Diyabet hastaları için uygun olan hurma çeşitleri sugai ve Bağdat hurması olarak bilinir. Şeker oranı diğer hurma çeşitlerine göre daha azdır. Medine hurması diyabet hastaları tarafından daha dengeli şekilde tüketilmelidir.
Şeker hastaları için özel olarak yetiştirilen ve içerisinde çok daha az miktarda şeker bulunuyor olması ile rahatlıkla tüketilebilen Medine hurması için sitemizden online olarak sipariş verebilirsiniz. Hurma lezzetinden asla ödün vermeyecek şekilde yetiştirilen Medine hurması 7'den 70'e herkesin favorisi oluyor.
Ürdün hurmaları da Filistin'de yetişen bu meyve çeşidi ile benzer özelliklere sahiptir. Bu ürünün en çok yetiştiği yer Ürdün Medjul vadisidir. Az şekerli hurmayı tercih edenler içinse Safari hurması idealdir. Bu hurma türü orta büyüklüktedir ve siyah renklidir.
Diyabetikler için Hurmanın Yararları
Az miktarda tüketmek şartıyla diyabeti olanlar hurmandan yararlanabilirler.
Hurmanın yararları ve zararları
“Hurma, cilt için gerekli olan kolajen üretimini uyaran yüksek oranda silikon içerir. Ayrıca, insülin fonksiyonunu artıran ve kan şekeri seviyelerini düzenleyici miktarda krom da içerir.
İlgili 23 soru bulundu
Günde 3 Hurmayı Geçmeyin!
Kilo kontrolü için hurmayı tüketirken porsiyona dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Topuzlu, “2 orta boy hurma 1 porsiyon meyveye denk gelir ve yaklaşık 60 kaloridir. Gün içinde 2-3 adet hurma tüketilmesi uygundur.” diye konuştu.
Lif açısından çok zengin olduğu için diyet listelerinde tercih edilen besinlerden biridir. Kış hastalıklarına karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Kuru cennet hurması; yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları dahil birçok hastalık için faydalıdır.
Yaklaşık olarak bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması dünyanın en kaliteli hurma çeşidi olarak gösterilir. İçeriğinde potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir A, B1, B2 ve C vitraminleri ile magnezyum bol miktarda bulunur. Cennet hurması, bazı bölgelerde Trabzon hurması olarak bilinir.
Canan Karatay, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurmayla oruç açılmasına sert tepki gösterip, "Zeytinle açılacak oruç. Hurma İsrail'den geliyor. Aklınızı başınıza alın." dedi.
Karbonhidrat içeriğinden dolayı, şeker hastaları 1 orta boy cennet hurmasının yarısını bir ara öğünde tüketmelidir. Fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltir. Diyabetlilerin dikkatli olması gerekir.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Taze hurma mükemmel bir lif kaynağıdır. Ayrıca birçok vitamin, mineral ve doğal şeker içerir. Ancak kurutulmuş hurmanın kalorisi çok yüksektir ve daha fazla yemenize sebep olabilir.
Günlük hayatta tüketmiş olduğumuz birçok ürünün içinde olduğu gibi bazı hurma çeşitlerinde de glikoz maalesef kullanılmaktadır. Glikoz; yapısı gereği renksiz ve kokusuzdur. Kullanıldığı üründe tatlılık artışı ve bakteri oluşumunu önleyici bir etkiye sahiptir.
Şeker Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketmemelidir.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
3) Kan Şekerini Dengeler
Hurma pekmezi tatlı bir şurup olarak bilinir. Bu pekmezi her sabah uyandıktan sonra 1 tatlı kaşığı içerseniz güne kan şekerini dengelemiş olarak başlarsınız. Böylece kendinizi yorgun hissettiğiniz anların önüne geçebilirsiniz.
İran Hurması Diyet, genellikle kuru kayısı tadıyla fıstık ezmesini andıran zengin bir aromaya sahiptir. Parlak sarı renkte olan bu hurmalar, küçük ve yuvarlark şekle sahiptir. Bu tür hurma meyvelerini tüketmek, hazımsızlık ve kansızlık gibi birçok hastalığı önleyebilir, hafızayı ve görmeyi iyileştirebilir.
- Kudüs hurması Medine hurması farkı: Kudüs hurması Medine hurmasına göre daha etlidir. - Kudüs hurması ayrıca daha pahalı bir hurma çeşididir. - Medine hurması diğer hurma çeşitlerine göre daha küçük yapılıdır. - Renk olarak Medine hurması daha açıktır.
En başta hafızaya çok iyi gelir ve güçlendirir. Hamile anneler için de çok önerilen bir hurmadır. Kalp ve damar sağlığı için çok faydalıdır. Tamamen bir enerji deposudur.
Kandaki şeker seviyesini yükseltir. Ancak içerisinde yüksek miktarda karbonhidrat da bulunduğu için diyabet hastasıysanız cennet hurmasını tüketirken günlük tüketim miktarına dikkat etmelisiniz. Trabzon hurmasının yanında bir porsiyon süt ve yoğurt tüketilmelidir.
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri