Alternatif olarak, amonyak, karbon dioksit ve alçı ile su kombinasyonu da mümkündür, ayrıca amonyum sülfat üre gübresine göre suda daha az çözünür. Asit oranı yüksek topraklarda şeker gübresi yerine %33
%21 Azot (N) %24 Kükürt (S) Amonyum Sülfat gübresi, amonyum (NH4) formunda %21 oranında azot (N) ve bitkilerin alabileceği sülfat (SO4) formunda %24 oranında kükürt (S) içeren bir gübredir. Kristal yapısı şekere benzediği için çiftçiler arasında “şeker gübre” olarak da bilinir.
Tahıllarda, yarısı ekimle birlikte, sapa kalkma dönemi öncesinde de diğer yarısı. Meyve ağaçlarında, çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda püskürtme yoluyla yapraktan yada yine çiçeklenme öncesinde taç iz düşümlerine toprağa gömerek. Bağda; şeker gübrenin yarısı şubat veya mart aylarında yapılan toprak işlemesinde.
Şeker gübresi kükürt ve azot eksikliği tespit edilen toprakların bu ihtiyacını giderebilmek için üretilen bir gübre çeşididir. Yapı olarak kristal toz şekere benzediğinden bu ismi alan şeker gübresi içeriğinde yoğun miktarda azot ve kükürt bulunur.
Şeker Gübresi Faydaları
Sulama suyu kireçli olan bölgelerde kullanımı yarar sağlıyor. Toprağın pH derecesini düşürüyor. Uygun topraklarda, doğru miktarlarda kullanıldığında verimi yüksek oranda artırıyor. Özellikle azot gübresi, kükürt, fostor ihtiyacı olan bitkilerin gelişimini hızlandırıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Çiftçilerimiz arasında kristal yapısından dolayı “Şeker Gübre” olarak ta bilinmektedir. İçeriğindeki kükürt sayesinde bitkilerin kükürt gereksinimi karşılanabilmektedir. Bu nedenle amonyum sülfat üst gübreleme yanında, taban gübresi olarak ta kullanılabilmektedir.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Beyaz renkli ve ince taneli oluşundan dolayı bu Kimyasal Gübresi , halk arasında şeker gübresi olarak da adlandırılır.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Çay, çeltik, tahıl, meyve ve sebze ekim dikiminde kullanılır. Amonyum Sülfat gübresi genellikle ekim sırasında kullanılır. Böylece bitkilerin büyümelerini hızlandıran topraktaki Fosforun da bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlar.
Gübre, ya ekimden önce toprak yüzeyine serpildikten sonra belirli toprak işleme aletleri ile toprağa gömülür ve sonra ekim yapılır ya da ekimden hemen önce toprak yüzeyine serpilen gübre ekim işlemi ile toprakla karıştırılır. Birçok hallerde ekimden sonra da serpme usulü ile gübre tatbik edilmektedir.
FOSFORLU GÜBRE TÜRLERİ
Toros Tarım tarafından pazara sunulan fosfor içerikli başlıca gübre türleri DAP (Diamonyum Fosfat), TSP (Triple Süper Fosfat), NP (Kompoze Gübre) ve NPK (Kompoze Gübre)'dir.
Toprağın yapısına göre toprak düzenleyicilerden yaprak gübrelerine kadar çok çeşitli besinlerin kullanıldığı bu sektörde, açık tarlalarda sebze yetiştiriciliğinde Türkiye topraklarının organik madde açısından zayıf olmasından dolayı her yıl dekara 3-4 ton yanmış organik ahır gübresi kullanılmaktadır.
Çiçeklenme ve kök gelişimi döneminde bitkilerin fosfor ihtiyacını karşılamak için kullanılır. MAP suda tamamen eriyen, fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübredir. Gübresindeki azotun tamamı amonyak azotu olduğundan, bu elementin bitkilere kontrollü olarak ulaşması sağlanır.
Fosforlu ve sülfatlı gübrelerle kalsiyumlu gübreler kesinlikle karıştırılmaz. Yaprak gübreleri kimyasal olarak bir tuzdur.
En önemli organik gübre çeşitleri; ahır gübreleri, kompostlar ve yeşil gübrelerdir.
Kullanılacak Azotlu Gübre miktarı= Analiz ile bulunan Organik Madde Değeri x 3,0 Raporda verilmesi gerekli azot miktarı saf madde olarak 9 kg ise; Kullanılacak Amonyum Nitratlı Gübre miktarı= 9 x 3,0 = 27 kg Amonyum Nitrat (%33 lük) / 1 dekar (1dönüm) araziye verilmelidir.
Amonyum Sülfat
Kireçli topraklarda güvenle kullanılabilir. İçindeki azot amonyum (NH4) formundadır. Toros Tarım tarafından pazara sunulan AS gübresi, %21 oranında azot elementi ile birlikte bitkilerin alabileceği form olan sülfat (SO4) şeklinde, %24 oranında kükürt de içerir.
Üre, bitkilerin toprak emebileceği organik bir azot gübredir. Tipik olarak ekimden dört ila sekiz gün önce uygulanır, toprakta çözünür ve bitkiler tarafından hidrojene bağlanarak adsorbe edilir. Üre bitkinin koloid adsorpsiyonu ve üreaz enzimi boyunca emebildiği bir çözünür amonyum karbonat formu olarak absorbe edilir.
Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp %33 N Amonyum Nitratta nispeten az, CAN gübresinde ise çok az olur.
Gündüz sıcaklığının 19- 26 ºC, gece sıcaklığının 14-18 ºC olduğunda gelişim iyi olur. tozları ölür ve meyve teşekkülü olmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için minimum 10 ºC, optimum 20-29 ºC, maksimum 36 ºC toprak sıcaklığı olması gerekir.
İlk sulamada Süper İnci gübresi meyveler kendini göstermeye başladıktan sonra da Bestcalni ve Forcefulamino, meyve döneminde Potasyum Nitrat, K- Humat, Calciforce ile Micro gübrelerini tavsiye edebiliriz.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri