Dünya geometrik olarak 'geoit' olarak adlandırılmakta, bu da güneş ışınlarının düşme açılarının ve zamanının değişiklik göstermesine neden olmaktadır. Boylamlar yani meridyenler yerel saat farklarının oluşmasına zemin hazırlayan hayali çizgilerdir. Meridyenler arası mesafe saat farkını oluşturur.
Yerel saat farkı, dünyanın farklı yerlerinde güneşin aynı anda farklı konumlarda olmasından kaynaklanır. Dünyanın şekli nedeniyle, bir yerden bir yere gidildikçe, güneş o kadar erken veya geç doğar veya batar. Bu da, farklı yerlerdeki saatlerin farklı olması anlamına gelir.
Farklı yarımkürelerde zaman dilimi farkını bulmak için meridyenler toplanmalıdır, aynı yarımkürede bulunan ülkelerdeki zaman farkını bulmak için meridyen sayısı birbirinden çıkarılır. Örnek: 15° Doğu Meridyeni ile 45° doğu meridyeni arasındaki saat farkını bulmak için: 45-15= 30° yani 2 saat zaman farkı vardır.
Yaz saatinde Iğdır'da, kış saatindeyse İzmit'te Güneşin doğuş ve batış saatleri coğrafya sorularında sabit olarak hesaplanır. Ancak 2016 yılında kış saati uygulamasının kaldırılmasıyla tüm yıl için üçüncü saat dilimi olan GMT+3 (Iğdır) Türkiye'nin ulusal saatidir.
Saat farkı meridyenlere ve ülkelerin kullanmış olduğu saat dilimlerine bağlı olarak değişmektedir. Saat farkı hesaplama nasıl yapılır? Zaman farklılığı meridyenler üzerinden hesaplandığı için meridyenler arasındaki zaman farkını bilmek saat farkını hesaplayabilmek için yeterli olacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Ülkelerin yerel saatlerinin bir ülkenin Greenwich meridyenine mesafesi ve konumuna göre belirlenmesi bu kabule dayanır. Bu meridyen üzerindeki saati ifade eden GMT (Greenwich Mean Time) kavramı bu şekilde ortaya çıkmıştır.
Yerel saat her meridyende değiştiği için gündelik hayatta pratik olarak kullanımı zordur. Örneğin Türkiye 26°-45° doğu meridyenleri üzerindedir. Batı ve doğu ucu arasındaki zaman farkı (19 meridyen x 4 dakika) 76 dakikadır. Yani batı ucunda yerel saate göre saat öğlen 12:00 iken doğu ucunda 13:16'dır.
Türkiye Saati ya da kısaltmasıyla TSİ, Türkiye'de geçerli olan zamandır. Ülkede sabit olarak UTC+3 zamanı kullanılmaktadır. Geçmişte kullanılan yaz saati uygulamasına 8 Eylül 2016'da son verilmiş, kışın da yaz saati kullanılacak şekilde ülkenin resmî saati UTC+2'den UTC+3'e sabitlenmiştir.
Türkiye'de ise yaz saati uygulaması olmadığı için saatler ileri alınmadı. Bu uygulama 29 Ekim'e kadar devam edecek. 28 Ekim'i 29 Ekim'e bağlayan gece saat 03.00'te saatler bir saat geri alınacak.
"Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır.
Greenwich Ortalama Zamanı (İngilizce: Greenwich Mean Time), Greenwich Saati veya kısaltmasıyla GMT, başlangıç meridyeni üzerinde ortalama güneş zamanı. GMT, Britanya Adaları'nın standart zaman dilimidir. Adını Londra'nın güneydoğusundaki Greenwich banliyösünden alır.
Meridyenler kutba doğru küçülse de ardışık meridyenler arasındaki zaman farkı 4 dakikadır. Zaman farkı kutba doğru değişmez. Bunun sebebi çizgisel hızda gizlidir . Mesafe küçülürken iki meridyen arasındaki mesafe farkı küçülse de zaman farkı küçülmez.
İki ülke ya da şehir arasındaki saat farkının iki sebebi bulunmaktadır. Birincisi üzerinde bulunulan meridyen diğer de ülkelerin saat uygulamalarıdır. Saat farkı hesaplanırken batıya doğru gidilirken yerel saate ekleme yapılır.
Ekvator çizgisi üzerinde yıl boyunca gece ve gündüz süreleri değişmez. Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığı yıl içinde değişir. Meridyenler arası yerel saat farkı oluşur.
Farklı saat dilimlerinde bulunan ülkeler arasında yapılan seyahatler sonucu vücutta oluşan bir takım değişiklikler, jet lag nedir sorusunun cevabı olarak düşünülebilir.
Yaz saati uygulaması (saatlerin bir saat ileri alınması) martın son pazar günü başlatılır ve ekimin son pazar günü bitirilir. Böylece yılın 5 ayında geri saat (UTC+2), 7 ayında ise yaz saati (UTC+3) kullanılır.
Suan'da saat 19:00 24 Kasım Cuma iken Türkiye'de 03:00 25 Kasım 2023, Cumartesi dir.
Ancak Aralık 2016'da Bakanlar Kurulu kararıyla gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasının devam ederek kış saatine geçilmemesi kararlaştırıldı. * Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC) ile Greenwich Ortalama Zamanı (GMT) arasında saat farkı bulunmuyor.
Geçtiğimiz Mart ayında yaz saati uygulamasına geçtikten sonra, kış saati uygulamasına geri dönme zamanı neredeyse geldi. Pratik anlamda, Ekim ayının son hafta sonunda fazladan bir saat daha uyuyacağız . Yani 28 Cumartesi'yi 29 Ekim 2023 Pazar'a bağlayan gece, saat 03:00'te aslında saat 02:00 olacak.
GMT +3, Türkiye'de kullanılmakta olan saat dilimi olarak ifade edilebilir. Ülkeler arası zaman farklarının hesaplanması için kullanımı oldukça yaygındır.
Fransa'da saat 22:00 24 Kasım Cuma iken Türkiye'de 00:00 25 Kasım 2023, Cumartesi dir. Fransa Türkiye'nin 2 saat gerisindedir.
Türkiye gibi GMT +3'ü sabit zaman dilimi olarak kullanan diğer ülkeler, Irak, Etiyopya, Tanzanya, Madagaskar, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda ve Katar.
Romalılar, gün ışığını 12 eşit saate bölerek (yıl boyunca değişen uzunluklara sahipti) geceyi dört saate ayıran 12 saatlik bir sistem kullandı. Günümüzde ingilizce konuşulan çoğu ülkenin saat kavramı 12 lik sisteme dayalıdır. 24 lük sistem kullanmazlar.
24 saatlik zaman, günün geceden geceye akışını belirleyen bir zamanın düzenidir ve 24 saate ayrılır. Gece yarısı 0'dan 24'e kadar olan saatlerle ifade edilir.
Saat, zamanı ölçmeye yarayan alettir. İki farklı zaman arasındaki farkı insanlar tarafından oluşturulan ölçüler dahilinde ölçmeyi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri