Günümüzde, tip 1 veya tip 2 diyabetli kadınlar normalde sorunsuz hamile kalabilmektedir. Gerçi hem anne hem de çocuk için belirli riskler bulunmaktadır. Ancak, diyabet uzmanları ve tıp uzmanları tarafından bu riskler iyi bir planlama ve optimal bakım ile, hamilelik öncesinde ve sırasında büyük ölçüde azaltılabilirler.
Diyabet yani şeker hastalığı olan kadınların gebelik öncesi ve gebelik esnasında alınacak tedbirler ve yakın takip ile sağlıklı bir doğum yapmasının mümkün olduğunu açıklayan Medicana International Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Perinatoloji Yandal Uzmanı Doç.
Evet, şeker hastalığında erkeklerin üreme sağlığını olumsuz yönde etkileyerek kısırlığa neden olabilir. Şeker hastalığının yol açtığı bu semptomların ve bozuklukların ilaç tedavileri ile giderilmesi mümkündür.
Şeker Hastalığı Kısırlık Yapar mı? Kısırlık, çeşitli faktörlerin etkisi ile ortaya çıkabilir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda kısırlığa neden olan sağlık sorunlarından bir tanesi de şeker hastalığıdır. Diyabet uzun dönem takip gerektiren bir hastalıktır.
Diyabetik anne bebeklerinde fetal komplikasyonlar artmıştır. Konjenital malformasyonlar, fetal büyüme anormallikleri, ölü doğum gibi… Erken doğum, solunum sıkıntısı, hipoglisemi ve elektrolit dengesizlikleri gibi yenidoğan dönemine ait komplikasyonlar da sık görülür.
İlgili 29 soru bulundu
Günümüzde, tip 1 veya tip 2 diyabetli kadınlar normalde sorunsuz hamile kalabilmektedir. Gerçi hem anne hem de çocuk için belirli riskler bulunmaktadır. Ancak, diyabet uzmanları ve tıp uzmanları tarafından bu riskler iyi bir planlama ve optimal bakım ile, hamilelik öncesinde ve sırasında büyük ölçüde azaltılabilirler.
Gebelik diyabeti mevcut olan anne adayında iki haftalık diyet ve egzersiz tedavisine rağmen açlık kan şekeri 105 veya yemekten sonra 1. saat kan şekeri 140 mg/dl ise; mutlaka insülin tedavisine başlanmalıdır.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Açlık kan şekeri, 125 mg/dl'in üzerinde olduğunda ise şeker hastalığının önemli bir göstergesidir. Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl'ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur.
Şeker ve tansiyon hastaları köpük görünümüne dikkat etmeli
Köpüklü idrar görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir.
Şeker hastalığı olan erkeklerde en sık görülen cinsel sorun sertleşme güçlükleridir. Hastalığa bağlı damar, kas dokusu ve sinir hücrelerindeki bozukluklar sertleşme bozukluğunun sebepleridir. Özellikle daha yaşlı, hastalık süresi uzun olan ve sigara içen şeker hastalarında daha çok sertleşme zorlukları olmaktadır.
Annedeki şeker bebeğe geçerse…
Diyabetik bebeklere anneden sürekli glikoz geçer ama annenin kullandığı insülin bebeğe geçmez. Annenin kan şekeri ne kadar kontrol altındaysa bebek doğduğunda solunum sıkıntısı da o kadar az olur. Diyabetin en önemli özeliği; iri bebek doğumlarına yol açmasıdır.
Şekerli gıdalar tüketmek çocukluk döneminde; çocukların büyüme hormonlarının salgılanmasını engeller büyüme geriliği, obezite, diyabet , erken ergenlik, diş çürükleri ve vücut savunmasını bozarak daha çok hasta olmalarına yol açar.
Genetik olarak gelen kodlar sizi direkt olarak şeker hastası yapmaz. Ancak aile bireylerinde görülen şeker hastalıkları, şeker hastalığına yakalanma riskinizi yükseltecektir. Yani şeker hastalığı babadan oğula geçer mi, diye sorarsanız bunun net bir cevabı yoktur.
Kadınlarda kan şekerinin yüksekliği vajinada (kadın cinsel organı) kuruluk yapabildiği gibi enfeksiyonlara da yol açabilir. Enfeksiyonların sık olması cinsel birlikteliği engeller. Çiftler bu durumu kolayca kanıksayıp kabullenebilirler.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir? Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.
Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Şeker Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketmemelidir.
Canan Karatay: Ekmek şeker hastaları için zehirdir!
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Kan şekeri değerlerinin kontrol altına alınamayıp yüksek seyretmesi, bebeğin anne karnında gelişimini etkileyerek fazla kilo almasına ve suyunun fazlalaşmasına neden olabilir. Gebelerde kontrolsüz kan şekeri, nadiren “diyabetik ketoasidoz” olarak adlandırılan ciddi bir komplikasyona yol açabilir.
Kan şekeri değeri ölçüm sonuçlarına göre 140 ml'nin altında çıkarsa bu durum kişide herhangi bir risk bulunmadığını işaret eder. Fakat değer 140 veya üzerinde çıkarsa kişide gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) bulunma ihtimali oldukça yüksektir. Bu durumda anne adayına bir test daha yapılır.
Şeker hastalığı olan hamile kadınlarda doğum, şayet başka bir anormallik mevcut değilse, normal doğum şeklinde ve beklenen zamanda gerçekleştirlir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri