızlık problemini giderir. Şeftali A ve C vitaminleri sayesinde cildi nemlendirir, yaşlanmanın etkilerini azaltır. Cilt dokularının ve hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlar. Şeftali, içerdiği bioflavonoid bileşeni sayesinde kanserli hücre oluşumu önler.
Şeftali, sıcak bölgelerde daha fazla yetişir. Bundan dolayı da en fazla Ege ile Akdeniz bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında bol bol şeftali ile karşılaşmak ve bu sayede şeftali tüketmek mümkündür.
Şeftalinin içeriğinde yoğun olarak bulunan potasyum, aşırı şeftali tüketimi halinde böbreklerin işleyişine zarar verebilir. Yeteri kadar yıkanmadan tüketilen şeftalinin üzerinde bulunması muhtemel tarım ilacı zehirlenmeye sebep olabilir. Dış yüzeyinde tüyler bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Kabuğu soyulan şeftalide sadece çözünür lif kalır. Çözünür lif, kalın bağırsaktaki iyi bakteriler için eşsiz bir besin kaynağıdır. Özellikle enfeksiyon kaynaklı ishallerde bağırsak florasındaki iyi bakteri sayısında düşüş gözlenir. İshal kesmek için şeftali kabukları soyularak tüketilebilir.
Sabahları meyve yemek daha faydalıdır. Kan şekeri bu şekilde daha yavaş yükselir, çünkü bütün gece istirahat halinde olan sindirim sistemi sabah yenen meyve ile güne daha az zorlanarak başlar. Günde en az iki öğün meyve yenmelidir. Bu da iki orta boy elma, portakal, şeftali veya armut anlamına gelir.
Şeftali yüksek lif kaynağına sahip meyvelerdendir. Bağırsakların çalışmasına; kabızlık ve idrar söktürmeye destek olur. Bağırsakların düzenli çalışması, metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olur. Şeftali idrar söktürücü özelliği, metabolizmaya desteği ile kilo verme sürecine yardımcı olur.
Şeftalinin düzenli tüketimi vücudunuzdaki kan dolaşımını arttırarak görme sağlığınızı iyileştirebilir. Şeftali böbrekle ilgili rahatsızlıkları azaltır ve ülser riskini düşürür.
İltihap tedavisi
Şeftali anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini inflamasyonu hafifletmeye yardımcı olur ve özellikle hipertansif, obez veya diyabet hastaları için etkilidir.
İçerisinde yer alan potasyum sayesinde kan basıncının kontrol altında tutulmasını destekler ve kalp atış hızını düzenlemeye katkı sağlar. Şeftalinin kalp damar sağlığını etkileyen bir diğer özelliği ise kolesterol seviyelerinin düşmesine yardımcı olmasıdır.
Üzüm pekmezi: İçerdiği yüksek oranda kalsiyum ve demir sayesinde günlük demir ve kalsiyum ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur. Demir, oksijenin vücutta tüm dokulara taşınmasına yardımcı olur, kan yapımını sağlar. Kalsiyum kemik erimesinin önlenmesinde etkilidir; ayrıca diş sağlığı açısından da önemlidir.
Kas erimesi, dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersizle önlenebiliyor. Hafif ağırlıklar kullanılarak yapılacak kas dayanıklılık egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme hareketleri hem kas hem de sinirsel uyarımı düzenliyor.
- Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. - Aşırı protein (et) alımı da kemik erimesini arttırır. Bunun nedeni fazla potein alımıyla vücuda fazla miktarda fosfor girmesidir, alınan fazla miktarda fosfor kalsiyumundan faydalanmamızı engeller. - Fazla sodyum (tuz) içeren besinlerden kaçınmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri