Son olarak 23.12.2017 tarihinde OHAL kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan 696 sayılı KHK ile Şeker Kurumu kapatılarak her şey piyasanın insafına terk edildi. 21.02.2018 tarihinde de Cumhuriyet tarihinin kalkınmacı anlayışı ile kurulmuş olan Türkiye Şeker Fabrikalarına ait on dört fabrikanın satışı Resmi ...
Karar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre fabrikaların yeni sahipleri şöyle: * Doğuş Gıda, 275 milyon liraya Yozgat Şeker Fabrikası'nı, 336 milyon liraya da Bor Şeker Fabrikası'nı satın aldı. * Safi Katı Yakıt şirketi, 528 milyon lira vererek Çorum Şeker Fabrikası'nın yeni sahibi oldu.
Ülkemiz Şeker Sektöründe en büyük şirket durumundaki Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER) faaliyetlerini; 4634 sayılı Şeker Kanununa göre yürütmekte olan bir İktisadi Devlet Teşekkülü'dür.
Yaklaşık 30 yıl aralıksız çalışan ve yüzlerce kişiye ekmek kapısı olan Çarşamba Şeker Fabrikası, 2009 yılında Portföy C Grubu olarak Ak-Can Gıda'ya 606 milyon dolara satıldı. Şeker-İş Sendikası'nın (Türkiye Şeker Sanayii İşçileri Sendikası) başlattığı hukuki mücadele sonunda satış iptal edildi.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin iki ihale daha tamamlanırken, bir ihalede teklif veren çıkmadı. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (Türkşeker) ait Alpullu Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 150 milyon lira ile Binbirgıda Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.
İlgili 37 soru bulundu
Böylelikle 33 şeker fabrikası; devlete ait 15, özel sektöre ait 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 olmak üzere faaliyet göstermektedir. Mevcut durumda kapasiteye göre kamunun sektör payı %37, kooperatif fabrikalarının payı %36, özel fabrikaların payı ise % 27 olmuştur.
Türkşeker Tarım A.Ş.; %51'i Vakıf Katılım Bankası'na %49'u Türkiye Varlık Fonu'na ait, bir Anonim Şirket olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
* Bor, Ereğli ve Ilgın Şeker Fabrikaları; Özelleştirme Yüksek Kurulunun 01/12/2005 tarih, 2005/130 sayılı kararı ile özelleştirme programına alınmış, 06/12/2005 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığına (Sümer Holding A.Ş.'ye) devredilmiştir.
Şeker fiyatlarını yükselten, verim sağlamayan ve rakipleriyle yarışamayan fabrikaların özelleştirilmesiyle şeker fiyatları ve üreticinin korunması amaçlanıyor. Özelleştirmeyle şeker pancarı teşviki ve NBŞ üretimi sınırlandırılarak fiyatların düşmesi de sağlanmış olacak.
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (TÜRKŞEKER) ait 25 şeker fabrikasından 13'ü geçen aylarda özelleştirildi.
Her yıl binlerce çiftçi geçimini sağlamak için tonlarca şekerpancarı ekip daha sonra hasadından elde edilen şekeri satmaktadır. Gıda ve Tarım Örgütü´nden aktarılan verilere göre 1 ton şekerpancarından 150 kg şeker elde edilmekle birlikte yan ürün olarak da 500 kg yaş pancar elde edilmektedir.
Çimsa, Niğde ve Kayseri'deki entegre çimento fabrikaları ile 8 tesisini 110 milyon euro karşılığında Ferpa İnşaat'a sattı. DUVAR - Çimento sektörünün köklü firmalarından Çimsa, iki fabrika ve 8 tesisini, geçen yıl ki bedelin altında bir rakamla elden çıkardı.
Türkiye'ye ilk kez şeker ihraç ettiğini duyuran Rusya Federasyonu, pancardan şeker üretiyor. Hem de, pancardan şekeri en çok üreten ülke. 2017 verileri ile 1 milyon 175 bin hektar alanda yaklaşık 52 milyon ton şekerpancarı üretiyor. Dünya şekerpancarının yüzde 17'sini üretiyor.
Çorum Şeker Fabrikası ihalesine 8 firma katıldı. İhaleyi Safi Katı Yakıt A.Ş. 528 milyon TL bedelle kazandı.
Alpullu Şeker Fabrikası : 27.04.2018 tarihinde 150 milyon lira ile Binbirgıda Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Erzurum-Erzincan Şeker Fabrikaları (Birlikte) : 10.05.2018 tarihinde 287 milyon lira ile Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret A.Ş.
Muş'ta 5 bin 76 ve bin 956 metrekare yüzölçümlü şeker fabrikası taşınmazı, 8 milyon 790 bin lira bedelle Remzi Demircan'a satıldı. Eskişehir'de 19 bin 814 metrekare yüzölçümlü taşınmaz, 955 bin TL'ye Selahattin Düzbasan'a satıldı.
Öyle olsaydı kolayca alırdık.” Edinilen bilgiye göre ÖİB, toplam 2 milyar 241 milyon lira bedelle özelleştirdiği Erzurum-Erzincan ile Muş, Çorum, Kırşehir, Turhal ve Elbistan şeker fabrikalarını yeni sahiplerine devretti.
Afyon Şeker Fabrikası için en yüksek teklifi 725 milyon lira ile Doğuş Gıda verdi. İhalesi tamamlanan fabrikalar içinde en yüksek teklif bu fabrika için verildi. Doğuş Gıda daha önce Bor ve Yozgat fabriklarını da almıştı. Burdur Şeker Fabrikası için ise en yüksek teklif 487 milyon lira oldu.
Konya şeker Anadolu Birlik Holding bünyesinde bulunan şirketlerdendir.
Ankara Şeker Fabrikasına ait bin 660 dekar çiftlik arazisi 2004'te özelleştirme kapsamına alındı. Malatya Şeker Fabrikasına ait 198 dekar arazi, özelleştirme kapsamına alındı. Özelleştirme idaresi, Kütahya Şeker Fabrikası A.Ş.'yi Torunlar Gıda Sanayi Tic. A.Ş.'ye sattı.
Sümerbank 21 Aralık 1999'da TMSF'ye devredildi. Ardından 9 Ağustos 2001 tarihinde Oyak Grubuna satıldı. Oyakbank A.Ş.'ye 11 Ocak 2002 tarihinde tescil edilmiştir.
İdare Mahkemesi, Kiler ve Torunlar'a verilen arazinin Türk Şeker'e iadesine karar verdi. Kütahya Şeker Fabrikası, 2004 yılında 23 milyon 800 bin lira karşılığında ve özelleştirme kapsamında Kiler/Torunlar ortaklığına satıldı.
Çumra Şeker Entegre Tesisimizin özellikleri ve ilkleri: Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip şeker fabrikası. Pancar üreticisinin kendi öz kaynaklarıyla hayata geçirdiği, dünyada bir takvim yılında inşası tamamlanan ilk ve tek şeker fabrikasıdır.
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (kısaca Türkşeker), ana faaliyet alanı kristal şeker üretimi olan ve bünyesinde 15 şeker fabrikası, 2 makine fabrikası, 2 alkol fabrikası, 1 tohum işleme fabrikası, 1 emaf, 1 araştırma enstitüsü barındıran büyük bir KİT'tir.
Kayseri Şekerdeki Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme idaresi Başkanlığının %1.07 lik hissesi Varlık fonuna devredildi. Bu devir işleminden sonra Kayseri Şeker'in ortak sayısı 30'a düşmüş oldu. Bilindiği gibi özelleştirme idaresinin %10 luk hissesi daha önce varlık fonuna devredilmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri