Yeni sıralı sitemlerde benzin ve LPG nin ECU daki yazılımı ile aynı anda yanması sağlanabiliyor.
Hayır, karbüratörlü sistem ayrı.
-Programsal olarak ayarlarının ya çok kısık ya çok açık olmasından dolayı fazla yakar. -Bunun yanında regülatör arızalarından dolayı araç fazla yakar. -Ayrıca enjektör bozuk ise fazla yakmaya sebep olabilir. -Otogaz nedeniyle fazla yakmanın bir sebebi de araçta bulunan sızdırmalar ve kaçaklarıdır.
LPG'ye geçtiğinde benzin pompasını kapatan röle kullanabilirsin. benzin pompa ile tanktan emiliyor, benzin hattına gönderiliyor.. genelde enjektör rayının sonunda regülatör vardır, hattaki basınç 3 bar olunca, regülatör açar ve benzinin fazlası geri döner..
Arabayı ilk çalıştırdığımda benzin ışığı sabit yanar gaz ışığı yanıp söner ve benzinde gaza geçtiğinde sadece LPG ışığı sabit yanar ve benzin ışığı söner.
İlgili 25 soru bulundu
Yeni sıralı sitemlerde benzin ve LPG nin ECU daki yazılımı ile aynı anda yanması sağlanabiliyor.
Karbüratörlü araçlar, lpg'den benzine geçmesi için motorun dönmesi gerekir. Karbüratörlü araçlarda elektrikli bir benzin pompası olmadığı için motorun dönmesi ile birlikte benzin otomatiği çalışır. Depodan motora benzin ulaştırılır. Bu sebeple karbüratörlü araçlarda lpg'den benzine sürüş anında geçmek gerekir.
m.C.k. sırali sistemse benzine otomatik gecer benzin deposu da boş ile yokuş aşşagı serbest birakabilirsin . Lpg bitince erke dönergeci devreye giriyor ve sonsuz enerjiye ulaşılıyor. sırali sistemse benzine otomatik gecer benzin deposu da boş ile yokuş aşşagı serbest birakabilirsin .
- LPG'li olmayan bir araç test ediliyorsa benzin pompasının bar ölçümü yapılabilir. Bu şekilde basınç güç seviyesi kontrol edilerek sorunun kaynağı tespit edilebilir. - Ateşleme testleri uygulanabilir. - Test edilen LPG'li bir araç, OBD cihazına bağlanarak arıza yeri tam olarak tespit edilebilir.
Benzin kesici diğer adıyla ( benzin valfi ) sadece eski tip karbüratörlü sistem LPG'li araçlarda kullanılır. Benzin Kesicinin Görevi Nedir? Benzin kesicinin görevi araç gazda çalışırken benzin otomatiğinden karburatöre giden benzinin akışını engellemektir.
Benzin yapısı gereği, LPG'ye nazaran litre bazında %20 daha az yakıt tüketiyor, ancak LPG de benzine göre %50 daha düşük fiyata satın alındığı için daha tasarruflu deniliyor. Yapılan araştırmalara göre benzinli araçlar 100 kilometrede yaklaşık 10 litre yakıt tüketirken; LPG'li araçlarda, 12 litre olarak hesaplanıyor.
Araştırmalara göre benzinli araçlar 100 kilometrede yaklaşık 10 litre yakıt tüketirken; LPG'li araçlarda bu değer, 12 litre olarak hesaplanıyor. 100 kilometrede fark eden bu 2 litrelik yakıt farkı, benzin ve LPG fiyatları ile karşılaştırılınca, LPG'li araç tasarruf oranı %30 - %40 arasında değişiyor.
LPG'li Arabanın Benzini Biterse Ne Olur? Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz.
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
İçten yanmalı motorlarda çalışmaya başladıkları andan itibaren yakıt tüketilir. Ancak enjektörlü araçlar rölantide yakıt tüketmez. Hatta enjektörlü araçlarda motor devri 5000 devrin üzerine bile çıksa araç boşta çalışır ve yakıt tüketmez.
Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Yakıt Pompası Arızası Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur.
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
LPG'den Benzine Geçememe Sorunu
Bu sorunun iki temel sebebi vardır. Birinci durum LPG map sensörü arızalıdır. İkinci durumda ise LPG basınç ayarları yapılırken Map sensörü devre dışı bırakılmış olabilir.
Araba gaz kelebeğinin kesilmesinin en yaygın nedeni kirli hava filtresidir. Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur.
Şamandıranın içinde bulunan delikte tıkanma olması halinde araç gaz keser. Dolayısıyla bu tıkanıklığın giderilmesi için şamandıranın temizlenmesi ya da parçanın yenisiyle değiştirilmesi gerekmektedir.
LPG'li araçlarda gaz kaçağı titreşimden bakır boruların gevşemesinden sürtünmeden ve zaman içerisinde regülatör diyaframının patlamasından meydana gelir. Şayet arabadan gaz kokusu geliyor ve kaçaktan şüpeleniyor iseniz en kısa zamanda LPG servisine giderek LPG kaçak kontrolü yaptırmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri