Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Nitekim bal, genellikle doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılır. Bal, günlük olarak tüketilebilecek en iyi doğal bileşendir.
Göğsü ve ciğerleri temizler, idrarı artırır, balgamın doğurduğu öksürüğe iyi gelir. Bulundurduğu enzimler sayesinde bağırsaktaki mantarları ve zararlı bakterileri yok eder.Kalp, çarpıntı ve yüksek tansiyondan şikayet edenler için çok yararlı bir besin maddesidir.
TATLIDAN SONRA İÇİLEN SUYA DİKKAT!
Tatlının arkasından kesinlikle su içilmemeli. Çünkü su, ani şeker yükselmelerine neden olur. Bu da kalp krizi ve inmeyi tetikler.
1 yemek kaşığı bal ortalama 63 kaloridir ve 17 gram şeker içermektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Karatay, yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini ileri sürdü. Balın sıvı şeker olduğunu iddia eden Karatay, "Yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikozdur. Bal da pekmez de sıvı şekerdir.
'Bal sıvı şekerdir, içinde yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikoz var, vücudunuzu yağlandırır...
BALIN ZARARLARI
- Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez. - 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır. - Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. - Yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.
İşte gece uyumadan hemen önce yenen balın sağlığa faydaları... İyi bir gece uykusu sağlar Bal, triptofan denilen ve rahatlamanıza yardımcı olan bir hormon içerir. Ayrıca glikojen içerir, bu yüzden uykudan önce tüketmek, adrenalin akışını önlemenize ve iyi bir gece uykusuna yardımcı olur.
Balda bulunan antioksidanlar tansiyonu düşürür. Araştırmalar antioksidanların arterlerin (atardamarların) tıkanmasını önlediğini ve kalp ile ilgili bazı hastalıklarla mücadeleye yardımcı olduğunu göstermektedir. Geceleri bal yemek tansiyon yüksekliğinden koruyacaktır.
Deli bal özellikle Karadeniz bölgesinde, orta yaş üzeri erkeklerde cinsel güç artırıcı olarak kullanılmaktadır.
Balı günlük beslenmeme nasıl ilave edilebilirim? Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Karabuğday Balı
İçerdiği yüksek mineral ve aminoasitler bakımından en değerli bal türleri arasında sıralanmaktadır. Fakat halk arasında kullanımı çok yaygın değildir.
Bal güçlü bir antiseptiktir, bu nedenle aç karnına bir kaşık bal yemek tavsiye edilir. Bu basit ritüel, sindirim sistemi ile ilişkili çeşitli hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bal mideden geçerken mikropları yok eder ve mukoza zarındaki küçük yaraları iyileştirir.
Balı kahvaltıda ekmeğinizin üzerine sürerek; doğranmış elma, muz gibi meyvelerin üzerine ekleyerek, çocuğunuzun meyve püresine, mamasına ilave ederek; keklerinizi, kurabiyelerinizi balla birlikte servis yaparak tüketebilirsiniz. Bal-kaymak, bal-tereyağı birbirine en yakışan ikililerdir.
Kanı temizler. Sarılığı kısa sürede iyileştirir. Bal mumu ile birlikte birkaç gün sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan dolayı meydana gelen terlemeyi giderir. Soğuk bal şerbeti ishale çok faydalıdır.
Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir. Ancak bu, bozulduğu anlamına gelmez.
Tarçınlı balın düzenli olarak tüketilmesi kalp vuruşlarını güçlendirir. Yaşlandıkça atar damarlar ve toplar damarlar esnekliklerini kaybediyor ve tıkanıyor. Tarçınlı bal ise damarları yeniden canlandırıyor.
Bal. Bal da düşük tansiyonun dengelenmesini sağlayan en doğal besinlerden biri. Eğer tansiyonunuzun düştüğünden eminseniz, gözünüz kararmaya, başınız dönmeye başladıysa hemen ağzınıza 1 tatlı kaşığı kadar bal atabilirsiniz.
Özellikle şeker hastalarına ve fazla kilolu kişilere bal tüketimi önerilmez. Fazla tüketilmesi sonucu baş dönmesi, yüksek ateş, kusma gibi hastalıklara neden olabilir ve yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.
Dr. Bozkurt, günde bir tatlı kaşığından fazla bal tüketilmemesini tavsiye ederek, “Günde bir tatlı kaşığından fazla bal, içerdiği şeker maddeleri nedeniyle sağlığa zararlı olabilir.
BAL: Peygamber Efendimiz buyuruyor: “– Üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem. Bal, bütün hastalıklara şifâdır. Çünkü yetmiş peygamber onun şifası ve bereketine dua etmişlerdir.” Karpuzun yemekten önce yenmesi tavsiye edilmektedir.
Bal, vitamin bakımından oldukça zengindir, antiseptik özelliğe sahip olması nedeniyle de cildin güzelleşmesine büyük katkı sağlar. İçerdiği hidrojen peroksit ise cilt lekelerine karşı mücadele edenlere yardımcı olur. Bal, cilt hücrelerini yenileyerek cilde daha canlı ve dengeli bir görünüm kazandırır.
Uzun yıllar hakiki balın donmadığı düşünülmekteydi. Ancak gerçek bal yemek isteyenlerin bal donar mı sorusunun cevabı: hakiki bal donar.
Şeker kullanımı yerine bal kullanmak hem kan şekerinizi denge de tutar hem de size tok hissi verir. Bu nedenle diğer diyetlerdeki gibi kendinizde yorgunluk halsizlik hissetmezsiniz. Bal diyeti, uygulaması oldukça basit bir diyettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri