Senedin borçlu kişi tarafından imzalanarak alacaklı kişiye verilmesi gerekir. Senetli satış gerçekleştikten sonra vade tarihi geldiği zaman borçlu taraf senette yazan miktarı ödemekle yükümlüdür. Senet ödenmediği zaman alacaklı taraf hukuki süreç başlatma hakkına sahiptir.
Senet kağıtlarının üzerinde ödeme tarihi ve ödeme günü kısmı yer almaktadır. Bu kısımlar senet düzenlenirken mutlaka eksiksiz ve doğru bir şekilde yazılmalıdır. Senetlerin geçerli olabilmesi için borçlunun imzası da gerekmektedir.
Mutat minval üzere senedi alacaklı hazırlamakta ve borçlu sadece imza atmaktadır. Alacaklı sonradan rakamı küçük bir kalem hareketiyle değiştirebilir. Kötü bir durumla karşılaşmamak için kendi el yazınız ile doldurmayı teklif edin.
◼️ Uygulamada, düzenlenen senetlere çift imza atıldığı görülmektedir. Senet üzerinde çift imza bulunması yalnızca Anonim Şirketlerin senet ile borçlanacağı durumlarda zorunludur. Onun dışındaki durumlarda senede iki imza atılmasının hiçbir hükmü yoktur. Tek imza atılan senet de geçerlidir.
Kanun yalnızca düzenleyenin imzasını aramaktadır. Ancak uygulamada sıklıkla senede iki imza atıldığı görülmektedir. Peki, iki imza bulunmayan senet geçersiz midir? Hayır, senedin üzerinde tek imza bulunması yeterlidir.
İlgili 28 soru bulundu
Çek ve senetteki imza kendisine ait olmayan borçlu ödeme emrinin tebliğinden itibaren beş gün içinde imzaya itiraz edebilir. Bu itirazın açıkça belirtilmesi gerekmektedir. İmzaya itiraz, İcra Hukuk Mahkemesine yapılabilecektir.
Senet üzerinde kayıtsız şartsız ödeme vaadinin, lehtarın adının ve soyadının, düzenleme yerinin ve tarihinin, imzaların, ödeme yerinin, bono ya da emre muharrer senet kelimesinin ve borcun vadesinin bulunduğuna dikkat etmeniz geçerli bir senet düzenlenmesi ve tahsil konusunda sıkıntı yaşanmaması için oldukça önemlidir.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ayrıca; resmi kurum veya bankalardan alınan bu senetler hukuki prosedürler açısından sözleşme niteliğine sahiptir.
Nitekim, Yargıtay HGK 2014/1091 E., 2016/847 K. Sayılı 22.06.2016 tarihli kararında: “Özel yetkisi bulunmayan vekil “çek, bono” gibi kambiyo senetlerini imzalayamaz. Eğer imzalamış ise senet borcundan şahsen sorumlu olur.
Senedin noter onaylı olması gerekmez.
Senet, senet borçlusu için ödeme ve vade kolaylığı sağlasa da, alacaklı açısından ödememe sorunu ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşan alacaklı ödenmeyen senedin tahsili yollarından birini tercih ederek, senedi icraya verecektir.
İmza senedin geçerliliği bakımından zorunlu bir unsurdur. İmza el yazısı ile atılır. Senedin geçerliliği bakımından senedi düzenleyenin imzasının yanında adı ve soyadını yazması her ne kadar zorunlu değilse de el yazısıyla yazılmış ad ve soyadın bono üzerinde bulunması ispat hukuku bakımından faydalı olacaktır.
Bir senet metnini kural olarak keşideci yani senedi düzenleyen borçlu hazırlar.
Alacaklının isim ve TC kimlik numarasının yazılması gerekir. Borçlunun isim, soyisim, TC kimlik numarası ve adresinin yazılması gerekir. Borçlu şirketse vergi dairesi ve vergi numarasının yazılması gerekir.
Hamilin düzenleyene karşı ileri sürebileceği talepler yönünden zamanaşımı süresi TTK'da 3 yıl olarak düzenlenmiştir. Yani hamilin düzenleyene karşı ileri sürebileceği bono zamanaşımı süresi 3 yıldır.
Ödenmeyen Senet İçin İcra Sürecinin Başlatılması
Alacaklı kişi senet ile beraber bu icra dairesine gitmelidir. Başvurunun ardından da borçluya borcunu ödemesi için bir tebligat ulaştırılır. Bu borcun 10 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Borç 10 gün içerisinde ödenmezse de haciz işlemi başlatılır.
Senet imzalamanızı sağlamak için fiziksel veya psikolojik baskı uygulandıysa, bu durumda senet geçersizdir ve yasal olarak bağlayıcı değildir. Böyle bir durumda, senedi imzalamak zorunda kalmışsanız, hukuki yollarla senedin iptal edilmesi için başvurabilirsiniz.
Çek banka kanalıyla ödendiği için daha güvenliklidir ve karşılıksız çıktığı takdirde para cezası hatta tazyik hapsi söz konusu olurken senedin ödenmemesi durumunda yapılabilecek icra takibi başlatmaktır. Bu anlamda çek senede göre daha kuvvetli bir belgedir.
Zorla senet imzalatma ispatında ceza davası kararı önem teşkil etmektedir. Ceza davasında HTS kayıtları, tanık beyanları, kamera görüntüleri, elektronik ortamdaki yazışmalar, sanığın beyanları, mağdurun beyanları ve taraflar arasındaki hukuki ilişki gibi olgular ispat açısından önemlidir. Bizimle iletişime geçiniz.
Senetler kişiler arasında imzalandıklarından dolayı geçerlilikleri açısından herhangi bir noter onayına ihtiyaçları yoktur. Önemli olan senedin niteliği itibariyle sahip olduğu kurallara uygun olarak hazırlanmış olmasıdır.
Borç ilişkisini ortaya çıkaran sözleşme veya senetler üzerinde yer alan imzanın kendisine ait olmadığını iddia eden kişiler, imzaya itiraz ve menfi tespit davası ile icra takibini durdurabilir ve haklılığını mahkeme önünde ispat edebilir.
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
İmza inceleme uzmanı(Grafoloji Uzmanı) tarafından yapılan incelemede imzanın kim tarafından atıldığı tespit edilmektedir. Grafoloji uzmanları tarafından mikroskop, farklı ışık kaynakları vb. araçlarla yapılan imza incelemesi fotoğraflarla desteklenmekte ve raporlaştırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri