Haziran'da bolca tüketeceğimiz şeftali, sindirim sistemini koruyan yaz meyvelerindendir. 100 gramında yalnızca 44 kalori bulunan şeftali, bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak, hazmı kolaylaştırır. Bu özelliğiyle de şeftali, kabızlık sorunu için ideal meyvelerdendir.
Çeşitlerine göre Haziran'dan Eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyvelerinin pek çok çeşidi (Türkiye'de yaklaşık 64 çeşit) vardır.
Şeftali, sıcak bölgelerde daha fazla yetişir. Bundan dolayı da en fazla Ege ile Akdeniz bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında bol bol şeftali ile karşılaşmak ve bu sayede şeftali tüketmek mümkündür.
Bodur veya yarı bodur anaçla üretilen şeftali fidanları 1-2 sene içinde meyve verir fakat ağacın gelişimi için meyvelerin koparılması gerekir. Klasik anaçla üretin şeftali fidanları 5-7 yıl sonra verime yatarlar. Tam verime ise 10-12 yaşında yatarlar. Meyve verme zamanı çeşitlere ve iklim yapısına göre değişir.
Şeftalideki lif, kabızlığı önleyerek ve sağlıklı sindirimi destekleyerek, kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Şeftali ayrıca anti-inflamasyon içererek, bağışıklığı destekler ve bağırsaktaki faydalı bakterileri besleyen prebiyotikler barındırmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Göz sağlığı, cilt sağlığı, sindirim sisteminin verimli bir şekilde çalışması gibi şeftali, vücudun geneli için çeşitli faydalara sahip bir meyvedir.
Ancak, genel olarak sağlıklı bir yetişkinin günlük olarak önerilen meyve miktarı 2 porsiyondur. Bir porsiyon meyve genellikle bir orta boy şeftali veya bir su bardağı doğranmış şeftaliyi içerir. Şeftali, düşük kalorili ve yüksek besin değerine sahip bir meyve olduğu için dengeli bir diyetin önemli bir parçası olabilir.
Meyve ve sebzelerin saklanması: yeşil-sarı sebzeler, patlıcan, karnabahar, çilek, kiraz, şeftali, kayısı gibi meyve- sebzeler buzdolabında 3–7 gün tazeliklerini korurlar.
Şeftaliler olgunlaşana kadar oda ısısında bekletilir. Olgunlaştığında bir kase içerisine alınarak, üzeri streç filmle kapatılır ve buzdolabına yerleştirilir. Dilimlenmiş şeftalileri buzdolabında saklamak için çekirdeklerini çıkarın, çürümüş olanları ayırın ve kilitli poşete yerleştirerek havasını alın.
Kadınların vücudundaki kıl tipi genellikle daha incedir ve halk arasında şeftali tüyü olarak bilinir. Hirsutizm kaynaklı kıllanma artışındaki temel ayrım kılların miktarının yanında yapısıdır.
Genelde sağlam meyveler -1/0 °C'de 2-4 hafta depolanabilir. Erken hasat edilen cinslerin depo ömrü çok kısadır. Geç hasat dönemindeki cinsleri 4-5 hafta depolanabilir.
Şeftali. Yaz aylarının en çok tercih edilen meyvelerinden bir tanesi olan şeftali, yüksek potasyum içeren sarı meyveler grubunda yer alır.
Meyveler çok şekerli gıdalardır, ancak diğer taraftan vitamin, mineral ve antioksidan açısından da oldukça zengindirler. Meyve günde 4 porsiyonu geçmeyecek şekilde, yemekten en az 2 saat sonra veya aç karnına yenmelidir. Özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir.
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür. Şeftali ağacı ortalama 30 yıl yaşar, ancak Bursa'da en çok 15-20 yıl sonra ağaçları sökülür.
Bahçelerin Tüysüz Şeftalisi: Nektarin
Adını unutan, bir türlü aklında tutamayan pazarcı teyzelerimizin deyimiyle -tüysüz şeftali- Çin ve Doğu Asya'dan evimize, meyve saatlerimize kadar gelmiştir. Görünümü açısından bildiğiniz hatta çok sevdiğiniz şeftaliye benzese de, ayırt edici birkaç detay vardır.
Yüksek potasyum içeriğine sahip olan meyve aşırı tüketildiğinde böbreklerin yükünü artırır. Aşırı tüketimi böbreklere zarar verebilir. Aşırı şeftali tüketimi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Şeftali K vitamini açısından zengin bir meyvedir.
Meyveler: Ahududu meyvesi, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık gibi meyveler buzlukta muhafaza edilebilir. Bu meyveler ile birlikte; muz, mango, ananas, şeftali, yeşil erik, kırmızı erik ve kiraz gibi sert çekirdekleri olan meyveler de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Kir veya kalıntıları temizlemek için şeftalileri yıkayın. Şeftalileri lavabonuzdaki suyun altında yıkayabilirsiniz. Şeftali "tüyünün" tadını ve dokusunu sevmiyorsanız, meyveyi durularken çoğunu parmaklarınızla hafifçe ovalayabilirsiniz. Meyvenin etine zarar verebileceğinden sert fırça kullanmayın.
Hazırladığınız şeftalileri kullanım miktarınızı göz önüne alarak porsiyonlara ayırın. Her bir porsiyon şeftaliyi ayrı buzdolabı poşetlerine doldurun. Şeftalileri poşetlerin içinde üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Poşetleri hava almayacak şekilde kapatın buzluğa üzerlerinde ağırlık olmayacak şekilde yerleştirin.
Kışın buzluktan çıkarılan şeftali tencereye alınır. Üzerine şeker ve çok az su koyularak kaynatılır. Afiyetle yenir.
Şeftali içindeki yararlı bileşenlerin yanı sıra antioksidan özelliği ile de insan sağlığına faydalı. Şeftali kabuğu ise büyük boy bir şeftalide bulunan yaklaşık 3 gram lifin çoğunu barındırıyor. Bu açıdan şeftaliyi kabuğuyla yerseniz life ulaşmak için daha yararlı olacaktır.
Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Şeftaliler soyulup minik küpler halinde doğranır. Üzerine yoğurt eklenir, biraz ezilerek karıştırılır. Buzdolabında dinlendirilip şeftali dilimleriyle süslenerek servis edilir. Afiyet olsun.
Faydaları saymakla bitmeyen şeftali çekirdeğinin yararlarından başlıcaları sindirimi kolaylaştırıp karındaki ağrıları geçirmek ve midenin rahatlamasını sağlamak. Ayrıca bağırsak hareketlerini düzenleyip ishali önleyen şeftali çekirdeği, öksürüğü durdurmak ve ağrı kesmek için de kullanılıyor.
Şeftali: Antioksidan açısından iyi bir kaynak olan şeftali, bağırsakların çalışmasını hızlandırarak kilo vermeye destek oluyor. Kuru Meyve: Diyette yaş meyvelerle birlikte kuru meyvelerin de tüketilmesi yağ yakımını artırmada daha etkili olarak kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri