Kabukları soyulan meyveler saplarından birbirleri ile temas etmeyecek bir şekilde iplere asılır. Asılan hurma iplerinin gergin olması gerekmektedir. Bol güneş alan temiz bir alana asılan yaklaşık 1 ay kurumaya bırakılır. Asılan hurmaların yağmurlu havalardan korunması önem taşımaktadır.
Hurmalar sıcak suda bekletilir, kabuğu soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra blenderdan geçirilir ve hurma püresi elde edilir.
Bu yüzden Cennet hurması oldukça yararlı bir besinlerden biridir. Cennet hurması kurusu, Cennet hurmasının tadı taze olarak tüketilen halinden daha lezzetlidir. Hurma güneşte kurutulduğunda sağlık açısından da oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir.
İlgili 30 soru bulundu
Öncelikli olarak meyvelerin kabukları soyulur. Kabukları soyulan meyveler saplarından birbirleri ile temas etmeyecek bir şekilde iplere asılır. Asılan hurma iplerinin gergin olması gerekmektedir.
Trabzon hurması kurusu; besleyici ve lezzetli bir ara öğün olarak nitelendirilebilir. Trabzon hurmasını; ev ortamında kurutmanın yanı sıra fırın içerisinde de kurutmak mümkündür. Oldukça kolay şekilde kurtulan Trabzon hurmalarını uygun bir şekilde saklamak, uzun ömürlü olmaları açısından önemlidir.
Cennet hurması hangi ayda kurutulur derseniz, aslında aceleci davranan bazı üreticilerin henüz olgunlaşmadan, ekim başında kurutmaya başladıklarını görebilirsiniz fakat hurmanın içi henüz tatlanmadığı için, yumuşasa da tatsız bir hurma kurusu elde edersiniz.
Medine hurması diğer hurma çeşitlerinde olduğu gibi kolay bir şekilde kurutulur. Doğal tekniklerle güneş ışığında hurmayı kurutabilirsiniz. Meyve kurutucu dolap ve makineler de mevcuttur. Evde sıcak fırında da hurmayı kurutabilirsiniz.
Çoğu zaman akla ilk gelen küflenme ihtimalidir. Bazı insanlar hurmanın bozulduğunu düşünerek çöpe bile atmaktadır. Ancak meyvenin dış kısmında oluşan beyaz tabaka küf değil, kuruyan meyvenin şekerinin yüzeye çıkmasındandır. Bu beyazlık meyvenin kendi şekerinden meydana gelir ve yalnızca bu hurmaya türünde oluşur.
"Her ne kadar dişlerimiz için sağlıklı bir besin olsa da, üst üste tüketilip dişler fırçalanmadığında hurma da diğer yiyecekler gibi çürüklere sebep olabilir. Hurma yedikten sonra ağız su ile çalkalanmalı, dişler 30 dakika sonra fırçalanmalıdır."
Eğer dilimli şekilde kurutmak istiyorsanız cennet hurmalarını ince ince dilimleyin. Ardından meyveleri fırın tepsilerine aralıklı olarak dizin. Fırınınızı en düşük sıcaklığa, fanlı programda ayarlayın ve tepsileri yerleştirin. Bu şekilde yaklaşık 10-12 saat boyunca kurumaya bırakın.
Olgun olan cennet meyveleri kurutulamamaktadır. Kurutmak için seçeceğiniz yer çok önemli. Çok fazla güneş alan bir alanda kurutmamanız gerekir. Bulunduğunuz bölgenin hava nemliliği kurutma süresini bir aya kadar uzatabilir. Kurutulmuş cennet meyvesini kek ve tatlı yapımında kullanabilirsiniz.
Olgunlaşmamış cennet hurmasını bir adet elma ile birlikte bir poşet ya da kese kâğıdına koyun. Ağzını kapatarak güneş görmeyen bir yerde bekletin. Etilen adlı bir gaz salgılayan elma, bu salgıladığı gaz sayesinde yanındaki meyveleri sebzeleri hızla olgunlaştırır.
Güneşte asılarak kurumaya bırakılan hurmalar, ortalama 25-30 günde kurur. Ancak sıcaklık çok düşükse ve kurutma işlemi kapalı bir alanda yapılıyorsa, bu süre 2-3 ayı bulabilir.
Kuru Hurma Nasıl Saklanır? 0-10 C sıcaklıkta hava almayacak şekilde ağzı kapalı muhafaza edilmelidir. Buzdolabınızın sebzelik bölümünde muhafaza edebilirsiniz. Tüketmeden 5-10 dk. önce dolabınızdan çıkarırsanız tüketime hazır hale gelir.
Cennet hurması kurusu soğuk algınlığı, nezle, grip ve astım gibi rahatsızlıklara karşı kalkan görevi görür. Cennet hurması kurusu bakır, potasyum, mangan ve fosfor bakımından zengindir. İçeriğindeki zengin bakır sayesinde savunma sistemini kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir.
Birbirine değen hurmalar hava alamayan kısımlardan küflenme yapabilir, bu durumda meyveler de, emekler de ziyan olur.
Son olarak; eğer kurutulmuş cennet hurması tüketmek istiyorsak, doğru cins cennet hurmalarının henüz tam olgunlaşmadan dalından kopartılıp, kabuklarının soyulup, iplere ya da askılara asmak marifetiyle kurutulmalarının ardından tüketimi uygundur.
Trabzon hurmasını aşırı tüketmek faydalarının yanı sıra vücutta hasar oluşturabilir. Mide asidiyle etkileşime girerek sindirimi zorlaştırır ve faydasının aksine kabızlık yapabilir. Zamanla taşlaşarak sindirilmeden mide içinde ya da bağırsağın herhangi bir kesiminde tıkanmaya yol açabilir.
-1 °C'de %90 bağıl nemde 3-4 ay depolanabilirler. Depolama süresi uzadıkça ürün yüzeyinde buruşma olabilir. Oryantal hurma veya Kaki'nin depolama ömrü hasattan önce püskürtme yolu ile giberellik asit uygulaması veya ağzı sıkıca kapalı polietilen poşetlerde depolama ile uzatılabilir.
Antraknoz hastalığının (Colletotrichumspp. -Mantar) oluşturduğu hasar sürgünlerde, yapraklarda ve meyvelerde görülür.Sürgünlerde, ortasında hafif bir çöküntü olan siyah lezyonlar oluşur. Sürgünler sertleştikçe lezyonlar da siyaha dönerek kahverengiye döner ve çatlar. Şiddetli ise sürgün ölür.
Amino Asit İçeriği İle Cinsel Gücün Artmasına Katkıda Sağlayabilir. Klinik çalışmalar ayrıca hurmanın cinsel güce faydaları bulunduğuna işaret eder. Meyvenin içerisinde yer alan amino asitler, doğal afrodizyak işlevi görür. Bu yönü sayesinde özellikle erkeklerde cinsel dayanıklılığı artırdığı yönünde görüşler bulunur.
Olgunlaşmamış taze Trabzon hurması parlak, açık turuncu ve sert bir dış kabuğa sahipken bu haliyle tüketmek mümkün değildir. Yenilebilir olması için daha koyu turuncu renkte ve yumuşak olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri