2- Eğer soğuk içeceğinizi tatlandırmak istiyorsanız içine 1 adet hurma eklemek yeterli. 3- Hurmaları biraz su ile karıştırarak "hurma şurubu" elde etmeniz de mümkün. Hurma şurubunu tatlıları lezzetlendirmek üzere kullanabilirsiniz. Tatlandırıcı ya da işlenmiş şeker yerine geçecek harika bir doğal lezzet olacaktır.
Hurma özü, hurmadan elde edilen yoğun bir özdür. Her türlü hamur işinde kullanabilirsiniz, doğal şeker yerine geçer. Çocuklarınıza 1 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı hurma özünden katarak oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir içecek hazırlayabilirsiniz. Tüm Ürünlerimiz Glutensizdir.
Malzemeler 12-15 adet iri-orta boy hurma 2 büyük bardak içme suyu elde ettiğiniz hurma suyunu ocakta karıştırarak15-20 dakika pişirerek hurma şurubu (şerbet) elde edebilirsiniz. ve sonra bu şurubu pekmez ya da bal yerine kullanabilirsiniz.. mükemmel bir tatlandırıcı!
Diyabeti olanlar maksimum 15 gram karbonhidrat içeren meyve porsiyonlarını güvenle tüketebilirler. Buna göre diyabetik bir kişi günde 3 adet hurma yiyebilir. 2002 yılında Nutrition Journal dergisinde yayınlanan bir çalışmada beş hurma cinsinin glisemik indeks yönünden diyabetikler üzerindeki etkisi araştırılmıştır.
Özellikle bireylerin sıklıkla kan şekeri düşüyor ve şekere hassasiyeti varsa yoğun glisemik indeksi kuruyemişler önerilmez. Bu nedenle şekerli, tatlı gıdalardan kişiler uzak durmalıdır. Şekersiz hurma olarak sugai hurma ve bağdat hurması en çok tercih edilenlerdir. Çünkü içerisinde şeker bulunmaz.
İlgili 23 soru bulundu
Kilo kontrolünü sağlamak, düzenlik egzersiz yapmak, lifli gıdalardan yararlanarak stresten uzak durmak HbA1c seviyesini düşürmede etkili olur. Şeker hastalığını önlemek ve HbA1c değerinin düşürmek için şu yöntemlerden yararlanabilirsiniz: Fiziksel aktiviteye önem verin. Kan şekerinizi izleyin.
Bu alternatifler arasında bal, hindistan cevizi şekeri, akçaağaç şurubu, stevia, hurma ve pekmez gibi doğal tatlandırıcılar bulunmaktadır. Ayrıca, tahin, kuru meyveler, tarçın, elma püresi ve vanilya özütü de tatlandırıcı olarak kullanılabilecek sağlıklı seçeneklerdir.
Hurma, taze ya da kuru olarak tüketilebilir. Hurma tüketmek isteyen kişiler, tatlı veya tuzlu yemeklerine ekleyebilmektedir. Hurmanın tüketim şekilleri şu şekilde sıralanabilir: Atıştırmalık hurma: Kişiler hurmaları badem, ceviz veya Antep fıstığı ile atıştırmalık olarak tüketebilir.
Ramazan ayında talebin arttığı, sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan hurmaların glikoz şurubuna batırılarak piyasaya sürüldüğü ortaya çıktı. Afrika bölgesinde yetişen hurmaların daha küçük ve tatsız olduğu için glikoz şurubu sürülerek satıldığını ifade eden Fitoterapi ve Akupunktur Uzmanı Dr.
Hurma, meyvelerde bulunan ve doğal şeker olan fruktoz kaynağıdır. Hurma, oldukça tatlı ve hafif karamelize bir yapıdadır. Hurma bu özelliği sayesinde beyaz şekerin daha sağlıklı bir alternatifi olabilir. Hurmayı şeker yerine kullanmak için hurma ezmesi olarak tüketmek yeterli olabilir.
Özellikle akşam atıştırmalıklarında sağlıklı bir yiyecek için hurmayı tercih etmeniz sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre; sabah, öğlen ve akşam yemeğinden bir saat kadar önce hurma tüketmek iştahınızı kapatmanıza yardımcı olur.
Mutfak robotuna veya smoothie blendera, hurmanın çekirdeklerini çıkartıp hurmaları koyun, hurmaları içinde beklettiğiniz suyu da ilave edin ve üzerine 2 Su bardağı daha içme suyu ilave edin . (400 Ml). Ve ardından hurmalar parçalanana dek robotta veya blenderda çekin.
Toz halinde bulunduğu için tariflerde rahatlıkla kullanılır. 100 gram şeker yerine sadece 60 gram fruktoz yeterli olacaktır. Fruktozun ayrıca glisemik indeksi düşüktür ve kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olur. Ancak yine de fazlasını kullanmaktan kaçınmalısınız.
Şeker yerine kullanılabilecek alternatif doğal besinler
Hurma. Pekmez. Akçaağaç şurubu. Esmer pirinç şurubu.
Akçaağaç şurubu şeker kadar tatlıdır. Şeker yerine akçaağaç şurubu kullanacaksanız tarifte yer alan şeker miktarı kadar kullanmalısınız. Akçaağaç şurubu sıvı olduğu için, tarifte yer alan sıvıların miktarını azaltmanız gerekir. 1 bardak şurup başına 3-4 yemek kaşığı diğer sıvılardan (su veya süt) eksiltebilirsiniz.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Ramazan ayında sofraların baş tacı olan “Hurma” oldukça sağlıklı bir tatlı alternatifidir. Ancak her tatlıda olduğu gibi diş sağlığınız için sizi tedirgin edebilir. Diş çürümesine neden olmaması için hurmadan sonra su için.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Akçaağaç şurubu; tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirmeyi yardımcı olur ve yaşlanmayı önler, mide sorunu yaşayan kişilerde mideyi sakinleştirir. Şurup hamur işlerinde şeker yerine kullanılabilir. 1 yemek kaşığı akçaağaç şurubu 52 kcal' dir.
STEVIA. Hem tatlandırıcı özelliğe sahip hem de sıfır kalori olan, diyet gıdalarda da rahatlıkla kullanılabilen stevia, tam adı stevia rebaudiana olan şeker otu bitkisinden üretiliyor.
Eğer HbA1c test sonucunuz, %6, 5 veya daha yüksek bir değerde ise, şeker hastalığınız var demektir. %8'in üzerinde bir HbA1c seviyesi varsa, diyabetin iyi kontrol edilmediği ve diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizin daha yüksek olduğu manasına gelir.
Sağlıklı bir kişide HbA1c değeri, 5,7 ve altı olarak kabul edilir. Eğer kişinin test sonucu 5,7-6,4 aralığında ise kişide prediyabet (gizli şeker) vardır. Bu durumun anlamı, kişinin ilerde şeker hastası olma ihtimalinin yüksek olduğudur.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri