Şeker hastalarının inatçı kaşıntıları olur. Bu kaşıntılar bazen özellikle genital bölgede yoğunlaşır. Bu durumda yine cilt doktorundan yardım almak gerekir. Ayrıca deride kabarcıklanma ve yaraların oluşması çok sık görülen bulgular arasındadır.
Diyabeti de ararız ama genel kaşıntı yapma özelliği diyabet için çok fazla geçerli değildir. Genelde çok fazla vücut kaşıntısı yapmıyorlar. Bu tip diyabetikler yani belli yaşın üzerinde olan ve uzun süre diyabeti olanlarda zaten deri kuruluğu beraberinde bulunuyor. Deri kuruluğu başlı başına bir kaşıntı nedenidir.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Yoğurt ana öğünlerde tüketilebileceği gibi, ara öğünler için de doyurucu ve kan şekerini dengelemeye yardımcı bir seçenektir.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
UZUN SÜREN VE ŞİDDETLİ KAŞINTILAR VARSA…
Uzun süren, tekrar eden, şiddetli kaşıntılar varsa, ciltte kızarıklık, iltihaplanma gibi başka belirtiler görülüyorsa, dermatoloji doktoruna mutlaka başvurulması gerekir.
Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür. Yine aynı şekilde cilt hastalıklarına bağlı kaşıntılarda deride döküntü, kızarıklık, iltihaplanma ve cilt görünümünde değişim söz konusu olabilir.
Şeker Hastalığının Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? Hızlı kilo kayıpları, bulanık görme, halsizlik ve yorgunluk hissi, ayaklarda uyuşma hissi, ciltte kuruluk, kaşıntı, çabuk iyileşmeyen yaralar ve ağızda koku şeker hastalığının en yaygın belirtileridir. Genetik ve çevresel faktörler şeker hastalığında etkilidir.
Şeker alerjisinde şeker vücuda girer girmez ciltte kızarıklık, nefes alamama, karın ağrısı ilk başta görülen belirtileridir. Daha sonra belirtiler ishal ve kaşıntı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Şeker alerjisi genel olmamakla beraber belirtileri kişiye göre değişen özellikte olabilmektedir.
Diyabet ilaçlarının deride neden olduğu alerjik reaksiyonlar, zararsız olabilecekleri gibi daha ciddi lokal ya da genel bir kızarıklık da olabilirler. Bazı diyabet ilaçları kabarcık oluşumu, ciltte kaşıntı meydana gelmesi, kurdeşen dökülmesi, analfilaktik şok gibi reaksiyonlara neden olabilir.
Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Diyabet Hastaları Evde Kan Şekeri Ölçme
Ölçümler için Glukometre adı verilen cihaz kullanılır. Doktorunuzun isteğine göre yemeklerden hemen önce ya da 2 saat sonra parmaktan alınan kan örneği ile kan şekeri ölçümünü evde yapmanız gerekir.
Bir hastalık grubu Ancak primer biliyer kolanjit isminde başka bir kronik karaciğer hastalığında, karaciğer hastalığının erken dönemlerinde bile kaşıntı olur. Kişi geçmeyen kaşıntı ile gelebilir. Orta yaş kadınlarda daha sık görülür. Basit kan tahlilinde primer bilier kolanjit olduğu anlaşılabilir.
Belirtiler özellikle geceleri olmakta ve ısı ile şiddetlenebilmektedir. Ayrıca deriye su teması ile de kaşıntı ortaya çıkabilmekte veya şiddeti artmaktadır. Hastalığın ileri evrelerinde kaşıntıya yanma hissi ve ağrı eşlik edebilmektedir.
Psikolojik kaşıntıya neden olan faktörler arasında; stres, depresyon, anksiyete ve bazı travmatik olaylar yer alabilir.
Karaciğer içindeki ve dışındaki safra kanallarını etkileyen kanserler ya da kronik iltihaplar oluşursa sarılık veya kaşıntı ortaya çıkar. Kaşıntı özellikle geceleri artar, el içi ve ayak tabanında daha fazladır" dedi. Prof. Dr.
Karaciğerin sağlıklı olup olmadığını anlamanın yolu, kan testidir. Karaciğer fonksiyon testleri, enzim değerleri, karaciğer sağlığını kontrol etme yöntemleridir.
Karaciğer kanserinin erken dönemde çok özgün bir bulgusu yoktur. O nedenle de tanı konduğunda kanser genellikle büyük boyutlara ulaşmış olarak bulunur. Sıklıkla, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma, sarılık, karında sıvı toplanması gibi bulgular görülür.
Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirir. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada kardiyolojik rahatsızlıklar bulunur. Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler.
Şeker hastalarında yüksek kan şekeri seviyesi böbrekhastalığının gelişmesine yol açabilir. Sürekli kan şekerinin yüksek oranlarınısüzme baskısı böbreklere hasar verir ve sonunda böbrekler kana proteinkaçırmaya başlar. Bu da son evre böbrek hastalığını oluşturur. Yüksek tansiyonriski artırır.
İdrara çıkma ve susuzluk: Yüksek kan şekeri böbrek ve idrara geçer. Bu daha fazla su çeker ve sık idrara çıkmaya neden olur. Böylece birey yeterince sıvı tüketmemesine rağmen susuzluğun artabilir. Kilo kaybı: Yüksek kan şekeri ani ve açıklanamayan kilo kaybına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri