Diyabet kronik bir hastalıktır ve kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığın tedavisi, hastalığın olumsuz etkilerini önleyebilmek ve hastanın yaşam kalitesinin düşmesini engellemek içindir. Kan şekeri seviyesinin normal sınırlarda tutulabilmesi, hastalığın etkilerinin en aza indirgenmesi için önemlidir.
Şeker hastalığı yani diyabet, kronik bir hastalık türüdür. Şeker hastalığı ömür boyu tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. Şeker hastalığında yapılan tedavi yöntemlerinin amacı, kan şekeri seviyesinin normal sayılan sınırlar içerisinde kalmasını sağlamaktır.
ŞEKER HASTALIĞI'NIN ( DİYABETES MELLİTUS Tip2 ) KALICI %100 yakın başarı oranları ile BİLİNEN TEK KALICI TEDAVİSİ " METABOLİK CERRAHİ " dediğimiz ameliyatlardır. Bu ameliyat Şeker Ameliyatı ( Diyabet Cerrahisi ) olarak bilinir ve tip2 Şeker Hastalığı için özel olarak geliştirilmiştir.
Hastaların %80-90 kadarında tam düzelme, geri kalanında ise kısmi düzelme sağlanmaktadır. Bu oranlar hastalığın süresine, hastanın yaşına, hastanın insülin rezervine ve seçilecek ameliyatın tipine ve tekniğine göre değişiklik gösterebilir.
Tip 2 diyabet vücutta damarın olduğu her organı etkileyen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğu için, Tip 2 diyabetli bireylerde iyi bir bakım sağlanmasının ön şartı bir ekip gerekliliğidir.
İlgili 28 soru bulundu
Dengeli, çeşit açısından zengin bir beslenme ile tip 2 diyabet hastaları, sinir rahatsızlıkları, kalp krizi veya diyabetik ayak sendromu gibi diğer ikincil ve eşlik eden hastalıkları önleyebilirler. Sıklıkla tip 2 diyabetle beraber görülen artmış kan lipidleri ve yüksek tansiyon da doğru beslenme ile iyileşir.
Sürdürülebilir kilo kaybı hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir veya tip 2 diyabeti tersine çevirebilir. Uzmanlar, yoğun yaşam tarzı müdahalelerine ihtiyaç duyulduğunu ve klinik kılavuzların güncellenmesi gerektiğini söylüyor.
Dokulara enerji üretimi için giremeyen şeker vücutta toksik etkilere neden olur. Uygun tedavi edilemeyen kan şekeri yüksekliği kalbiniz kan damarlarınız, sinir uçlarınız, böbrekleriniz ve gözlerinizde hasara neden olur” dedi.
Diyabet hastalığı kronik bir rahatsızlıktır, ancak bu hastalığın kalıcı bir tedavisi olmamasına rağmen dengeli bir beslenme şekli, sağlıklı bir yaşam ve düzenli spor gibi gerekli önlemler alınarak hastaların normal yaşantılarına devam etmeleri mümkündür.
"Erişkin şekeri" de denilen ve 35-40 yaşından sonra kendini gösteren tip 2 diyabet, metabolizma ameliyatıyla yüzde 95 oranında tedavi edilebiliyor. "Erişkin şekeri" de denilen ve 35-40 yaşından sonra kendini gösteren tip 2 diyabetin, metabolizma ameliyatıyla yüzde 95 oranında tedavi edilebilmesi hastalara umut oluyor.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Stres hormonlarının salgılanması, insülinin kan şekerini düşüren etkisine tam ters etki yapar. Bu nedenle kan şekerinin seviyesini yükseltir. Şeker hastalarında etkin bir tedavi uygulanmasına rağmen, kan şekeri kontrol altına alınamadığında, hastaların psikolojik değerlendirmeye alınması gerekir.
"Çalışmanın sonuçlarına göre 30-39 yaş arasında diyabet tanısı alan biri, normal insan ömrüne göre 14 yıl daha az yaşıyor. 40-49 yaş arası diyabet tanısı alındığında 10 yıl daha az yaşanıyor. 50'li yaşlarda diyabet tanısı alan birinin ise normal insan ömrüne göre 6 yıl daha az yaşadığı ortaya çıktı.
Günde üç kez 15 dakika yürümenin kan şekerini düşürmekte 45 dakikalık tek bir yürüyüş kadar etkili olduğu saptandı. Araştırmaya göre yürüyüş için en iyi vakit ise, akşam yemeği sonrası. Zira genelde, en fazla akşam yemek yeniyor ve kan şekerindeki en büyük yükselme de bunu izliyor.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Tip 1 diyabet hastalığının vücuttaki gelişimini geciktirecek bir immunoterapi ilacı ABD'de onaylandı. Uzmanlar, teplizumab adlı ilacın diyabet tedavisinde "yeni bir çağ" açtığını ve ilk defa yalnızca semptomlarla değil, hastalığın kendisiyle mücadele edildiğini belirtiyor.
Bu grup ilaçlar, insülin direncini azaltarak dokularda insülin etkinliğini arttırır. Yan Etkileri: Sık görülen yan etkileri arasında vücutta su tutulumunda artış ve ödem, vücut ağırlığında artış, LDL düzeyinde yükselme bulunur. Diğer yan etkileri ise kemik kırıkları ve kalp yetmezliğidir.
Tip 1 şeker hastaları insülin kullanmak zorundadır. Bununla birlikte pankreası ameliyatla çıkarılmış hastalarda ilaç (hap ) verilemez, bu hastaların da insülin kullanmaları gerekir. Tip 2 Diyabetli bir hastanın tedavisine, öncelikle diyet ve egzersiz ile başlanır.
** 7 yaş altı hastanın kan şekeri 250-350 mg/dl arasında olduğunda 1 ünite , >350 mg/dl olduğunda 2 ünite fazladan insülin yapabilir.
Yüzdelik olarak verilen HbA1c değeri, kan glukozu ile doğrudan orantılıdır. Örneğin HbA1c değerinin 6 olması, kişinin son 2-3 aylık dilimdeki ortalama kan glukoz seviyesinin 126 mg/dL olduğu anlamına gelir. HbA1c değerinin 8 olduğu durumda bu sayı 183'e, 10 olduğu durumda da 240'a yükselir.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Tip 1 ve tip 2 diyabet nasıl teşhis edilir? Hem tip 1 hem de tip 2 diyabet için birincil test, hemoglobin (A1C) testi olarak bilinir. A1C testi, son iki ila üç ay boyunca ortalama kan şekeri düzeyinizi belirleyen bir kan testidir. Doktorunuz kanınızı alabilir veya parmağınızı delebilir.
Düzenli olarak egzersiz yapın: Egzersiz, şeker seviyesini düşürmeye yardımcı olur ve aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olur. Sağlıklı bir diyet takip edin: Özellikle yüksek miktarda tatlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun. Bunun yerine meyve, sebze, tam tahıllı ekmek ve et gibi sağlıklı yiyecekleri tercih edin.
Genç yaşta şeker hastalığı, genellikle Tip 1 diyabet olarak adlandırılan otoimmün bir durumun sonucunda ortaya çıkar. Tip 1 diyabet, genetik yatkınlığın ve çevresel faktörlerin birleşimiyle bağışıklık sisteminin insülin üreten hücrelere saldırarak onları tahrip etmesi sonucu gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri