Tanrı sözcüğü Türkçedir ve kökeni tengridir. Bu sözcüğün Arapçadaki karşılığı ilahtır. İlah kelimesinin antik Kenan tanrısı El'den türediği düşünülmektedir. Orhun Yazıtları'nda rastlanan Gök Tanrı ve benzeri ifadeler, Türk mitolojisinde görülebilen tanrılara karşılığı olan özel isimlerdir.
Tanrı sözcüğü, bütün Türk şive ve lehçelerinde ortak olarak vardır. Türkçenin temel sözcüklerindendir.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş
“'Tanrı' kelimesi, Arapça 'ilâh' kelimesinin karşılığıdır. 'İlah' daha çok, Allah'tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. 'Allah' kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir.
Birinci iki kelime aynı manalı “Allah” (Goft) gibi tercüme edilmiştir. Eski türk kelimesi olan tanri ise “gök” gibi (Der hammel) ve Allah (Goft) gibi tercüme edilmiştir. “Gök tanri” ifadesini araştırmacılar “gök, sema gibi” Türk tanrisi kelimesini ise Türklerin Tanrısı gibi açıklamışlar.
Bununla birlikte dinimizin bildirdiği mutlak kemâl sahibi, noksanlardan münezzeh olan Yüce Allah'ı “Tanrı” kelimesi ile ifade etmek de İslâm inancına aykırı olmaz. Nitekim İslâm toplumlarında “Hudâ”, “Yezdân”, “Çalap” ve “Mevlâ” gibi kelimeler de kullanılmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Allāh (yardım·bilgi), Arapça telaffuz: [ɑɫˈɫɑː(h)]), İbrahimî dinlerde geçen tek Tanrı'yı ifade eden Arapça sözcüktür.
Arapça Tanrı anlamına gelen İlah'ın Aramice kökeni Elah, İbranice Eloah'tır.
Tengri, bugünkü Türkçedeki Tanrı sözcüğünün eski söyleniş şeklidir. Orhun Yazıtları'ndaki çözülen ilk sözcük olup yazılışı "𐱅𐰭𐰼𐰃" şeklindedir. Bu inanca göre Gök'ün ulu Tini Tengri'ydi.
Bir çok kaynakta Türklerin eski dini Şamanizm olarak geçmekte ve din kavramı inanış olarak ele alınmaktadır. Türklerin dini ve inanışları ile ilgili çalışmalarda karşılaşılan en önemli sorunlardan biri Türklerin dini konusundadır. Türklerin eski inançları yaygın olarak Gök Tanrı dinine dayanmaktadır.
Tanrı sözü en eski Türkçe sözlerdendir. MÖ: 5.yüzyılda Konfüçyüs “Gök'ün oğlu”(Tien Tzu) konusunu incelerken “Tanrı” sözünü kullanmıştır. Çince Tien, Tanrı; Tien Shan, Tanrıdağı demektir.
İbranicede Elohim sözcüğünün karşılığı tanrılar olarak verilebilir. Ancak bu tam doğru bir karşılık değildir. Bu sözcüğün mastarı "el" dir ve güç anlamına gelir; "el-oha" ise güçlü ya da güçlü olan (kişi) anlamındadır. RAB YHVH için kullanıldığında saygı ifadesi olarak Eloha'ın çoğulu olan Elohim kullanılmıştır.
Farsçada (huda)خدا “kral” veya “tanrı” anlamına gelen, önceleri Ahura Mazda (Farsçada “tanrı” anlamında kullanılan bir sözcük) için kullanılan bu dizilim, bugün yalnızca Farsça konuşanlar tarafından İslam'da Tanrı için kullanılan Bengalceden veya Urducadan alıntılanmış bir dizilimdir.
Örneğin Septuaginta'nın çevrildiği zamandan ta bugüne kadar, Allah'ın özel ismi olan YHWH'i hiç söylenmez. Allah'a saygı göstermek için, Yahudiler O'nun özel ismi olan YHWH'iağızlarına almazlar. Tevrat ve Zebur okuduklarında YHWH ismine rastlayınca onun yerine Adonai ('Efendim') veya hash-Shem ('O İsim') derler.
Türk (Eski Türkçe: 𐱅𐰇𐰼𐰰, romanize: Türük, Çince: 突厥) sözcüğünün köken bilimini, sözcüğün geçirdiği düşünülen süreçleri ve bu ismi kullanan halkları ifade eder.
neden - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi neden “soru zarfı” sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için ne¹ maddesine bakınız. Soru zarfının "sebep" anlamında ad olarak kullanılması Yeni Türkçe'ye özgüdür.
Asil kelimesi Arapça kökenli bir kelime olarak Türkçeye geçmiştir.
Çin & Hindistan'da Dinin Yeri. Bu düzen ilkesi, günümüzde hâlâ uygulanmakta olan dünyanın en eski dininde de çok önem taşımaktadır: Hinduizm (mensupları tarafından Sanātana Dharma, ''Ezeli-Ebedi Yol/Din'' manasında bilinen, M.Ö. 5500 gibi erken bir tarihte, ancak muhakkak M.Ö. 2300 civarında ortaya çıktığı düşünülen).
Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1 milyar inananıyla Hristiyanlık ve İslam'dan sonra en büyük üçüncü din olarak bilinir. Hinduizm, dünyanın en eski dinidir.
Türklerin bilinen en eski dini, geleneksel Türk dini olarak isimlendirilmektedir. Geleneksel Türk dininin temelini Gök Tanrı inancı oluşturmaktadır. Gök Tanrı, Türkler tarafından kudretli, aşkın bir yaratıcı olarak kabul edilmektedir.
“Tanrı” (Gott) sözcüğünün kökeni, çok eskiye dayanmakta; fakat çok bilinmemekle birlikte sadece Cermen dilinde var olan bir sözcüktür. Bu sözcüğün kökeni; Orta Çağ Almancasında ve eski Almancada “got”, “gotisch”, “guth”, İngilizcede “god” ve İsveççe “gud” olarak tabir edilir.
Ve Geri Geldi - TENGRİ Dini Türkiye'de Yeniden Başladı - YouTube. Tengricilik kayıtlardaki en eski Türk dini olma özelliğini taşıyor. Geçmişinin ne kadar eskiye dayadığı bilinmeyen bu inanç 2022 yılı itibariyle Türkiye'ye yasal olarak yeniden girdi.
Allah'ın (İslam'da Tanrı'nın adı) tarihsel olarak İslam öncesi Arabistan'da ay tanrısı olarak tapınılan bir tanrı olduğu varsayımı, 20. yüzyılın başlarında ortaya atıldı.
Biri Yaratıcının adı olan 'Allah' (الله), diğeri ise 'tapınılan şey' anlamına gelen 'ilâh' (إله) cins ismidir.
Allah, kainatı yaratan, her şeye gücü yeten, doğmamış ve doğurmamış olan, kudret sahibi demektir. Allahu Teala ve Alim-Allah şeklinde de kullanılır. Arapça kökenli bir kelime olan Allah, Tanrı, Rab ve Hüda sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Hristiyanlar, İsa Mesih'in yaşamına ve öğretilerine dayanan tek tanrılı bir İbrahimi din olan Hristiyanlığı takip eden veya ona bağlı kalan insanlardır. Hristiyan sözcüğü, Kutsal Kitap'taki İbranice terim māšîaḥ'ın (מָשִׁיחַ) çevirisi olan Koine Grekçesindeki Kıristós'tan (Χριστός) türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri